Asia etter SARS

Aksjemarkedene i Asia nærmer seg nå det høyeste nivået hittil i år. Oppgangen har kommet takket være signaler om bedring i verdensøkonomien og at SARS er under kontroll.

Daniel Ben-Ami, 19.06.2003 | 11.20
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjene i Asia med unntak av Japan (MSCI Asia ex. Japan) har steget med nesten 21 prosent i dollar siste kvartal, per 17.juni. Dette er omkring den samme oppgangen som verdensindeksen MSCI World.

Aksjene i Sør-Korea har utmerket seg spesielt den siste tiden med en oppgang på 33 prosent hittil i kvartalet. Hongkong som fortsetter å prøve å hente seg inn har ikke utviklet seg like sterkt med en oppgang på 12 prosent.

Men aksjene i Asia kan fortsette å stige. I følge en undersøkelse fra Merrill Lynch mener hele 72 prosent av forvalterne som finnes i denne regionen at aksjene der fortsatt er undervurdert. Dette er langt høyere enn an

dre regioner.

Selv om forvalterne er optimistiske, er det fortsatt grunn til å være forsiktig. Selv om SARS epidemien er i ferd med å komme under kontroll, kan det fortsatt ta en stund før vi får merke den fulle økonomiske effekten på regionen. For eksempel, vil det ta måneder før turistnæringen kommer tilbake på nivået før SARS. Som et resultat av dette er det sannsynlig at destinasjoner slik som Hongkong, Thailand og Singapore kan komme til å lide.

I tillegg kan effekten på det kinesiske markedet komme til å bli avgjørende. Eksporten kan komme til å bli rammet og det er kommet signaler som tilsier at utenlandske selskaper er mindre villige til å investere i Kina.

Et annet viktig tema, som ennå ikke er løst, er nivået på valutaene i Asia. Enkelte mener at valutaen i Kina og Hongkong bør revalueres nå. Disse landene har store handelsoverskudd med Nord-Amerika, men likevel er valutaene på linje med amerikanske dollar. For at det skal bli balanse i utenlandsregnskapet må asiatiske valutaer stige i verdi.

I det korte perspektivet er asiatiske valutaers knytning til amerikanske dollar med på å gi asiatiske selskaper som eksporterer til Eurosonen et løft. Takket være den sterke euroen har importvarene blitt billigere fra et europeisk ståsted. Men på lengre sikt kan en revaluering av ramme de asiatiske markedene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer