3 dårlige grunner til å selge et fond

Dine egne kriterier bør være årsaken til kjøp og salg av en investering - ikke nyheter, sosiale medier eller kortsiktig avkastning

Valerio Baselli 17.06.2021 | 11.27
Facebook Twitter LinkedIn

man head in hands

Ser vi på markedet i dag, kan det være lett å glemme hvor vi var for rundt 15 måneder siden. I løpet av mars 2020, ifølge Morningstar's nettostrømoverslag, opplevde langsiktige fond i Europa rekordstore uttak på € 246 milliarder, et svimlende beløp som til og med får den mørkeste måneden i finanskrisen 2007-09 - oktober 2008 – til å se relativt moderat ut da € 108 milliarder fløy ut dørene fra langsiktige fond.

Til slutt, som ofte er tilfelle, ble de som holdt hodet kaldt og var investert rikelig belønnet. Faktisk blir mange av markedsnedgangene det siste tiåret, inkludert markedskrasjet i 2008, kun vage minner for de fleste av oss. Investorer som holdt ut i disse vanskelige periodene har kanskje fått de beste resultatene.

Og likevel er avgjørelsen om å endre investeringsstrategi eller selge et fond vanligvis ikke enkel, selv i ettertid. Etter at beslutningen er tatt og investeringen har prestert bra eller dårlig, er det “riktige” svaret helt avhengig av individet. Det er vanskelig å identifisere salgskriterier som passer for alle investorer. Men det er noen situasjoner når et salg er spesielt dårlig anbefalt. Christine Benz, director of personal finance i Morningstar, indikerer tre viktige eksempler.

Svak kortsiktig avkastning

Det er nesten aldri en god idé å selge et fond basert på svake avkastninger alene, spesielt på kort sikt. I stedet, hvis et fond har underprestert sammenlignbare fond eller indeksen, bør du først undersøke hvorfor det er slik. Det kan være at forvalteren rett og slett holder seg til en investeringsstrategi som tilfeldigvis ikke er i favør, slik tilfellet har vært med mange verdi-fokuserte fond. Men svak avkastning kan være et tegn på at noe mer alvorlig er på gang.

Det kan være tidkrevende å undersøke de fundamentale forholdene rundt investeringer, og det er derfor du ikke bør bli for påvirket til å undersøke for mye rundt kortsiktige underprestasjoner. De fleste fond, spesielt de som bruker reelle aktive strategier, vil til tider henge etter konkurrentene, ofte av veldig gode grunner og i noen år eller lenger (det kan for eksempel være tilfellet med noen solide, defensivt posisjonerte fond under et markedsrally). Spar i stedet energien din til å sjekke fondene når de har underprestert over lengre perioder eller i en periode da du hadde forventet at de skulle prestere bra. Hvis du for eksempel valgte et fond på grunn av den forventede lave risikoen, men at fondet tapte langt mer enn sammenlignbare fond i markedsnedturer, er det en helt legitim grunn til å spørre om strategien har endret seg eller om risikohåndteringen ikke var slik du forventet. Og selv om fondet ikke er dårlig, passer det kanskje ikke så bra i porteføljen din.

Ustabil avkastning

På lignende vis blir investorer ofte opprømte når fondets relative avkastning er inkonsekvent fra år til år. Ja visst kan det være trygt å se at fondet konsekvent plasseres i kategoriens øvre halvdel - og et fåtall fond har faktisk klart å generere avkastningsrangeringer som har vært bemerkelsesverdig konsistente fra år til år.

Men å holde alle fondene dine til den standarden, vil føre til at du sparker ut noen gode fond som, selv om de ikke er har konsistente avkastninger mht. kalenderår, er konsistente der det teller: De følger sine strategier disiplinert og vakler ikke, til og med hvis markedet ikke belønner dem på kort sikt. Det er også viktig å huske at et kalenderår er en ganske kort og vilkårlig tidsperiode, og fondet som har sett uregelmessig ut fra januar til desember, kan virke veldig stabilt hvis man evaluerer fondet over en annen 12-måneders periode - for eksempel fra april til mars hvert år. Investorer bør ikke bli for opphengt i avkastningen fra år til år når de bestemmer seg for hva de skal ha i porteføljene.

Macroøkonomiske nyheter

Makroøkonomiske nyheter, enten det er retningen av rentenivåer eller BNP-vekst i Norge eller USA, vises ofte i tospann med nyheter om markedsutviklingen. Og det er sant at det som er nyhetsoverskriftene har potensial til å påvirke markedene opp eller ned på daglig basis, eller til og med over lengre tidsperioder. Problemet er at når en bestemt nyhet publiseres i mediene, har andre markedsaktører allerede vurdert den og priset den inn. Hvis du bestemmer deg for å selge fondet ditt basert på de nyhetene, vil du sannsynligvis være for sent ute. I stedet er en bedre løsning for investorer, i det minste når det gjelder deres porteføljer, og heller fokusere på faktorer som de kan kontrollere: sparing og utgifter, kvaliteten på investeringene, og de totale kostnadene de betaler for disse investeringene. I tillegg er det viktig å velge investeringer med omhu og tenke igjennom hvilken risiko du ønsker å ta gjennom den totale porteføljen investert.

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer