Hvorfor gjør indeksfond med mye kapital det bedre enn småfond?

I Morningstars europeiske aktive/passive barometer ser vi noen interessante trekk, blant annet at de store fondene tenderer til å gjøre det bedre enn de små i vesten. I vekstmarkedene er det litt mer blandet. Men hvorfor er det slik?

Thomas Furuseth 07.11.2019 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Årsakssammenhenger

Man skal være litt forsiktig med å hevde årsakssammenhenger. Som man sier i statistikken, korrelasjon er ikke nødvendigvis det samme som kausalitet. For eksempel, i denne sammenhengen kan det være at visse indeksfond er bedre enn andre, noe som blir lagt merke til, og dermed går pengene i den retningen. Samtidig skal indeksfond være tilnærmet komplementære produkter, hvor kostnadene og prisen på produktet er viktigste sammenligningsgrunnlag. Så enkelt er det dessverre ikke, fordi man må ta andre hensyn. Indeksforvaltning er også til dels håndverk, selv om forvalterne selvfølgelig automatiserer så mye som mulig. Automatisering er noe som kan koste mye for forvalterne å implementere, så infrastrukturinvesteringer kan avvike avhengig av hvor viktig indeksforvaltning er for leverandøren.

Dermed kan det være slik at de største har større budsjetter for investeringer for å fortsatt forbli størst. I tillegg kan de store bli mer effektive på «usynlige» kostnader slik som direkte og indirekte transaksjonskostnader. I etterkant av MiFID II har vi riktignok fått et innsyn i disse transaksjonskostnadene, selv om kritikerne hevder mye av kostnadene er markedsdrevne, så er dette de beste estimatene vi har i dag.

Det andre er at de som har mest forvaltningskapital også har muligheten til å presse de synlige løpende kostnadene lavere. Kostnader er en viktig bestanddel, men det er ikke eneste bekymring man har som indeksfondsforvalter. Sjekk gjerne artiklene «Hvordan vurdere indeksfond?» og «Et globalt indeksfond norske investorer verdig» for å se litt nærmere på hva som bør vurderes når man skal velge et indeksfond. Ja, det er vesentlig enklere å vurdere indeksfond enn aktive fond, men litt grunnleggende kvalitetssjekker er på sin plass.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies