Din avkastning er ikke den samme som fondets avkastning

Den siste "Mind The Gap"-rapporten i USA viser at det er en årlig differanse på nesten 2% mellom investorenes og fondenes avkastning over de siste ti årene, og at passive fond ikke nødvendigvis er bedre enn aktive fond.

Fernando Luque 14.09.2023 | 13.44
Facebook Twitter LinkedIn

  se opp for mellomrommet mellom

Når du ser på resultatene til et fond over en bestemt tidsperiode, er ikke det du ser nødvendigvis det samme som den gjennomsnittlige investoren i fondet opplever. Hvorfor? Fordi fondets resultat er en tidsvektet avkastning, som antar en enkelt investering ved begynnelsen av perioden som holdes til slutten.

Men virkeligheten for den gjennomsnittlige investoren er imidlertid mer kompleks. Denne investoren kan ha gjort flere innbetalinger til fondet og kan også ha gjort flere uttak. Resultatene må derfor vektes, ikke bare etter tid, men også etter kapitalbevegelser. Dermed vil perioder der investoren har mer penger investert i fondet ha større vekt i resultatene enn perioder med lavere investering.

"Mind the Gap"-rapporten fra Morningstar måler nettopp dette forholdet mellom fondets avkastning og investorens avkastning.

Nesten 2% per år over 10 år!

Den nyeste studien (på det amerikanske markedet, med data frem til 31. desember 2022) viser at investorer har tjent omtrent 6% per år (i dollar) på sine fond og ETF-er over de siste 10 årene. Dette er 1,7 prosentpoeng mindre enn den totale avkastningen som disse investeringsinstrumentene har generert. 

Denne forskjellen, eller gapet, skyldes dårlig timede kjøp og salg, som har kostet investorene nesten en femtedel av avkastningen som de kunne ha oppnådd ved å bare kjøpe og holde investeringene.

Forskjellen på 1,7 prosentpoeng mellom investorens og fondets avkastning er i tråd med det som har blitt observert i de fire forrige tiårsperiodene. 

diagram

Forskjellen var negativ for alle Morningstar-kategoriene. Imidlertid, som vi har sett før, var blandingsfond de beste i klassen, med den minste forskjellen av alle kategoriene på -0,46% per år for de siste ti årene frem til 31. desember 2022. 

Er passive fond bedre?

Et spørsmål er om passivt forvaltede fond overgår aktivt forvaltede fond når det gjelder investorenes avkastning. Man kan anta at investorer i passive fond er mer disiplinerte i sine transaksjoner. Men rapporten viser overraskende nok det motsatte. Passive fond har en tendens til å ha (for de fleste globale kategoriene) et høyere avkastningsgap.

Hva kan forklare dette? Rapporten antyder at "det er mindre sannsynlig at dette skyldes dårlige investeringsvalg fra investorer i indeksfond eller dyktig timing av kjøp og salg av aktive fond. Det gjenspeiler heller den overordnede trenden der kapital flyttes fra aktiv til passiv forvaltning, noe som har vist seg å være kostbart for passive og fordelaktig for aktive investorer gitt avkastningsmønsteret vi har sett de siste ti årene".

kurve

Hva hvis jeg sparer månedlig? 

Rapporten fra Morningstar har også analysert hva en investors avkastning ville være i et hypotetisk scenario der han eller hun gjør månedlige innskudd (kjent som dollar-cost averaging). Generelt sett gir ikke regelmessige innskudd bedre avkastning enn å bare "kjøpe og holde". Faktisk, siden markedsavkastningen generelt er positiv, har dollar-cost averaging en tendens til å generere lavere avkastning. Dette fordi investorer som bidrar med små beløp over tid, vil ha mindre penger investert i perioder med høy avkastning. 

Som vist i tabellen nedenfor, var avkastningsforskjellene for investorer som tok i bruk dollar-cost averaging negative på tvers av de brede kategoriene. 

graf

Hva kan investorer gjøre for å forbedre sin avkastning?

Investorenes avkastning vil aldri matche totalavkastningen perfekt, ettersom få investorer enkelt kan kjøpe og holde hver tidsperiode. Men de negative avkastningsgapene for de fleste investorer indikerer at det fortsatt er rom for forbedring. Investorer kan øke sjansene for suksess ved å bruke en mer disiplinert tilnærming og prøve å unngå noen av de vanligste feilene, som å kjøpe høyt og selge lavt. Her er noen viktige lærdommer:

1) Holde færre og mer diversifiserte fond. Vi har gang på gang sett at investorer i blandingsfond oppnår en høyere prosentandel av den totale fondsavkastningen. Hvorfor? De er designet for å være en "all-in-one"-investering, som dekker flere aktivaklasser og rebalanserer regelmessig, noe som sparer investorer fra å måtte gjøre for mye selv.

2) Unngå smale eller svært volatile fond. Et annet tydelig funn fra studien er at investorer har slitt med å bruke snevert fokuserte eller svært volatile fond. Disse fondstypene, enten de er unike aksjetilbud eller de mest volatile i sin kategori, har vist noen av de største avkastningsgapene. 

3) Hold det enkelt. Dataene indikerer at investorer er mer vellykkede når de velger enklere løsninger, for eksempel blandingsfond. Interessant nok fant vi større forskjeller i områder og stiler som har sterk akademisk støtte, som en tilt mot verdi, smallcap-aksjer eller fremvoksende markeder, noe som indikerer at den økte volatiliteten knyttet til disse strategiene koster investorer meravkastningen de kunne ha tjent.

4) Ikke anta at indeksering nødvendigvis fører til høyere dollarvektet avkastning. Selv om det er prisverdig å holde kostnadene på et minimum og investere passivt gjennom indeksfond eller ETF-er, observerte vi ikke at disse metodene nødvendigvis forhindret at store forskjeller oppsto mellom den dollarvektede og totale avkastningen for disse fondene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer