Aksjer og obligasjoner førte til positive fondsstrømmer i juli

Investorers appetitt for obligasjoner og aksjer økte fondsstrømmene i juli 2023, der langsiktige fond med base i Europa opplevde en netto innstrømning på 4,9 milliarder euro.

Antje Schiffler 21.08.2023 | 17.32
Facebook Twitter LinkedIn

kapitalstrømmer

Netto strømninger til langsiktige fond basert i Europa var positiv i juli, og beløp seg til 4,9 milliarder euro. Dette ble drevet av jevn tilførsel til rentestrategier og en gjenoppblomstring av interesse for aksjefond, som hadde opplevd utstrømninger de tre foregående månedene. Juli viste seg å være en stort sett positiv måned for globale aksjer, med håp om at den amerikanske sentralbankens renteøkningssyklus kan ha nådd toppen. De europeiske markedene økte med nesten 1,6% i juli, ifølge Morningstar Europe NR Index.

Aksjefond opplevde nettoinnganger på 2,3 milliarder euro i forrige måned, etter netto utstrømmer på 14,2 milliarder euro mellom april og juni. Selv om aktive strategier fortsatt opplevde netto utstrømmer, ble innstrømningene til passive produkter positiv etter utgangen i juni. De tiltrakk seg 10,9 milliarder euro. Global Large-Cap Blend Equity og US Large-Cap Blend Equity var kategoriene som tiltrakk seg mest kapital i juli. 

Obligasjonsfond markerte sin niende positive måned på rad når det gjelder strømninger, med nesten 15,5 milliarder i nettotegning. Netto innstrømninger siden november 2022 beløper seg til nesten 155 milliarder euro. I forrige måned var flertallet av disse innstrømningene rettet mot fond eksponert mot obligasjoner med fast løpetid (porteføljene til disse fondene har obligasjoner hvis forfallsdato er på linje med fondets målforfall og alle obligasjoner holdes til forfall), EUR Ultra Short-Term Bond og USD Government Bonds.

Blandingsfond opplevde størst utstrømning i juli, med ytterligere 7,2 milliarder euro i netto utstrømning, etter innløsninger på 7,5 milliarder euro måneden før. Dette fører til et totalt nettouttak siden juni 2022, da innløsningene begynte, til mer enn 54 milliarder euro. Utstrømningene har nå fortsatt i fire kvartaler på rad, som samsvarer med den verste perioden denne aktivaklassen opplevde i 2009. Som analysert av Morningstars Matias Möttölä og Thomas De Fauw, har disse strategiene hatt utfordringer med å slå sine referanseindekser, og potensialet for slike fond er sterkt begrenset av kostnadsnivået. 

Råvarefondenes netto utstrømning utgjorde 1,9 milliarder euro, noe som nesten tilsvarer netto utstrømninger på 2,3 milliarder euro i juni.

Eiendeler i langsiktige fond med base i Europa økte til 11 146 billioner euro ved utgangen av juli, opp fra 10 951 billioner euro den 30. juni.

tabell 1

 

 

Diagram 1

 

Aktiv vs. passiv

Forrige måned var positiv for passive strategier, da aksjer registrerte 10,9 milliarder euro i nettoinngang, etter en negativ juni. Passive råvarestrategier var den eneste store kategorien som hadde utstrømning, mens deres aktivt forvaltede motparter så en liten innstrømning. Rentefond var den andre aktivt forvaltede kategorien som trakk til seg innstrømninger.

 

tabell 2

Den bærekraftige investeringsbølgen

Utstrømmer fra bærekraftige fond avtok betydelig fra forrige måned. Midler som faller innenfor rammen av artikkel 8 i forordningen om bærekraftsrelatert informasjon, hadde netto utstrømmer på 2,9 milliarder euro i juli, sammenlignet med 15,5 milliarder euro i juni, men passive strategier rapporterte nettoinnganger. Artikkel 9-fond registrerte i mellomtiden positive netto strømninger, etter at juni endte i minus. Disse "mørkegrønne" produktene tiltrakk seg 308 millioner euro i nettoinngang.

Fra et organisk vekstperspektiv viste Artikkel 9-fondene en organisk vekst på 5,92% det siste året. Produkter som faller inn under Artikkel 8-gruppen hadde 0,91% organisk vekst i samme periode, et lavere resultat sammenlignet med ikke-bærekraftige fond (i henhold til SFDR). I løpet av de siste 12 månedene har fond som ikke regnes som artikkel 8 eller artikkel 9, hatt en gjennomsnittlig organisk vekst på mellom 0,78% og 1,48%.

tabell 3

 

diagram 2

Morningstar-kategorier: vinnerne og taperne 

Investorer fortsatte å favorisere de samme aktivaklassene som i de foregående månedene. Som i mai og juni, var Global Large-Cap Blend Equity den mest solgte kategorien i juli. Deretter fulgte US Large-Cap Blend Equity og Fixed Term Bond, som også hadde samme plassering i juni. Med uforminsket interesse for renteinntekter, investerte investorer også penger i kategoriene EUR Ultra Short-Term Bond og USD Government Bond.

Utstrømningene var rettet mot aktivaklasser eksponert mot det britiske pundet da Storbritannias økonomiske ubehag påvirket markedene, selv om utstrømmer fra statsobligasjonskategorien GBP ble påvirket av avviklingen av to Abrdn-fond. Samtidig falt blandingsfond ut av investorenes gunst i juli.

tabell 4

 

Fondsselskaper: vinnerne og taperne

iShares tronet nok en gang på toppen av listen over fondsselskapene med høyest innstrømning, ettersom tre av kapitalforvalterens ETF-er ble rangert blant de ti beste i juli. Vanguard trakk til seg 2,7 milliarder euro i juli. Santander inntok tredjeplassen da investorer kanaliserte midler til Santander RF Ahorro, en ultrakort obligasjonsstrategi i EUR, som samlet inn 2,0 milliarder euro i netto innstrømning i juli.

Abrdn fortsatte å oppleve store uttak, og deres forvaltede aktiva krympet midt i de turbulente markedsforholdene. FTSE 100-selskapet annonserte i sin halvårsrapport at netto utstrømming økte med 16% til 4,4 milliarder pund i første halvår av 2023. Kapital under forvaltning og administrasjon falt til 495,7 milliarder pund fra 500 milliarder pund ved utgangen av 2022. I tillegg til å slå sammen sitt flaggskipfond for global absolutt avkastningsstrategi, likviderte de også Abrdn (Lothian) UK Government Bond Trust og Abrdn (Lothian) Short Dated UK Government Bond Trust, som plasserte seg på listen over fond med høyest utstrømning. 

De sveitsiske kapitalforvalterne UBS og Credit Suisse fortsetter også å blø midt i den turbulente sammenslåingen av de to fondshusene, som startet tidligere i år.

tabell 5

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Antje Schiffler  er redaktør for Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer