Vurdering av din fondsportefølje

Skal du lykkes som fondssparer bør du sette sammen en portefølje av flere fond. Morningstar viser deg hvordan.

Christian Klerck Nilssen, 30.06.2005 | 14.34
Facebook Twitter LinkedIn
En god fondsportefølje kan være fokusert, ha et bredt fundament, i balanse eller i sterkt overvektet. Investorer som vet hvilke aktiva de har i sin portefølje, og hvordan disse oppfører seg under ulike markedsforhold, kan ha større sannsynlighet for å lykkes som investor.

En portefølje er en sammensetning av ulike aktiva som for eksempel aksjer, obligasjoner, bankinnskudd og eiendom. Ideelt sett bør porteføljen settes sammen slik at de ulike investeringene arbeider mot samme mål om avkastning og risiko. Dette er imidlertid ikke alltid tilfellet. I årenes løp kan en rekke ulike investeringer bli tillagt en allerede eksisterende portefølje, uten tanke på hva som finnes der fra før.

Diversifisering er nøkkelen

En liknende tankegang kan benyttes ved fondssparing. De fleste investorer ønsker vanligvis høyest mulig avkastning til lavest mulig risiko. Dette betyr at det trengs både tid og tanke på sammensetningen mellom ulike fond i en portefølje.

En fordeling av investerte midler på ulike typer aktiva, sektorer og regioner, kan reduserer risikoen i en portefølje. Denne spredningen har til hensikt å øke diversifiseringen og minimerer risikoen for tap. Dette kan eksempelvis bety at når amerikanske aksjer faller, stiger aksjer i nye markeder. Eller, dersom aksjer nye markeder ikke klarer seg godt, gir europeiske aksjer uttelling i form av høyere avkastning.

Verdien av informasjon

Dersom investorene vet hva som befinner seg i sine porteføljer, vet de i tillegg om porteføljen er diversifisert eller ikke. Er den ikke diversifisert bør justeringer foretas.

Fondsselskapene tilby sine kunder alle mulige typer fond. Du finner både brede globalfond, sektorspesifikke fond som utelukkende investerer i teknologiaksjer eller helseaksjer, samt obligasjons og rentefond.

Med et enormt stort tilbud av fond (det finnes i følge Morningstar over 1800 aksje og rentefond tilgjengelig for norske fondssparere i dag), er det de som klarer å fokusere og som har nødvendig informasjon om egen portefølje, som ligger best an i målet mot høyest mulig avkastning på investerte midler.

En slik kunnskap om egen portefølje kommer ikke av seg selv. Dette krever både tid og oppfølging fra fondssparerens side, men det finnes tilgjengelige verktøy som kan hjelpe deg godt på vei. Morningstars database inneholder porteføljeinformasjon på samtlige fond som selges og distribueres i det norske markedet. Du finner inngående informasjon om hvert enkelt fonds avkastning, risiko, investeringsprofil, avgifter og ikke minst komplett informasjon om innholdet/eksponeringen i fondene.

Morningstar gir deg muligheten

Informasjonen ligger tilgjengelig her på våre nettsider. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg som medlem hos oss, legge dine ulike fondsplasseringer inn i vårt porteføljeverktøy, og du vil være på god vei mot å få den nødvendige informasjonen du leter etter.

I løpet av et par minutter kan du registrere dine ulike fondskjøp i vårt porteføljesystem. Deretter ligger det ulike analyseverktøy tilgjengelig for å foreta dypere studier av hva som befinner seg i hvert enkelt fond.

Ta et røntgenbilde av din fondsportefølje med Morningstar X-Ray

Med hjelp fra Morningstars tekniske team i Europa, finnes verktøyet Portfolio X-Ray tilgjengelig for deg som er medlem hos Morningstar. Dette er et analyseverktøy som blant annet gir deg en samlet vurdering av dine aksje og rentefondsplasseringer. Systemet gjør det mulig å se om dine fond har overlappende investeringer, det vil si om den samme aksjen finnes i mer enn ett av dine fond. I tillegg vil du se din totale bransje og landfordeling, inngående analyse av aksjenes nøkkeltall og om du har en overvekt i vekst eller verdiaksjer.

Du bør ikke undervurdere hvor viktig det er å vite hva dine fond investerer i. Fondenes investeringer vil i stor grad påvirke den fremtidige utviklingen og avkastningen du får som fondssparer.

I løpet av kort til vil du få svar på om din totale fondsportefølje gir deg den diversifiseringen du er ute etter. Finner du derimot frem til at dagens fondsportefølje gir deg en overvekt i en sektor eller en region, kan det være nødvendig med justeringer i porteføljen.

Morningstar har verktøyene. Nå er det kun opptil deg å benytte deg av disse.

En versjon av denne kommentaren har blitt publisert tidligere
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer