Fortsatt ustabilt i Latin-Amerika

Situasjonen i Latin-Amerika forverres raskt, og krisen i Argentina er langt fra over. Brasilianske real fortsetter å fall, og det kommende presidentvalget står i fokus.

Morningstar Europe Editor 02.08.2002 | 14.34
Facebook Twitter LinkedIn
Stemning og markedet

Børsene i Latin-Amerika har vist meget svak utvikling i juni og juli i år. MSCI Latin America Index falt med 18,3 % i juni, og med 15 % i juli, målt i Euro. Dette er langt svakere enn andre nye markeder. MSCI Emerging Markets falt med henholdsvis 12,6 % og 7,2 % i løpet av samme periode.

Både den politiske og økonomiske situasjonen i Argentina ser ikke lys ut nå. Landet venter fortsatt på finansiering fra det internasjonale pengefondet (IMF). Likevel har børsen i Argentina stabilisert seg, og MSCI Latin Amerika steg med 7 prosent i juli.

I Brasil er situasjonen en annen. Landets valuta fortset

ter sin forsvakning mot amerikanske dollar. Siden januar har brasilianske real mistet 30 % av sin verdi mot amerikanske dollar. Børsen i Brasil var den svakeste i juli med et fall på 29 % målt i Euro.

Myndighetene i Brasil fortsetter sine forhandlinger med IMF, som skal hjelpe landet med deres vanskelige økonomiske situasjon. Videre venter landet spent på det kommende presidentvalget i oktober. Investorer i Brasil er bekymret for at Lula, som leder på meningsmålingene, vil vinne valget. Så langt har denne kandidaten ikke vist seg villig til å overholde internasjonale direktiver når det gjelder nedbetaling av gjeld. IMF følger nøye med på situasjonen, og nekter å overføre midler før de har fått analysert alle presidentkandidatene.

Den svake valutaen på den ene siden, og stigende langer renter på den andre kan føre til at Brasil ikke er i stand til å møte sine gjeldsforpliktelser.

Utsikter

En ustabil politisk og økonomisk situasjon forventes å prege denne regionen i det korte perspektivet. Mye av fokuset i tiden fremover vi bli rettet mot det kommende presidentvalget i Brasil i oktober. Det er ingen garantier for at Brasil ikke vil havne på konkursens vei nå. Investorene i denne regionen må nå, mer enn tidligere, smøre seg med tålmodighet, og bruke sunn fornuft i sine allokeringer.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Spania.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer