Økt risiko i Norge

Fondene som investerer på Oslo Børs har fortsatt den positive utviklingen fra i fjor. Gjennomsnittlig oppgang er 8,7 prosent hittil i år. Risikoen for kursfall er økende.

Christian Klerck Nilssen, 08.02.2005 | 16.01
Facebook Twitter LinkedIn
Det som går opp må gå ned. 2005 kan bli året da Oslo Børs opplever negativ avkastning. Etter en kursoppgang på formidable 56,7 prosent siste 3 år og en avkastning for Morningstars aksjefondskategori for fond som investerer på Oslo Børs med 36 prosent i 2004, er sannsynligheten for kursfall for året nå stadig økende.

2005 kan bli tøft for indeksnære fond, som setter sammen sine porteføljer basert på indeksens sammensettning. 2005 kan bli aksjeplukkernes år. Ganske riktig er det vekstfondene som har utviklet seg best hittil i år. Fond som Terra Vekst, Firstnordic Norge Vekst, Gambak, Holber Norge og Delphi Vekst satser på aksjeplukking og har kjernen av sine investeringer i mindre vekstselskaper, i følge Morningstars Style Box. Disse fondene har steget med mellom 12 og 17 prosent hi

ttil i år, per 7. februar.

Indeksfond som Carnegie Norge Indeks, Pluss OBX Indeks, ABIF Indeks ligger på bunnen av avkastningslisten hittil i år. Disse fondenes porteføljer ligner i stor grad på indeksens sammensetning og vil ha R-Kvadrat verdier over 0,90. Du finner informasjon om hvert fonds R-Kvadrat verdier under Risiko og Rating på hvert fondskort.

Kortsiktig avkastning er imidlertid mindre viktig å legge vekt på i aksjefond. Sparer du i aksjefond bør din tidshorisont være minst fem år. Sparer du i noe så smalt som fond som kun investerer på Oslo Børs, bør din horistont kanskje være enda lenger.

Men det er lov å være en proaktiv fondssparer med lang horisont. Nå kan du for eksempel vurdere å senke porteføljenes Norge eksponering, noe vi har argumentert for å gjøre lenge. Det er aldri feil å ta gevinst.

Diagrammet viser utviklingen til aksjefondene som investerer på Oslo Børs (nå totalt 77 aksjefond) og indeksens utvikling (sort kurve).

Ta en titt på kurven over. Den viser avkastningsutviklingen til Oslo Børs fondsindeks og utviklingen til fondene i Morningstars Norge Kategori. Kurven forteller to viktige ting. For det første, at de fleste norske fond er indeksnære, men utgir seg for å være aktive. For det andre, at dersom historien gjenntar seg, kan vi stå overfor en korreksjon på Oslo Børs.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer