Hvordan rentes rente kan gjøre arbeidet for deg

Hvis du vil øke formuen, bør du starte så tidlig som mulig og la tallene gjøre grovarbeidet.

Jocelyn Jovene 17.09.2021 | 13.50
Facebook Twitter LinkedIn

coins piled up

Albert Einstein skal ha sagt at: «Renters rente er verdens åttende underverk. Den som forstår det, tjener på det; den som ikke gjør det, betaler for det. " (selv om vi ikke er helt sikre på at det var han som faktisk sa det.)

Som investor vil det å få pengene til å gjøre jobben for deg, være den beste måten å øke formuen din på. Og formuen du da samler opp vil være resultatet av 2 ting: hvor lenge du investerer, og avkastningen på investeringen.

[Du trenger også psykologiske kvaliteter for å få det hele til å fungere. Du må for eksempel være tålmodig, disiplinert, kjenne eiendelenes verdier og å være i stand til å handle ut ifra ditt eget resonnement (og ikke etter andres mening) når oddsen er i din favør].

Se det matematisk

Hvorfor er renters rente så "magisk"? Det enkle svaret er: "Fordi det er reinvestert". Renters rente er ganske enkelt renter på renter.

Her er et eksempel. Anta at du investerer kr 1000. Tabellen nedenfor viser hvor mye avkastning du vil få over tid, og med ulik avkastning.

Tabell

Hvis du investerer kr 1000 med en avkastning på 5% hvert år over 5 år, får du kr 1276. Hvis du derimot venter 10 år, vil beløpet stige til kr 1629. Jo lenger du venter, jo mer tjener du! Dersom du kan få en høyere avkastning, vil selvfølgelig denne summen bli enda større. Hvis du for eksempel klarer å finne en investering som gir deg 15% avkastning hvert år over 10 år, firedobles summen. Hvis du venter i 20 år og har en avkastning på 15% hvert år (som er mye), får du 16 ganger så mye penger tilbake.

20% virker som en svært høy og uoppnåelig avkastning. En slik avkastning er faktisk ganske sjeldent og forbeholdt de mest talentfulle investorene, slik som for eksempel Warren Buffett (den årlige avkastningen av markedsverdien per aksje i Berkshire Hathaway har vært 20% per år, i over 55 år ...).

To faktorer å huske på

Hvis du vil øke formuen, bør du starte så tidlig som mulig og deretter fokusere på den beste potensielle avkastningen du kan finne.

Den andre faktoren er åpenbart den vanskeligste å oppnå, fordi den er avhengig av grundige studier av viktige elementer, slik som prisen du betaler for investeringene og kvaliteten på disse.

For eksempel, hvis du vil investere pengene dine i aksjer, bør du velge individuelle selskaper som kan vise til høy kvalitet, og som kan kjøpes til en lav pris.

Selskaper av høy kvalitet er selskaper som har en sterk konkurranseposisjon i sitt marked, har vekst i bransjen, genererer høy kapitalavkastning og økende fri kontantstrøm, har et robust balanseregnskap og blir administrert av kompetente mennesker.

Du kan ikke kontrollere markedet

Hvor lav prisvurdering eiendelene har er heller ikke et element du kan kontrollere. Den reflekterer vanligvis andres mening, også kalt «Mr. Market», som noen ganger velger å betale mye for et selskap og andre ganger er villig til å selge til svært redusert pris (ifølge Benjamin Grahams sitat i hans bok The Intelligent Investor eller sitatene fra Warren Buffett i hans aksjonærbrev fra 1987).

Men hvis du er tålmodig nok og vet hvilke selskaper/eiendeler du vil investere i, bør du ta tiden til hjelp og vente på at markedet gir muligheten til å kjøpe noe du liker til en rimelig pris.

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer