Flash PMI for eurosonen: Hva du kan forvente av mai

De første innkjøpssjefsindeksene slippes på torsdag og gir et innblikk i hvordan det går med økonomien i eurosonen

Sara Silano 21.05.2024 | 16.53
Facebook Twitter LinkedIn

Den europeiske sentralbanken

Finansmarkedene venter på "flash"-estimatet for innkjøpssjefsindeksen (PMI) i eurosonen den 23. mai. Dette er foreløpige estimater for inneværende måned som kan bli revidert, og forventes å vise at regionens økonomi fortsatt ekspanderer.

I eurosonen vil HCOB Flash Eurozone PMI, som slippes av S&P Global på torsdag, gi et oppdatert øyeblikksbilde av økonomiens tilstand, etter en god start på andre kvartal. Ifølge DailyFX er konsensusestimatet for mai måneds sammensatte indeks 52 poeng, over linjen som markerer ekspansjon fra sammentrekning, og over aprils reviderte tall på 51,7.

Forventningene er høyere til PMI-indeksen for tjenester (53,4), som viser en økning i mai og er marginalt høyere enn aprils indeks på 53,3. Samtidig forventes indeksen for industrisektoren å vise en fortsatt nedgang i aktiviteten.

Analytikere i investeringsbanken Goldman Sachs er mer forsiktige. "Vi forventer at den kommende flash-PMI-en for eurosonen vil avta noe, men forbli i ekspansivt territorium. Spesielt forventer vi at den sammensatte flash-PMI-en vil falle med 0,2 poeng til 51,5, under konsensusforventningen på 52,0, drevet av Frankrike og en nedgang i tjenestesektoren", sa de i en kommentar 17. mai.

Vil ECB kutte renten i juni? Eller vente?

Den europeiske sentralbankens (ECB) pengepolitiske møte finner sted 6. juni, og ikke bare økonomer, men også enkelte ECB-tjenestemenn forventer et første rentekutt da. Men noen analytikere har blitt mer forsiktige med tanke på eventuelle kutt etter juni.

Cyrus de la Rubia, sjeføkonom i Hamburg Commercial Bank, kommenterte PMI-dataene for april: "Tjenesteleverandører har nå økt sin aktivitet for tredje måned på rad, noe som setter en stopper for den manglende dynamikken som ble observert i andre halvdel av fjoråret".

"Produktiviteten utgjør en betydelig utfordring for tjenestesektoren og ECB.  Siden begynnelsen av 2021 har tjenesteleverandørene konsekvent økt sin bemanning [...] Denne trenden tyder på at selskaper, som står overfor personellmangel, kan trenge å ansette flere personer for å opprettholde samme produksjonsnivå, noe som indikerer redusert produktivitet".

"Samtidig har PMI-indeksen for driftskostnader i tjenestesektoren, som hovedsakelig består av enhetslønnskostnader, fortsatt å øke i raskt tempo det siste året, etter en kraftig oppgang i 2022. ECB er klar over denne trenden og vil sannsynligvis gå forsiktig frem når det gjelder omfanget av rentekuttene".

Kommer inflasjonen i eurosonen tilbake?

PMI-undersøkelsen fra april viste også at inflasjonspresset økte i hele euroområdet på grunn av økninger i både innsats- og produksjonskostnader. Ifølge investeringsbanken Nomura er "kjerneinflasjonen i tjenestesektoren fortsatt tregere enn ønsket", og denne faktoren "maner til forsiktighet og understreker en mer gradvis nedtrappingssyklus fra ECB".

I en fersk rapport datert 17. mai endret Nomura sitt syn og fjernet forventningene om et kutt på 25 basispunkter i juli i år.

"Med sterkere aktivitetsdata, motstandsdyktig etterspørsel, et oppmuntrende arbeidsmarked, sterkere enn ventet lønnsvekst og fortsatt fast tjenesteinflasjon, tror vi at ECB vil trappe ned mer gradvis enn vi opprinnelig antok for å opprettholde et visst nivå av pengemessig restriktivitet", sa Andrzej Szczepaniak, økonom i Nomura.

"Vi forventer en nedgang på 25 poeng i juni, september og desember i år, samt i mars, juni og september neste år", sa han.

Hvorfor er PMI-indekser viktige for investorer?

PMI-indeksen er en viktig indikator for at investorer skal forstå markedssentimentet og dermed hva den fremtidige retningen for aksjemarkedene kan være. De er det økonomer kaller en "ledende indikator".

De har fordelen av å være basert på reelle data samlet inn fra innkjøpssjefer i hundrevis av selskaper. De viser til ordrer, lager, priser og sysselsetting, og gir et konkret bilde av tilstanden i en sektor.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer