Alternativer til Skagen Global

Investorer søker etter alternativer, her er et forslag til fond du kan se nærmere på. 

Thomas Furuseth 25.11.2014 | 13.16
Facebook Twitter LinkedIn

Skagens fond har hatt en relativt unik avkastningshistorikk, men som følge av nylig turbulens spør investorer hva som finnes av alternativer. Det er ikke helt trivielt spørsmål, fordi du begynner straks å tenke over hva er det man bytter fra og hva ønsker du å bytte til? Vil man ha tilsvarende strategi, men med mer stabile interne rammebetingelser, eller ønsker man å begynne med blanke ark og en tankegang tilsvarende ‘hvis det virker’?

Hvis en skal ha en klar «verdi»-filosofi må en lete litt for å finne forvaltere som har samme prinsipper. Det er ikke nødvendigvis en enkel oppgave, det finnes mange fond og noen er enklere å få tak i enn andre. Vi har tidligere skrevet en artikkel om vekstmarkedsfond (hvor også Skagen Kon-Tiki ble nevnt)

Et åpenbart alternativ til Skagen Global, dersom man søker seg bort i fra forvalterrisiko, er indeksfond. Dog må det understrekes at indeksfond har gjort det historisk godt mot aktive forvaltere, noe som kan gjøre at de aktive forvalterne kan ‘slå tilbake’, men ønsker man et enkelt fond til lave kostnader kan man se nærmere på DNB Global Indeks, KLP Aksje Verden Indeks, eller Storebrand Indeks – Alle Markeder. Det du da imidlertid skal være klar over er at du da velger å gå fra en aktiv forvalter til fond som har et uttalt mål å følge indeks.

Verdiorientering og norske forvaltere.

En utfordring med å sammenligne ulike stilarter, er at definisjonen av dette kan variere. Nedenfor finner du forvaltere som enten har 4 stjerner eller mer, eller har Morningstar Analyst Rating bedre enn Bronze. Rekkefølgen er tilfeldig og kun ment som et startpunkt for videre undersøkelser.

Pareto Global, 4 stjerner

Verdiforvalter som har slitt litt med avkastningen slik som Skagen Global de siste par årene. Fondet gjorde det også relativt sett dårlig under finanskrisen.

Nordea Stabile Aksjer Global (Etisk) 5 stjerner

Her kommer vi allerede inn på definisjonen på verdistil. Dette fondet har i første omgang ‘kvalitetsfokus’ og i andre omgang verdi. Dette kvalitetsfokuset har vært en gjenganger hos mange forvaltere og det er en viss fare for at det er en populær strategi. Det er uansett et fond det er verdt å ta en nærmere titt på.

Storebrand Global Verdi 4 stjerner

Fondet benytter en kvantitativ modell for å utnytte ‘verdifaktoren’, og består tradisjonelt av relativt få aksjer i området mellom 60 til 90 store og mellomstore selskaper

Utenlandske forvaltere tilgjengelig i Norge

Aberdeen Global World Equity 4 stjerner og Silver

Aberdeen bruker samme strategi på alle fond, og dette er et fond hvor forvalterne plukker ut aksjer fra de omtrent 330 aksjene som ligger i de andre fondene. Dette fondet har også et såkalt kvalitetsbias.

Franklin Mutual Global Discovery 3 stjerner, Silver

Fondet har en verdifilosofi, men bemerk at de forrige forvalterne brukte kontanter ganske aggressivt (opptil 50 % av fondet i 2008), mens nåværende forvaltere har en mer konservativ bruk av kontantene. Det hjalp mye i 2008, men fondet henger ofte litt etter i det påfølgende rallyet. Fondet har slitt hittil i år, men ellers en anstendig avkastning siden de nye forvalterne tok over i starten av 2010.

Liste over fond med andre strategier

Vi lister også opp alternativer det kan være verdt å se nærmere på, som følger kriteriene med mer enn 4 stjerner eller positiv Morningstar Analyst Rating:

Delphi Global
Vontobel Global Equity
Carnegie Worldwide
SEB Global C
BGF Global Dynamic
DNB Global (I)
Holberg Global

Fondene vil alltids ha sine særegenheter, og det vil også være slik at man må vurdere alle konsekvenser ved en eventuell flytting, blant annet skatt dersom det er relevant. I tillegg så vil alle forvaltere ha sine særtrekk og det er ikke sikkert man finner en forvalter som følger tilsvarende strategi som Skagen. I sum er det ganske mange faktorer som man må vurdere før man tar steget og du bør tenke deg om grundig og være forberedt på at det kan gå begge veier. Det er helt sikkert en rekke andre fond du kan søke opp også, hvis du bruker litt tid sidene våre, eller hos de ulike distributørene der ute. Kanskje ønsker du å være litt mer opportunistisk og se på fond som ikke har gjort det så godt i det siste? 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
abrdn Glb Sus Eq A Acc USD  
BGF Global Dynamic Equity A231,35 USD-0,76Rating
C WorldWide Globale Aksjer29 509,47 NOK0,28Rating
Delphi Global A7 102,58 NOK-0,16Rating
DNB Global Indeks A651,57 NOK-0,07Rating
Franklin Mutual Glbl DiscvA(acc)USD25,72 USD0,27Rating
Holberg Global A595,16 NOK0,09Rating
KLP AksjeVerden Indeks P6 174,81 NOK0,07Rating
Nordea Stabile Aksjer Global3 774,37 NOK0,39
Nordea Stabile Aksjer Global Etisk5 877,12 NOK0,38Rating
Pareto Global B4 457,57 NOK0,00Rating
Storebrand Global Value A6 796,81 NOK-0,07Rating
Storebrand Indeks - Alle Markeder A5 700,21 NOK-0,05Rating
Vontobel Global Equity B USD413,18 USD0,37Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer