4 nye regler for investorer i 2024

Obligasjoner er tilbake, kontanter er ikke konge, og ytterligere to porteføljestrategier å vurdere.

Sarah Hansen 08.01.2024 | 17.02
Facebook Twitter LinkedIn

grafikk fra føderal reserve

Til tross for alle advarslene, viste 2023 seg å være et flott år for investorer. En fryktet resesjon uteble, selv om Federal Reserve hevet rentene til det høyeste nivået på mer enn et tiår for å dempe inflasjonen, og geopolitiske spenninger truet med å destabilisere verdensøkonomien. Aksjer og obligasjoner skjøt i været, med Morningstar US Market-indeksen opp over 25% for året og Morningstar US Core Bond-indeksen opp nesten 5,5%.

Vil 2024 bringe mer av det samme?

John Bellows, porteføljeforvalter i Western Asset Management, sier at inflasjonen har gått "fra å være et akutt problem på denne tiden i fjor til å ikke å være et problem nå". Det er en veldig dramatisk endring, med vidtrekkende effekter på finansmarkedene i månedene fremover.

"Porteføljestrategier som var svært effektive i perioder med lav og stabil inflasjon kan være effektive igjen", sier han. Her er hva investorer trenger å vite.

Obligasjoner er tilbake – denne gangen for alvor

Investorer brukte store deler av 2023 på å forberede seg på et tredje år på rad med tap i obligasjonsmarkedet ettersom avkastningen steg sammen med rentene. Men etter hvert som inflasjonen avtok og markedet fikk mer tillit til utsiktene for rentekutt i Fed i 2024, steg obligasjonene i fjerde kvartal. 

Treasury Yield og Federal Funds Rate

Data per 27. desember 2023 Kilde: Federal Reserve Economic Database

Analytikere forventer at denne utviklingen vil fortsette inn i det nye året. Kristy Akullian, senior investeringsstrateg hos iShares i BlackRock, sier at denne endringen betyr at investorer nå kan rette oppmerksomheten mot investeringer med lengre varighet (obligasjoner med løpetid på fem til syv år) i stedet for obligasjoner med kortere løpetid i den fremre delen av avkastningskurven. 

Bellows sier at et miljø med fallende renter og lav inflasjon betyr at obligasjoner igjen kan fungere som en effektiv porteføljediversifisering. Selv om aksjer og obligasjoner har vært sterkt korrelert de siste årene (det vil si at de stiger og faller sammen), tror han at en negativ korrelasjon "sannsynligvis vil dukke opp igjen i miljøet vi går inn i". 

Dette er viktig for investorer selv når risikoaktiva som aksjer gjør det bra. "Hvis noe skulle skje" i aksjemarkedene, sier Bellows som et geopolitisk sjokk eller et kraftig fall i økonomisk vekst, "så har du en verdifull diversifisering i porteføljen din". 

Kontanter er ikke konge

Avkastning på kontanter har steget kraftig de siste to årene, noe som betyr at investorer kunne tjene anstendige avkastninger på sine uinvesterte beholdninger. Men med renter som er satt til å falle (riktignok ikke så lavt som de har vært de siste 15 årene eller så), er strateger enige om at investorer kan finne bedre måter å sette pengene sine i arbeid på i år. Bellows påpeker at i perioder hvor inflasjonen har falt, eller når Fed har nådd slutten av en rentehevingssyklus og gått over til å kutte, har kontantbeholdningen kun overgått investeringer i svært korte perioder. Deretter, sier han, har kontanter "dramatisk underprestert over lengre tid". 

Nå ville investorer "gjøre det bedre å låse inn [dagens høye] avkastning og deretter dra nytte av de fallende avkastningene ved å ha litt mer varighet eller renterisiko i porteføljen din", forklarer Bellows. 

Akullian legger til at investorer ikke bør vente til Fed begynner å kutte rentene for å legge til mer varighet i porteføljene sine. Det kan gå seks måneder eller mer før kutt kommer, selv om obligasjonsterminmarkedet venter dem så snart som i mars. Det gir investorer god tid til å dra nytte av høyere avkastning i dag. "Gå ut av kontanter, men velg dine punkter", råder hun. "Det er vårt budskap for 2024". 

Forvent deg en bredere oppgang...

For store deler av 2023, drev "Magnificent Seven" mega-tech-aksjene i stor grad gevinstene i aksjemarkedet etter hvert som entusiasmen rundt kunstig intelligens vokste. Analytikere sier at dette fenomenet vil avta noe i 2024. 

Kursutviklingen for Magnificent Seven

Kilde: Morningstar Direct, 28. desember 2023

"Vi forventer at oppgangen vil utvides betydelig", sier Akullian. Mens 2023 var året for mega-tech-aksjene, "kan 2024 bli året for alt annet". 

Selv om Jeff Buchbinder, sjef for aksjestrategi i LPL Financial, ikke forventer at Big Techs dominans helt vil forsvinne i 2024, sier han at han er "bevisst på en potensiell markedsforskyvning mot at flere ting fungerer og et marked som er mindre avhengig av disse syv aksjene". 

Akullian peker på det hun kaller de "elskverdige etternølerne" som potensielle gjennombrudd. Dette er aksjer som sakket etter oppgangen i 2023 på grunn av høye renter, men som kan være klare store gevinster i det kommende året etter hvert som kursene faller. Småselskaper og finansaksjer passer inn i denne beskrivelsen. Buchbinder holder også et øye med internasjonale markeder. 

…Men ikke glem kvalitetsaksjer

Begeistring over utsiktene for rentekutt kan presse aksjene mot nye høyder, men en nedgang er fortsatt veldig mulig i 2024. Ettervirkningene av Feds innstrammingssyklus har kanskje enda ikke vist seg, og mange økonomer forventer at veksten vil avta.  

Akullian sier at selskaper med sterke balanser og lav gjeldsbelastning vil hjelpe investorer å takle eventuell motgang. "Vi føler oss fortsatt tryggest på aksjesiden med en kvalitetskjerne i porteføljen din som lar deg ta på deg risikoer andre steder", sier hun.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer