Fortsatt muligheter?

I løpet av tredje kvartal har aksjene innenfor denne sektoren tatt igjen mye av nedgangen de hadde på starten av året. Det er fortsatt en politisk risiko knyttet til sektoren, men denne kan bli redusert etter valget i USA i november.

Morningstar Europe Editor 23.10.2006 | 13.07
Facebook Twitter LinkedIn
Fondene innenfor denne kategorien har hentet igjen mye av det tapte i tredje kvartal, men flertallet stor fortsatt i minus om vi ser på avkastningen så langt i år. Årsaken er nok svakere dollar, og usikkerhet omkring politiske beslutninger i USA. På den positive siden kommer en oppjustering av de største selskapene i USA som har bidratt til at Dow Jones indeksen har nådd nye høyder. Historisk gjør disse fondene det relativt bra i en innledende fase til lavkonjunktur (ettersom legemiddel og helse er noe som trengs uansett om det blir lavkonjunktur).

Det kommende kongressvalget i USA nå i november kan bidra til økt uro, ettersom legemiddelbransjen er sterkt avhengig av politiske avgjørelser. Hver gang det er valg i USA kommer diskusjonen om de høye sykehuskostnadene opp, men i pra

ksis har industrien fått beholde sin gevinster. Kostnaden for det amerikanske samfunnet er imidlertid i ferd med å bli uholdbare etter hvert som befolkningen stadig blir eldre.

Fortsatt Revansj

I løpet av 2005 fikk fondene innenfor denne kategorien en viss revansj fra de foregående tre dårlige årene. Fondene som inngår i denne kategorien og som var tilgjengelig for salg i Norge hadde i løpet av 2005 en gjennomsnittlig avkastning på 20 prosent. Skal en mindre andel av fondsporteføljen plasseres innenfor denne kategorien så husk at det er stor forskjell på de ulike typer fondene. Selv om de største legemiddelselskapene har hatt en noe dårlig utvikling, så har mange av de små bioteknologiselskapene hatt en sterk utvikling. For å synliggjøre dette bedre har Morningstar en egen kategori for fond som har sine investeringsmandater innenfor akkurat denne sektoren – Bioteknologi. Denne sektoren har noe høyere risiko, så søker man ikke dette bør din eksponering heller være mot sektoren – Legemiddel. Fondene innenfor Bioteknologi har samlet et standardavvik på 19, mens tilsvarende tall for Legemiddel fondene er på 12,8. Høyere standardavvik sier noe om hvor store svingninger man kan forvente (både positive og negative) i fondene.

Ulike typer risiko

En økende type av risiko innenfor denne sektoren er at forskning og utvikling av nye legemiddel har blitt dyrere for legemiddelselskapene, så når de endelig lykkes med å få fram et nytt legemiddel trenger de å beholde sine patenter så lenge som mulig etterpå. Tidligere har det vært gode muligheter for selskapene å forlenge patentet gjennom utvikling av lignende legemiddel, men myndighetene har startet med å stille strengere krav. Konkurransen fra kopier har derfor blitt sterkere, noe som gir lavere priser og presser ned fortjenesten totalt sett innenfor disse selskapene.

Et annet problem eller utfordring som selskapene møter er at det har blitt vanskeligere å få godkjennelser, både for nye legemiddel og å beholde godkjenningen for gamle preparater. Strengere krav til vitenskaplige bevis og redusert toleranse for negative bivirkninger øker risikoen for lavere fortjeneste. Størst påvirkning har nok imidlertid mulige endringer i de politiske rammebetingelsene for denne industrien. I Norge har vi subsidier for de fleste reseptbelagte medisinene, men nye regler har kommet hvor det stilles krav til at legen skal anbefale det billigste alternativet.

Tall kommer i fra Morningstar Direct. Artikkelen er opprinnelig skrevet av Jonas Lindmark, Morningstar Sverige.
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer