Usikkerhet rundt fremtidig organisering av ODIN Forvaltning

Finansavisen 4.10.2012 skriver om raske beslutninger, men det er fortsatt usikkert om ODIN sklir inn i Sparebank1 Gruppens forsikringsselskaper.

Thomas Furuseth 10.10.2012 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Se også oppfølgingsartikkel hvor CIO i ODIN, Jarle Sjo, oppklarer planene til Sparebank1 og ODIN.

I følge Finansavisen har Sparebank1 Gruppen resultatutfordringer i 3 av 4 satsningsområder, noe som presser frem forslag om sammenslåinger rundt kapitalforvaltningsenhetene (forsikring og ODIN) av effektivitetsårsaker. For ODINs del, så har de historisk hatt perioder med svært god lønnsomhet, men i følge Proff.no og Finansavisen har resultatet før skatt for ODIN falt fra nesten 300 millioner i 2007 til minus 2 millioner første halvår 2012.

Hvis sammenslåingene blir noe av, så vil det alltid være noen risikofaktorer. (Aktiv) Kapitalforvaltning er personavhengig og resultatene er det personene som står bak. Farene er selvfølgelig gnisninger i de sammenslåtte avdelingene og tap av nøkkelpersoner. Forsikringsforvaltning og kapitalforvaltning er relatert, men fortsatt ganske forskjellige og i denne prosessen er det fare for at ODINs kultur kan gå på tvers av en etablert forsikringskultur. ODIN har allerede hatt en del utfordinger, siden resultatene i mange av de viktigste (største) fondene har vært dårlig siden 2006/2007. Markedet var riktignok ruglete i denne perioden, men det later til at ODIN har blitt truffet av en mørk  storm, som har påvirket flere av fondene. 

Morningstar Rating ODIN

Grafen viser pengevektet (altså store fond får høyere vekt enn små) Morningstar Rating. Morningstar Rating er en objektiv sammenligning av historiske resultater, og viser tydelig at ODIN hadde utmerkede resultater frem til 2007. Problemet var at festen ikke varte, fondene ble veldig store og forvalterne forelsket seg i små og mindre likvide aksjer. Deretter har det vært omløp av forvaltere, forvaltere som styrte de store og viktige fondene (spesielt ODIN Norge og Odin Norden). ODINs  forvaltere har oppnådd  gode resultater (noe også Morningstar Rating viser ovenfor) og de har forvaltere vi setter pris på, spørsmålet er om ODIN har klart å utnytte ressursene på best mulig måte, eller om forvalterne har fått for mange oppgaver og/eller fond å forvalte.

Tegning i ODIN mellom 2003 og 2012

Kilde VFF.

Som vi ser av graf 2, så har tegningen til ODINs fond stupt etter at resultatene uteble. Siden 2007 har ODIN mistet 9 milliarder i forvaltningskapital gjennom investorers salg. I tillegg har ODINs forvaltningskapital falt med 10 milliarder som følge av kursfall i samme periode (Kilde VFF og egne beregninger).

ODIN og Sparebank1 Gruppen’s forbedringspotensiale

Vi er spesielt opptatt av at forvaltere deler investors interesse, og så langt har bonusordningene til ODIN premiert resultatene til selskapet. Altså ikke en direkte sammenheng mellom fondets resultater og forvalterens interesse, noe vi mener ikke er ideelt. De fleste kapteiner er ombord i samme båt som passasjerene. Det er en god regel. I tillegg syns vi det burde ringt ei varselklokke litt tidligere, når fondene på toppen i 2006 var blandt de største i sine respektive kategorier, med begrenset investeringsmandat, samt med stor andel investert i små og mellomstore selskaper. Da kan det bli trangt i døren når festen er over. I første rekke burde forvalteren sett dette, dernest burde en risikostyrer sett dette. Tilsynelatende var alles egeninteresse å la pengene strømme inn, fordi bonusen avhenger av store fond, selv om forvalteren ikke finner gode steder å sette pengene. Kapasitetsmonitoreringen  kunne vært bedre, med andre ord. For kundene har hatt en litt kjedelig utvikling, med store innskudd som kom i 2005 og 2006, deretter har resultatene uteblitt i ODINs fond, og mange av investorene har kastet kortene. Timingen for investorer kunne med andre ord vært betydelig bedre, og deres personlige avkastning har etter alt å dømme vært laber. Når det er sagt, så har ODINs forvaltere nå gjort endringer i prosessen for å i større grad ta hensyn til kapasiteten i markedene de opererer, noe vi hilser velkomment.

Endringene som i følge Finansavisen er på tegneblokken, gir imidlertid videre usikkerhet for investorer. De lojale kan ha vært gjennom både forvalterskifte, endring/presisering av forvaltningsprosess, ny ledelse og nå kanskje en fusjon. Det er verdt å følge med på ODIN fremover for de som er investerer i ODINs fond. Sammenslåing av to, potensielt ulike kulturer, kan gjøre at vi ser en dreining av ODIN. Investorer bør følge med på om forvalterne blir ved sine poster, eller om det blir nye runder med endringer.  Mange endringer kan i verste fall tyde på at en eventuell sammenslåing går på tvers av forvalternes ønsker, og at de blir påtvunget endringer som kan stride mot deres overbevisning.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
ODIN Europa C NOK  
ODIN Global C NOK598,86 NOK1,14Rating
ODIN Kreditt C140,11 NOK0,08Rating
ODIN Norden C NOK5 276,23 NOK-0,13Rating
SpareBank 1 Flex 50 C294,82 NOK0,35Rating
SpareBank 1 Horisont 80 C382,42 NOK0,52Rating
SpareBank 1 Konservativ 20 C218,05 NOK0,17Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer