Hvor mye risiko knyttet til forsyningskjeder tar du?

Disse sektorene – og dermed din portefølje – kan være utsatt for kostbare ESG-problemer, avdekker Sustainalytics.

Andrew Willis 26.10.2023 | 13.16
Facebook Twitter LinkedIn

Frakt containere

Etter et rekordantall forsyningskjede-hendelser registrert i 2021, forsøkte Sustainalytics å isolere og kvantifisere problemene i en fersk ESG Spotlight-rapport med tittelen "Supply Chain Incidents: Understanding the Impacts".

Den første delen av en tredelt serie fra Martin Vezér og Poulomi Sengupta vurderte et utvalg av mer enn 6 000 hendelser i forsyningskjeden, og fant at 1 092 skjedde i 2021 alene – noe som kaster lys over effekten COVID-19 hadde på viktige forsyningskjeder, hvilke sektorer som er mest utsatt, og hva investorer kan gjøre med det.

"COVID-19-pandemien førte til forstyrrelser i forsyningskjeden som illustrerer hvordan bedrifter kan møte plutselige mangler på nøkkelmaterialer, forsinkelser i forsendelser og økte kostnader når leverandørenes driftsforhold blir hemmet", bemerker forfatterne i rapporten.

Multinasjonale forbrukervareselskaper, inkludert Walmart (WMT), Amazon (AMZN) og Nestlé (NSRGY), står for flere hendelser i forsyningskjeden enn firmaer i andre sektorer, fant forfatterne, noe som gjenspeiler kompleksiteten til deres flerlagede forsyningskjeder og mangfoldet av varene de henter.

Utstilling 1

Hendelser i forsyningskjeden femdobles

Selv om Covid kan ha ført til en økning i hendelser, viste forskningsresultatene en langsiktig trend. "Over det siste tiåret har vi observert mer enn en femdobling i antall hendelser i forsyningskjeden registrert hvert år, fra 178 i 2012 til over 1000 i 2021", sier forfatterne, og legger til at mye av veksten kan skyldes økt dekning av hendelser, da Sustainalytics sine mediekilder økte fra 20 000 til 70 000 i samme tidsramme. Sammen med økt NGO-rapportering kan den utvidede dekningen av ESG-hendelser utgjøre en større risiko for kostbare kontroverser for investorer. 

Rapporten fant trender knyttet til NGO-aktivitet og geografiske hendelser. "Økende NGO-rapportering og screening spiller også en nøkkelrolle: mer enn halvparten av tilfellene registrert for 2018 stammer fra NGO-rapporter som identifiserer leverandørpåvirkninger knyttet til landbruk og biologisk mangfold", bemerker forfatterne. Når det gjelder geografiske hendelser, sto Indonesia, USA og Kina for mer enn halvparten av forsyningskjede-hendelsene i utvalget". 

Indonesias skjæringspunkt med husholdningsprodukter har vært problematisk

"Matvare- og husholdningsproduktindustrien står for de fleste tilfeller i Indonesia, der landbruk og biologisk mangfold er et kritisk problem", fant studien. "Ny forskning utført av AidEnvironment gir et relevant eksempel på hvordan hendelser kan trenge gjennom flere forsyningskjeder. Analysen deres fant at 10 firmaer var ansvarlige for totalt 8100 hektar skogtap i Indonesia i første halvdel av 2022". I USA fant studien at leverandører i detaljhandel og matvarehandel er oftest involvert i kontroverser knyttet til arbeidsforhold.

Utstilling 2

Vurdering av alvorlighetsgraden til hendelser i forsyningskjeden

Etter å ha identifisert hendelsene, vurderte rapporten vesentligheten av hendelser ved å evaluere deres sosiale og miljømessige påvirkninger og risikoen de utgjør for de involverte selskapene. Disse vurderingene tok hensyn til et firmas respons, kvaliteten på dets relevante styringssystemer, markedstrender, bransjenormer og forfatternes utsikter. Noen av de mer betydningsfulle hendelsene som ble identifisert av rapporten inkluderer tvangsarbeid blant uiguriske minoriteter som påvirker teknologiselskaper og bilsektoren globalt. Det er også et tilfelle av mishandling av ansatte i en nettbasert motebutikk i Storbritannia - som ble etterfulgt av en milliard-dollar nedgang for selskapets aksjeverdi.

Utstilling 3

Hva kan investorer gjøre med risiko knyttet til forsyningskjeder?

Når det gjelder håndtering av risiko knyttet til forsyningskjeder, identifiserer rapporten strategier fra investorer, inkludert salg og engasjement. "Investorer kan utvikle strategier for å redusere porteføljerisiko ved å justere aktivaallokeringer til fordel for firmaer som er resistente mot hendelser, eller ved å forfølge en hendelsesdrevet engasjementsplan", sier forfatterne.

En måte investorer kan engasjere seg med selskaper på er gjennom Sustainalytics sin tjeneste for tematisk engasjement, som støtter selskaper i å utvikle systemer for menneskerettighets due diligence-systemer som er i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. "Dette tilbudet tar sikte på å forbedre levekårene til mennesker som er direkte involvert i forsyningskjeder og adressere de grunnleggende årsakene til menneskerettighetsrisiko", heter det i rapporten.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc179,62 USD3,43Rating
Nestle SA ADR101,34 USD-0,09Rating
Walmart Inc60,16 USD-0,08Rating

Om forfatteren

Andrew Willis  Amdrew Willis er en innholdsredaktør for Morningstar Canada

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer