Deprimerende resultater for aktive fond

Aktive fond sliter med å levere konkurransedyktig avkastning, blir avviklet og det skjer til kundenes ugunst. Det gjelder spesielt utviklede markeder slik som globale aksjer, europeiske aksjer, amerikanske aksjer.

Thomas Furuseth 18.09.2019 | 12:44
Facebook Twitter LinkedIn

Definisjon av suksess

For det første må et fond overleve. Som jeg har skrevet om før, Europa har et stort problem i fondsmarkedet: Det er for mange fond. For mange fond fører til at mange fond blir lagt ned, når så få fond blir vinnere blir det fort gjort at vinneren tar alt og det er heller ikke problemfritt. Det å overleve bør i utgangspunktet være en lav terskel, men det er her det store problemet ligger. For eksempel, i kategorien Global Large-Cap Blend, fantes det for 10 år siden 1411 aktive fond. For et år siden var dette tallet økt til 1683 aktive fond. Det lover bra, eller? Av de 1411 fondene som fantes for ti år siden er det bare 44,6 % som fortsatt er operative i dag, ca. 629. I tillegg har det da kommet til over 1000 nye fond i bare denne kategorien. Og da har vi ikke telt med de fondene som ble opprettet og avviklet i perioden imellom.

For de fondene som overlever definerer Morningstars analytikere at fondet må klare å gi meravkastning i forhold til gjennomsnittet av indeksfond i samme kategori. Vi starter da altså med 44,6 % av fondene vi hadde i utgangspunktet, hvor mange av de 629 fondene klarte å slå indeksfondene? Bare 20,4 %. Av 1411 fond er det da bare 9,1 % som kan defineres som en suksess de siste 10 årene. Hvis du kaster terning har du dårligere enn 1/10 odds for suksess.

Ser vi på amerikanske aksjer er resultatene enda dårligere, bare 8,8 % av fondene klarte oppgaven. europeiske aksjer er omtrent på linje med globale aksjer, med sine 9,8 % suksessrate.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies