Når bør man investere i passive fond?

Investorer har plassert milliarder av kroner i passive fond med lave kostnader de siste årene, men er det alltid fornuftig å velge et indeksfond? Her er noen ting du bør vurdere.

Jocelyn Jovene 09.02.2021 | 9.59
Facebook Twitter LinkedIn

Arrow

Passiv investering er en massiv og kraftig driver for endring i kapitalforvaltningsindustrien. Dette har ført til en utrolig vekst i fondstilbudet, og en betydelig nedgang i gebyrene for investorer, noe som alltid er positivt.

I Europa tiltrekker passive fond innskudd i et raskere tempo enn aktive fond, ifølge vår «Morningstar Asset Flows Report».

Effisiente markeder

Den underliggende teoretiske begrunnelsen for passiv investering er at finansmarkedene skal være effisiente, det vil si at de inkluderer ny offentlig informasjon veldig raskt i prisene. Derfor er det nesten umulig å benytte seg av en informativ fordel for å slå markedet.

Realiteten er at et stort antall fondsforvaltere henger etter referanseindeksen.

Enhver fondsforvalter som konsekvent slår sin referanseindeks, anses å være heldig, i henhold til denne teorien (som har vanskeligheter med å kvalifisere hvorfor investorer som Warren Buffet og andre, selv om de er svært få, klarer å oppnå langsiktig risikojustert meravkastning i forhold til deres referanseindeks).

Investering med lave kostnader

Det øvrige teoretiske forholdet å vurdere ved passiv investering, er at det gjør det mulig for deg å få eksponering hvor det enten er vanskelig å finne konsekvent bedre resultater og billige aktive forvaltede tilbud (for eksempel i amerikanske aksjer) og også få eksponering mot steder hvor det i utgangspunktet er veldig vanskelig å finne noen anstendig aktivt forvaltet fond. Passiv kan være en god løsning for å finne billige investeringsløsninger som kanskje passer kostnadsnivået til investorer som ønsker nok fleksibilitet til å fordele midlene sine blant et veldig bredt utvalg av markeder eller strategier.

Tenk deg at du vil investere i koreanske aksjer, fordi du synes verdsettelsen av aktivaklassen er attraktiv og vil gi en anstendig risikojustert avkastning i fremtiden.

Hvis du ser etter aktivt forvaltede fond, vil du bare finne ett fond som har en positiv Morningstar Analyst Rating (JPM Korea Equity), med løpende kostnader på 1,81%, mens iShares MSCI Korea ETF (CSKR) følger MSCI Korea NR USD indeksen og har løpende kostnader på bare 0,65%. 

Strategisk beta

Hvis du er interessert i å investere i bestemte temaer, for eksempel kunstig intelligens eller selskaper som forsker på behandling av Covid-19, er det en ETF tilgjengelig for å gjøre nettopp det. Du trenger ikke å bruke tid på å søke i markedene og søke etter en megler som gir deg tilgang til markedet hvor disse selskapene er børsnotert. Selvfølgelig innehar tematiske investeringer andre risikoer (lav overlevelse; få temaer slår globale aksjer). Men for de som er klar over disse risikoene og er villige til å akseptere dem, kan tematisk passiv investering muligens være en løsning. Du finner mer informasjon i ”Thematic Fund Landscape” utgitt i fjor av Morningstar.

Viktige risikoer 

Som vi nettopp så, er ikke passiv investering risikofritt. Det finnes en enda større risiko, siden ETF’er er veldig enkle å handle, er å prøve å time markedet eller temaene og begynne å trade ETF’er, nettopp fordi de har ”lave kostnader”.

Husk at det å prøve og time markedet er en av de beste måtene å tape penger på. Når du investerer, bør du ha en plan og holde deg til den. Å være passiv betyr ikke at du ikke trenger å gjøre noe. Du må fremdeles bestemme allokeringen av eiendeler og hvilke strategier som er mer fornuftige for å nå dine økonomiske mål.

Hvis du synes ETF'er er en enkel måte å benytte for å endre kursen på grunn av at du er i tvil om din nåværende aktiva-allokering, gjør du kanskje en stor feil og trenger å starte prosessen på nytt. Om du er forvirret, kan det være fornuftig å søke finansiell rådgivning.

Passiv investering ser ut som en enklere måte å investere på lang sikt og nå dine finansielle mål, og det er sannsynligvis sant. Men det kan være mer fornuftig å ta en mer helhetlig tilnærming og vurdere både aktiv og passiv investering. Alltid vær oppmerksom på kostnadene og ha en god forståelse av hvor du vil plassere pengene dine.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer