De mest undervurderte aksjene i norden

Av de 44 nordiske aksjene som overvåkes av Morningstar, anses 14 som undervurdert, og en av aksjene handles til en rabatt på 48%

Johanna Englundh 20.06.2024 | 12:35
Facebook Twitter LinkedIn

flagg

Av de 1 790 aksjene som overvåkes globalt av våre analytikere, befinner 44 seg i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aksjene har mottatt en stjernerangering basert på om analytikeren anser aksjen som over- eller undervurdert. De som anses som undervurderte får en stjernerangering mellom 4 og 5, mens overvurderte aksjer får 1 stjerne.

Morningstars analytikere vurderer aksjer ved hjelp av "Pris/Virkelig Verdi"-målet, på engelsk "Price/Fair Value". En pris/virkelig verdi på 1 betyr at selskapet er så nær virkelig verdi som det kommer, mens alt rundt 2 betyr at det er dobbelt så høyt som virkelig verdi (og dermed er aksjen overvurdert).

De fire mest undervurderte aksjene i Norden

Mer enn en tredjedel av de nordiske aksjene er undervurderte 

Flertallet av de nordiske aksjene som dekkes av en Morningstar-analytiker, har en P/FV under 1, med unntak av 13 aksjer som har en verdivurdering på 1 eller like over. De aksjene som har høyest vurdering akkurat nå, og som dermed anses som overvurderte, er Novo Nordisk (1,65), Wärtsila (1,45), Atlas Copco (1,38) og Alfa Laval (1,29).

Morningstars ratingsystem tar også hensyn til en usikkerhetsjustering. Dette er kjent som Fair Value Uncertainty-vurderingen, og den vurderer hvor volatil inntjeningen eller kontantstrømmene sannsynligvis vil være i løpet av de neste fem til ti årene. Dette er som en "risikovurdering" for en aksje, og det er alltid mye risiko når man snakker om aksjer.

Hvis vi ser på aksjene som for øyeblikket anses undervurdert ifølge Morningstars analytikere, kvalifiserer 14 selskaper til listen:

På listen finner vi syv svenske selskaper, seks danske og et finsk selskap. Fire av disse selskapene har fem stjerner, og er dermed de mest undervurderte. Nedenfor ser vi nærmere på de mest undervurderte selskapene: 

Ericsson ERIC B

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

Nokia NOKIA

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

Den svake utviklingen og undervurderingen av Nokia- og Ericsson-aksjene de siste årene skyldes delvis en betydelig nedgang i de globale operatørenes investeringer i trådløst utstyr, mener Matthew Dolgin, aksjeanalytiker i Morningstar.

"En naturlig nedgang i nettverksinvesteringene fra de høye nivåene for et par år siden og mer fokus på finansiell disiplin har resultert i svært svake inntekter for disse selskapene. Vi tror ikke at operatørene kan opprettholde en slik holdning på lang sikt, ettersom den fortsatt raske veksten i forbrukernes bruk av mobildata vil kreve at operatørene fortsetter å investere i nettverkene sine", sier analytikeren i en kommentar onsdag.

Verken Nokia eller Ericsson har blitt belønnet med en finansiell vollgrav, så konkurransen kan bli et problem. Etter hvert som åpne radionettverk (O-RAN) blir vanligere, mener analytikeren at det er en risiko for at disse selskapenes utstyr og teknologi vil bli mer standardisert.

"Vi så at Nokia mistet en AT&T-kontrakt (til Nokia) i fjor, og dette kan bli mer vanlig i hele bransjen. For Ericsson er vi ikke overbevist om at oppkjøpet av Vonage i 2021 vil vise seg å være fruktbart, noe som gjør at det ser ut til å være en uklokt bruk av kapital og en potensiell hindring for fremtidige resultater, sier Matthew Dolgin.

Nokia stengte tirsdag til en kurs på 3,46 euro, mens Ericsson ble handlet til 62,46 svenske kroner per aksje. Dette representerer en potensiell oppside på 59% for Nokia og 47% for Ericsson, sammenlignet med Dolgins estimat for virkelig verdi.

Elekta B EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Stråleterapiselskapet Elekta rapporterte skuffende resultater i sin rapport for fjerde kvartal, som ble offentliggjort 5. juni. Ifølge Elekta skyldtes underskuddet og den svake prognosen for første halvår utfordrende markedsforhold og tøffe sammenligningsdata, et argument som Alex Morozov mente var anstrengt ettersom de fleste av disse forholdene allerede eksisterte i forrige kvartal.

"Underskuddet i forhold til vår prognose oppveies i stor grad av kontantstrømmer som er realisert siden vår siste modelloppdatering. Vi ser på aksjen som undervurdert, men skuffelsen reduserer vår tillit", skrev Alex Morozov, Morningstars leder for aksjeanalyse i Europa, etter rapporten.

Basert på tirsdagens sluttkurs på 64,95 kroner er det en oppside på mer enn 95% sammenlignet med Morozovs estimat for virkelig verdi på 127 kroner.

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

Ifølge Niklas Kammer, analytiker i Morningstar, skyldes Handelsbankens nåværende undervurdering delvis bankens betydelige eksponering mot det svenske eiendomsmarkedet, både bolig- og næringseiendom.

"Det svenske eiendomsmarkedet regnes som et av de mest oppblåste i Europa. Vi har nå sett Riksbankens første rentekutt, noe som bør redusere presset på rentedekningen, men risikoen er fortsatt høy", sier han i en kommentar, og legger til at Handelsbankens driftskostnader har økt sammenlignet med tilsvarende banker. Gitt at Handelsbankens nye administrerende direktør har satt operasjonell effektivitet som et av sine fokusområder, kom utviklingen også på et dårlig tidspunkt for banken, sier han.

I tillegg kan Handelsbankens forretningsmodell skille seg fra konkurrentenes, både positivt og negativt. Han mener at markedet har vanskelig for å forstå de lave utlånstapene som Handelsbanken har i forhold til konkurrentene, og forskjellen i operasjonell effektivitet skaper også negativ oppmerksomhet rundt banken.

"Alt dette til sammen, og siden de børsnoterte svenske bankene har en ganske lik forretningsmiks med begrenset eksponering mot trading og investment banking, mistenker vi også at mange investorer vil velge å undervekte Handelsbanken og eksponere seg mot den svenske banksektoren via konkurrentene", skriver han.

Analytikeren tror Handelsbanken kan oppnå en avkastning på den materielle egenkapitalen på rundt 11% i gjennomsnitt. Kombinert med en av de sunneste balansene av alle europeiske banker og et sterkt utbytte, mener Niklas Kammer at Handelsbanken bør handles nærmere sine konkurrenter hvis vi ser på komparative forholdstall som pris i forhold til bokført verdi.

Sammenlignet med tirsdagens sluttkurs på 99,30 SEK er det en potensiell oppside på 38% i forhold til Niklas Kammers estimat for virkelig verdi på 137 SEK.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i noen av verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer her.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B64,75 SEK1,41Rating
Nokia Oyj4,19 EUR-0,49Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A116,60 SEK-0,09Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B91,30 SEK-0,67Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer