Dette mentale trikset kan hjelpe deg med å spare mer

Hvordan kan du investere med et stramt budsjett? Her er et mentalt triks som kan hjelpe deg å spare mer.

Christopher Greiner, CFA 11.11.2021 | 15.32
Facebook Twitter LinkedIn

coin stacks

Du har kanskje hørt at investering er nøkkelen til økonomisk suksess, men hvordan kan du sette av penger til å investere når budsjettet ditt føles strammere enn en våtdrakt?

Et godt utgangspunkt er å undersøke inntektene og utgiftene dine. Hvis din nåværende situasjon ikke gir deg rom for å investere, og du ønsker å investere, må du enten øke inntekten, redusere utgiftene eller foreta en kombinasjon av disse to.

En lønnsøkning eller en ekstrainntekt er to eksempler på hvordan du kan øke inntekten, men dette er kanskje lettere sagt enn gjort. Det fører oss videre til utgiftene dine.  

Først og fremst er det alltids fornuftig å kvitte seg med høyrentegjeld (forbrukslån, kredittkortgjeld osv.). Som Morningstars Director of Personal Finance, Christine Benz, sier: «det er ingen annen måte å slå enn tosifret avkastning på enn å investere i noe som er garantert.» Det anbefales også å etablere et nødfond. Eksperter anbefaler vanligvis å ha minst tre måneders lønn i et nødfond, men individuelle forhold kan påvirke dette beløpet. Med dette ute av veien kan vi ta en titt på det mentale trikset.

Du er "the Master of Coin"

Hver dag kjemper bedrifter hardt for å få fatt i pengene dine. Prøv dette, smak dette, kjøp dette, just do it! Hvordan i all verden kan vi leve lykkelig uten dyre Nike-sko eller den nyeste iPhone-modellen? Warren Buffett sa en gang at: «Hvis du kjøper ting du ikke trenger, vil du snart selge ting du trenger

Det mentale trikset er å anse pengene dine som flittige formuesamlere. Pengene dine ønsker å samle rikdom for deg, men de trenger en stødig hånd til å lede dem på rett vei. Og det er her du – the Master of Coin – entrer scenen. Er det noen andre som burde bry seg mer om pengene dine enn deg? Dersom du trenger motivasjon til å kutte utgifter, slik at du kan investere mer, kan du forsøke å anerkjenne det enorme inntjeningspotensialet som pengene dine gir.

Forestill deg følgende «dilemma». Som CEO i MyMoneyWorks4Me kan du enten ansette flittige formuesamlere som jobber døgnet rundt, eller de med null fremtidig inntjeningspotensial. Hva ønsker du? Dette er noe du kan vurdere hver gang du føler en trang til å kjøpe noe. Husk at mange bekker små gjør en stor å.

Seksdoble kjøpekraften din på 31 år 

La oss ta en titt på et eksempel. Følgende forutsetninger gjelder:

 

Grafen nedenfor viser veksten på investeringen over 31 år, basert på nevnte forutsetninger. Legg merke til hvordan grafen blir brattere for hvert år. Alternativt kan du legge merke til hvordan hvert punkt klatrer høyere og lenger bort fra det forrige punktet hvert påfølgende år. Dette illustrerer det utrolige inntjeningspotensialet som pengene dine kan tilby gjennom magien med renters rente. Og jo tidligere du begynner å investere, jo større er den forventede belønningen.

Etter 12 år kan kjøpekraften dobles, og etter 19 år kan den tredobles. På 24 år kan den firdoble seg, og på 28 år kan den være femdoblet. Når 31 år har gått, kan kjøpekraften din ha økt til seks ganger så mye. Seks for en? Ja, takk!

Når du innser det enorme inntektspotensialet til pengene dine, vil du forhåpentligvis se nærmere på dine forbruksvaner og identifisere utgifter som enten kan reduseres eller elimineres. Kanskje du også får en ekstra motivasjon til å skaffe deg en ekstrainntekt/ekstrajobb. Ja, det er en avveining ettersom vi generelt velger kortsiktig tilfredsstillelse fremfor langsiktig belønning, men dersom du har økonomiske begrensninger og ønsker å spare mer, må du ofre noe. Det er av mindre betydning om ditt nåværende budsjett kun tillater deg å spare småbeløp. Det som er viktig er å få den nødvendige motivasjonen slik at du kan ta fatt på reisen mot finansiell suksess. Og forresten, det er aldri for sent å komme i gang. Warren Buffett tjente 99,7% av sin formue etter fylte 52

Artikkelen er redigert 12.11.2021 kl. 11:20.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer