Aktivt forvaltede fond gjør comeback

Morningstars Active/Passive Barometer viser at over 30% av aktivt forvaltede fond i Europa overgikk sine passive rivaler i løpet av ett år, noe som er høyere enn året før

Sara Silano 17.10.2023 | 13.05
Facebook Twitter LinkedIn

gull trofé

Mer enn en tredjedel av aktive aksjeforvaltere overpresterte passive motparter i løpet av det siste året. Aktive obligasjonsforvaltere gjorde det enda bedre, med 62,7% i gjennomsnitt bedre enn sitt passive alternativ. 

Disse funnene er å finne i halvårets Morningstars Active/Passive Barometer, en halvårlig rapport som måler prestasjonen til europa-baserte aktive fond mot passive konkurrenter i deres respektive europeiske, asiatiske og afrikanske Morningstar-kategorier. Rapporten spenner over neste 26 000 unike aktive og passive fond i Europa som representerer omtrent 6,3 trillioner i aktiva, eller omtrent halvparten av det totale europeiske fondsmarkedet. 

Første halvdel av 2023 var positiv for utviklede aksjemarkeder, mens fremvoksende markeder hang etter. I gjennomsnitt overgikk 36,6% av europeiske aktive aksjeforvaltere i de 43 aksjekategoriene analysert av Morningstar det gjennomsnittlige passive fondet i ettårsperioden frem til slutten av juni 2023. Dette var en økning fra 33,6% ved utgangen av 2022 og 30,4% året før.

Aktive fondsresultater

"Vanligvis er suksessratene for aktive forvaltere høyere i aksjekategorier som fokuserer på mid-cap og small-cap segmentene av spekteret enn i large-cap-kategorier", sa Dimitar Boyadzhiev, senioranalytiker i Morningstar Passive Strategies Research i Europa. "Aktive fond har også høyere sjanse for suksess i aksjekategorier der den gjennomsnittlige passive konkurrerende eksponeringen er strukturelt vinklet mot en spesifikk økonomisk sektor eller topptung når det gjelder individuelle navn".

Ikke alle de aktive forvalterne opplevde økt suksessrate det siste året. Kun 19,4% av aktive forvaltere i eurosonens large-cap-kategori klarte seg bedre enn passive konkurrenter i året frem til slutten av juni 2023, en betydelig nedgang fra 44,1% året før. Året 2023 startet lovende for eurosonen, drevet av teknologisektorens momentum. Men da den europeiske sentralbanken annonserte renteøkninger midt i året, skriftet fokus mot risikoer for økonomisk nedgang, og kapitalforvaltere møtte utfordrende tider.

Aktive obligasjonsforvaltere gjør det enda bedre

Obligasjonsmarkedene gjenopprettet også styrke i første halvdel av 2023, med stigende renter som drev etterspørselen etter utviklede stats- og investeringsgraderte bedriftsutstedere. Markedsaktørene begynte også å posisjonere seg for en eventuell rentetopp. Som et resultat skiftet investorenes fokus fra den korte til den lengre enden av løpetidsspekteret. Med dette som bakteppe utkonkurrerte 62,7% aktive obligasjonsforvaltere i de 24 kategoriene analysert av Morningstar sine passive alternativer i løpet av ettårsperioden frem til slutten av juni, opp fra 55,5% ved utgangen av 2022 og 46,2% året før.

aktiv renteforvalterprestasjoner

Aktive forvaltere i EUR-statsobligasjonskategorien så den ettårige suksessraten hoppe til 66,3% fra 38% året før, og aktive fond i EUR-selskapsobligasjonskategorien leverte en ettårig suksessrate på 78,7%, kraftig opp fra 27,1% året før. Deres likemenn i GBP stats- og selskapsobligasjonskategoriene forbedret seg også.

Passive fond er fortsatt de langsiktige vinnerne

"Selv om den generelle økningen i kortsiktige suksessrater for aktive forvaltere er oppmuntrende, forblir det langsiktige bildet fortsatt solid til fordel for passive fond", sa Boyadzhiev. "I gjennomsnitt klarte bare 17,1% av aktive aksjeforvaltere og 23,1% av aktive obligasjonsforvaltere å overgå deres passive alternativ i tiårsperioden frem til juni 2023". 

Videre viser Morningstars Active/Passive Barometer at passive fond har en tendens til å overleve lenger. I tiårsperioden til slutten av juni 2023 overlevde i gjennomsnitt 53,7% av de aktive aksjefondene, mens 63% av de indeksfølgende fondene gjorde det. Trenden er lik for rentepapirene, hvor 52% av de aktive fondene overlevde mot 60,8% av de passive. Et fonds overlevelsesrate er tett knyttet til dets suksessrate. "Hovedgrunnen til at de fleste aktive fond mislykkes, er deres korte levetid, ofte tilskrevet dårlige resultater", sa Boyadzhiev.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer