Mistanker om sabotasje på Nord Stream 1 og 2

Gasslekkasje hos rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 har forsterket det allerede pressede europeiske energimarkedet. 

Johanna Englundh 29.09.2022 | 17.24
Facebook Twitter LinkedIn

Nord Stream

Energikrisen fortsetter å ha et fast grep om Europa, noe som stiller spørsmål ved Russlands pålitelighet som naturgassleverandør til kontinentet. I slutten av august var det bekymringer for at nedstengningen av Nord Stream 1, som følge av det årlige vedlikeholdsarbeidet, skulle bli permanent. Siden den gang har europeiske land forsøkt å finne løsninger for å unngå totalstopp av russiske gassforsyninger.

Men nå har det oppstått en ny bekymring.

Var det noen som saboterte Nord Stream 1 og Nord Stream 2?

Tidligere denne uken ble det oppdaget en lekkasje på Nord Stream 2, etter et plutselig trykkfall i rørledningen. Rørledningen trekkes fra Russland til den nordlige kysten av Tyskland. Det er også registrert lekkasje på den eldre rørledningen Nord Stream 1.

Det betyr at det er hull i ledningene og gass siver ut i Østersjøen, konstaterte en talsperson for Nord Stream. Den tyske regjeringen ser på hendelsen som mistenksom og spekulerer i at noen har sabotert rørene i et målrettet angrep fra ubåt eller angrepsdykkere, ifølge avisen Tagesspiegel.

«Vi kan ikke forestille oss et scenario som ikke involverer et målrettet angrep. Alt taler mot at det er en tilfeldighet», har en kilde som er kjent med arbeidet til de føderale myndighetene fortalt til avisen.  

Niklas Rossbach, sikkerhetspolitisk analytiker i svenske FOI, sier til avisen Expressen at han enn så lenge kun kan spekulere i hva som har skjedd, men at han synes det er mystisk med så mange lekkasjer på så kort tid. Mulige årsaker spenner fra tekniske feil til manglende vedlikehold, samt sabotasje.

«Tyskland har gått lengst med å si at det er gjort med vilje snarere enn at det er en ulykke. Det er vanskelig å vite hvor offisielle disse uttalelsene er, men Tyskland pleier ikke blåse opp mistanker eller ha langsiktige teorier uten å ha noe å stole på. Tyskerne er litt mer tilbakeholdne med den sikkerhetspolitiske situasjonen, generelt mer forsiktige enn for eksempel britene», resonnerer han.

Verken selskapet Nord Stream eller tyske myndigheter har gitt noen offisiell kommentar angående årsaken til lekkasjene, utover at det etterforskes.

Eksplosjoner registrert nær lekkasjene

Målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte kraftige undervannseksplosjoner i samme område som gasslekkasjene. Den første eksplosjonen ble registrert like etter klokken 02:00 natt til mandag og den andre fant sted like etter klokken 19 mandag kveld.

«Det er ingen tvil om at dette er eksplosjoner», sa Björn Lund, lektor i seismologi ved Swedish National Seismic Network til SVT.

Bobler i Østersjøen

Det danske forsvaret publiserte tirsdag ettermiddag de første bildene av gassboblene utenfor Bornholm ved en av Nord Streams gasslekkasjer, som illustrerer et boblende hav (bildet under). Den største lekkasjen har forårsaket overflateforstyrrelser på over 1 kilometer i diameter, mens den minste danner en sirkel på litt over 200 meter.

Bubbling Baltic Sea

Lekkasjen forventes å fortsette i flere dager

Det er uklart nøyaktig hvor mye, men det antas at store mengder gass har lekket ut. Nord Stream 2 alene, som aldri har vært tatt i bruk, er beregnet til å inneholde 300 millioner kubikkmeter stillestående gass. Gasslekkasje fra Nord Stream 2-rørledningen vil fortsette i flere dager – kanskje til og med en uke, sier de danske energimyndighetene.

Som et resultat har det blitt etablert «no-go zones» i området rundt gasslekkasjen, ettersom skip kan miste oppdrift dersom de kommer inn i området, og det kan være fare for at lekket gass antennes over vannet og i luften. Men det er ingen risiko forbundet med lekkasjen utenfor de forbudte sonene.

Psykologisk effekt bak høye gasspriser

De nederlandske og britiske gassprisene steg tirsdag morgen etter nyheten om at Nord Stream-ledningen hadde fått skader.

Prisøkningen er sannsynligvis en psykologisk effekt mer enn noe annet, ifølge Christian Kopfer, råvareanalytiker i Handelsbanken. «Det er mye usikkerhet rundt hva som har skjedd og hvorfor, og derfor er folk bekymret for resten av gassforsyningen til Europa», sa Kopfer til TT.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer