Ukens aksje: Glencore

Er en megafusjon i markedet for gruvedrift på trappene? James Gard tar temperaturen på råvaregiganten Glencore.

James Gard 12.04.2023 | 9.55
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard

Velkommen til Morningstar. Ukens aksje er den sveitsiske gruve- og handelsgiganten Glencore.

Nå vil jeg ikke si at M&A-spesialister har «tvinnet tommeltotter» det siste året, men markedet ble veldig stille i løpet av 2022. Og nå står kanskje en enorm fusjon på trappene i gruvesektoren av alle steder, en sektor som opplevde flere store sammenslåinger før markedet roet seg.

London-noterte Glencore la inn et bud på 23 milliarder dollar for canadiske Teck Resources, 20 % over markedsverdien. Det store målet er Tecks kobberressurser, som er etterspurt ettersom våpenkappløpet for batterimetaller øker. Tanken er at det kombinerte firmaet vil ta navnet MetalsCo med et fokus på kobber og nikkel. Snarere fantasiløst ville den nye avdelingen få navnet «CoalCo». Og det kombinerte firmaet vil bli kjent som Glenteck.

Dessverre har Teck avvist tilbudet og sagt at det undervurderer selskapet. Selskapet har også avfeid rykter om at de er til salgs. Morningstar-analytikere tror at budet har 50 % sjanse for å gå gjennom. Glencores alternativer er å heve budet sitt, fri direkte til Teck-aksjonærene eller trekke seg fra avtalen. Andre budgivere kan også dukke opp.

Heldigvis dekker analytikerne våre begge aksjene: de har hevet estimatet for Tecks virkelige verdi til 40 dollar, men de har kuttet Glencores til 5 pund 60, noe som betyr at aksjene er undervurdert ved dagens nivåer på rundt 4 pund 60. Glencore-aksjene er uansett ned 16 % i år.

For Morningstar, mitt navn er James Gard.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer