Hvilke Morningstar kategorier gjorde det best og verst i 2020?

Aksjemarkedet har opplevd en K-formet innhenting i løpet av coronapandemien, der deler av markedet har hatt en sterk vekst, mens andre deler av markedet har strevd betraktelig mer. Selv om flesteparten av Morningstar kategoriene i Europa/Asia/Afrika fikk en positiv avkastning i 2020, var det også en del Morningstar kategorier som gikk massivt i minus.

Christopher Greiner, CFA 04.02.2021 | 12.24
Facebook Twitter LinkedIn

topp 3 pallplasser

2020 har gitt skikkelig vind i seilene til bærekraftige investeringer, der børsnoteringer av selskaper med såkalte «grønne» profiler har økt i takt med investorenes økende appetitt etter bærekraftige investeringsalternativer. Trenden «brunt er ut» og «grønt er skjønt» har i aller høyeste grad gjort seg til kjenne i løpet av fjoråret, og denne trenden gjenspeiles også i avkastningene til våre Morningstar kategorier. Vekstgrafen under viser topp 3 og bunn 3 Morningstar kategorier med hensyn til 2020-avkastninger. Avkastningen til en Morningstar kategori representerer avkastningene til alle de tilhørende fondene og ETF’ene.

vekstgraf

Morningstar kategorier med høyeste avkastninger i 2020

tabell med 3 Morningstar kategorier

Morningstar kategorien «Bransjefond, Alternativ energi» troner øverst på seierspallen med en imponerende avkastning på hele 72,2% i 2020. Innad i denne kategorien var det LSF Active Solar som oppnådde den høyeste avkastningen på hele 190,8 %, etterfulgt av iShares Global Clean Energy ETF som fikk en solid avkastning på 134,1%. Handelsbanken Bærekraftig Energi kapret tredjeplassen med respektable 126,7% i avkastning.

Nordiske små- og mellomstore selskaper har også vært en lukrativ reise for investorer i 2020. Morningstar kategorien «Norden, Små/mellomstore selskaper» inntar andreplassen med en avkastning på 50,1% i 2020. Topp 3 fond i denne kategorien med hensyn til 2020-avkastninger er Consensus Småbolag med en avkastning på 116,2%, Aktia Nordic Micro Cap med 99,8% i avkastning, og Swedbank Robur Microcap med 93,1% i avkastning.

Svenske små- og mellomstore selskaper har også gjort det meget bra i 2020, der Morningstar kategorien «Sverige, Små/mellomstore selskaper» kaprer den siste pallplassen med en avkastning på 48% i 2020. De tre fondene med høyeste avkastninger i denne kategorien er Handelsbanken Microcap Sverige (107,2% i avkastning), Enter Småbolagsfond (83,8% i avkastning) og Lancelot Avalon (78,8% i avkastning).

Morningstar kategorier med laveste avkastninger i 2020

tabell med 3 Morningstar kategorier

Energisektoren er godt representert blant de Morningstar kategoriene som gjorde det aller dårligst i 2020. Helt på bunnen finner vi Morningstar kategorien «Råvarer, Energi» som fikk en negativ avkastning på 44% i 2020. Denne Morningstar kategorien inneholder ulike ETF’er (børsnoterte fond) og ETC’er (børsnoterte råvarer) hvor avkastningene er knyttet til prisutviklingen i ulike olje- og gass-råvarer. De tre ETF/ETC’ene som gjorde det absolutt dårligst i kategorien «Råvarer, Energi» i 2020, er Samsung S&P GSCI Crude Oil ER Ftus ETF med en negativ avkastning på hele 75,9%, tett fulgt av WTI CRUDE ÖL (TR) ETC (-73,5% i avkastning) og WisdomTree Natural Gas ETC (-65,8% i avkastning).

Morningstar kategoriene “Eiendom – Indirekte Sør-Afrika og Namibia” (-37,3% i avkastning), og “Bransjefond, Energi” (-21,9% i avkastning) er de øvrige kategoriene som bekler bunn 3 pallen.  

Den begredelige avkastningen til de energi-relaterte sektorene er en påminnelse om risikoen ved å være overeksponert mot spesifikke enkeltsektorer. Det er ikke alltid slik at risiko og avkastning går hånd i hånd. Uforutsette hendelser, som for eksempel coronapandemien, kan få enorme konsekvenser for din totale porteføljeavkastning hvis du putter for mange egg i samme kurv.

Hvordan er fremtidsutsiktene?

Vi har tidligere sett at verdisektorene – som inkluderer olje- og gass – hadde et sterkt comeback i november i fjor, i stor grad drevet av positive covid-19 vaksinenyheter. Med en gradvis normalisering av verdensøkonomien, kan det godt tenkes at diverse verdiaksjer kan hente seg inn igjen. I følge Morningstar sine analytikere, ser det ut til at markedet nå gir mer oppside til verdisektorene enn vekstsektorene, der energi vurderes som den mest attraktive sektoren og teknologi som den mest overvurderte. 

Men som alltid bør du velge dine investeringer med omhu og tenke igjennom hvilken risiko du ønsker å ta gjennom den totale porteføljen investert. Som vi har sett i denne artikkelen og i tidligere artikler, kan overeksponering mot spesifikke enkeltsektorer, som for eksempel energi, bidra til en annen total risikoprofil i porteføljen.  

T.O. Artikkelforfatter, Christopher Greiner, kan inneha posisjoner i investeringsprodukter omtalt i artikkelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer