Teknologiutbytter endrer utbytteinvesteringer

Alphabet, Meta og Salesforce betaler utbytte til sine aksjonærer. Hva betyr dette for teknologiinvesteringer generelt?

Bella Albrecht 23.05.2024 | 11.13
Facebook Twitter LinkedIn

amerikanske dollarsedler

De store selskapene Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META) og Salesforce (CRM) har kunngjort sine aller første utbytteutbetalinger og slutter seg dermed til et økende antall mindre teknologiselskaper som nå belønner investorer med utbetalinger.

Selv om avkastningen som tilbys av de fleste teknologiselskaper er relativt liten, er potensialet for å øke utbyttebetalinger sammen med inntektene over tid attraktiv for mange investorer som fokuserer på utbyttevekst. Dette endrer sammensetningen av utbyttevekststrategier, vekk fra finans og andre langsommere voksende selskaper.

Som en casestudie har teknologiaksjer økt fra 2,3% av Morningstar US Dividend Growth Index (som består av verdipapirer med en historie med uavbrutt utbyttevekst og kapasitet til å opprettholde denne veksten) i 2003 til 18,0% ved slutten av 2023.

Med en markedsavkastning drevet de siste årene av store teknologiselskaper og vekstaksjer mer generelt, filtreres denne dynamikken inn i utbyttevekstinvesteringer. Når store teknologiselskaper som Meta og Alphabet utsteder utbytte, har inntektsstrategier nå "tilgang til og eksponering mot de navnene som har drevet markedet nylig". Det sier Matt Quinlan, hovedporteføljeforvalter for Franklin Equity-Income-fondet på 3,9 milliarder dollar og Frank Rising Dividends-fondet på 27,4 milliarder dollar.

Tom Huber, porteføljeforvalter for T. Rowe Price Dividend Growth-fondet på 24,4 milliarder dollar, tror denne trenden fortsatt har mer plass å gå. "Det vil bli flere og flere muligheter for investorer i utbyttevekst til å kjøpe teknologiaksjer", sier han.

For investorer er det imidlertid én mulig hake. Selv om trenden betyr at utbyttevekststrategier kan fange opp mer av de samlede aksjemarkedsgevinstene, kan det også redusere deres appell som porteføljediversifiserere.

"Inkluderingen av de store navnene [Meta, Alphabet] i enhver form for utbytteindekser eller utbyttevekstindekser vil med stor sannsynlighet øke deres korrelasjon med det brede markedet", sier David Harrell, redaktør av Morningstar Dividend Investor-nyhetsbrevet.

Trender for teknologiselskapers utbytte

For det meste tar ikke teknologiselskaper og vekstaksjer typisk kontantene de genererer og sender dem tilbake til investorene gjennom utbytte. I stedet reinvesteres disse kontantene i virksomheten for å drive ytterligere vekst eller returneres til investorene gjennom tilbakekjøp av aksjer. Likevel utvider kunngjøringen av utbytte fra viktige store teknologiselskaper en langsiktig trend. 

"Du så det først med halvledere", sier Quinlan, som peker på at Texas Instruments (TXN) utstedte sitt første utbytte i 1985, Analog Devices (ADI) utbetalte i 2003, og Broadcom (AVGO) fulgte etter i 2010.

"Disse selskapene har attraktive forretningsmodeller som genererer enorme kontantstrømmer", forklarer han. "De kan både investere i virksomheten og reinvestere for å opprettholde disse konkurransedyktige posisjonene, samtidig som de betaler utbytte". 

Morningstar US Target Market Exposure Index, som måler ytelsen til de øverste 85% av det investerbare universet i USA etter markedsverdi, har også sett en beskjeden tilstrømning av utbyttebetalende teknologiaksjer. I 2008 var det 22 aksjer i indeksen som betalte utbytte. Innen 2015 hadde det antallet økt til 41. Ved utgangen av 2023 var det 47.

10 utbyttebetalende teknologiaksjer

Per 30. april 2024 er her de 10 utbyttebetalende teknologiaksjene med størst vekting i Morningstar US Target Market Exposure Index:

• Microsoft [MSFT]
• Apple [AAPL]
• Nvidia [NVDA]
• Alphabet [GOOGL]
• Meta Platforms [META]
• Broadcom [AVGO]
• Salesforce [CRM]
• Cisco Systems [CSCO]
• Accenture [ACN]
• Qualcomm [QCOM ]

Flere navn, men lavt utbytte

Selv om flere teknologiaksjer betaler utbytte, er avkastningen lav. Morningstar US Technology Index har den laveste terminutbytteavkastningen av alle Morningstar-sektorindeksene, på 0,72%. Ekskludert eiendom er de to sektorene med høyest avkastning forsyninger med 3,44%, og energi med 3,10%.

Huber sier at den lave avkastningen delvis skyldes tankegangen til ledergruppene i store teknologiselskaper. "Det tar tid for selskapene å komme til et punkt hvor de forstår at de er voksne, modne og genererer mer penger enn de trenger", forklarer han. Utbytte er en forpliktelse, konstaterer han. "Når du først begynner, vil du absolutt ikke kutte, og ideelt sett vil du vokse". I tillegg sier han at noen selskaper bekymrer seg for at utbetaling av utbytte vil signalisere til investorer at de ikke forventer at sterk vekst vil fortsette.

Innenfor Morningstar US Target Market Exposure Index er gjennomsnittlig terminutbytte 1,14%. Aksjen med høyest avkastning er Cisco, med 3,42% og den med lavest avkastning er Nvidia, med bare 0,02%.

Videre, selv om alle aksjene har økt det årlige utbyttebeløpet som betales ut i løpet av de siste 10 årene, er det bare Qualcomm, Cisco og Broadcom som har økt avkastningen. Accenture, Microsoft, Apple og Nvidia har sett sine avkastninger falle betydelig.

Skyhøye aksjekurser og beskjedne utbytteøkninger har drevet dem ned over tid, ettersom en avkastning er en funksjon av aksjekursen. Nvidia er det mest ekstreme eksempelet, da dens avkastning har krympet med 34,09% fra 2013 til 2023 på årlig basis, mens aksjekursen steg 61,89%. 

Utbyttevekst vs. utbytteinntektsstrategier

Utbyttestrategier faller vanligvis inn i en av tre kategorier: inntekt, vekst eller en blanding.

Utbytteinntektsstrategier er generelt fokusert på selskaper med høy avkastning, sier Quinlan, mens strategier for utbyttevekst fokuserer på selskaper som kan "betydelig og konsekvent øke utbyttet over tid".

Franklin Rising Dividends-fondet, et utbyttevekstfond, har 22 % av sin portefølje i teknologiaksjer, med navn som Microsoft, Roper Technologies (ROP), Accenture, Texas Instruments og Analog Devices i sine topp 10 beholdninger.

"Alle disse vil være eksempler på virksomheter vi liker som har attraktiv vekst når det gjelder deres evne til å vokse virksomheten og har innovative nye produkter for å drive kapitalvekst over tid", sier Quinlan. I tillegg mener han at "deres utbyttebetalinger, i form av beløp per aksje, vil fortsette å øke". T. Rowe Price Dividend Growth-fondet har også 22% i teknologiaksjer, med Microsoft og Apple på de to øverste plassene i porteføljen.

Når vi ser på inntektsstrategier, er ikke teknologiaksjer like utbredt. Morningstar Dividend Yield Focus Index, som sporer aksjer med attraktive utbytteavkastninger og sterk finansiell kvalitet, består av 8% teknologiaksjer. Dette er mindre enn halvparten av indeksen for utbyttevekst. Gjennomsnittlig avkastning på aksjer innenfor fokusindeksen for utbytteavkastning er 3,98%, høyere enn avkastningen på noen enkelte teknologiaksjer i Total Market Exposure Index.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer