Risikoen flyttes fra Argentina til Brasil

Fernando Luque 14.06.2002 | 12.20
Facebook Twitter LinkedIn
Brasil, som står overfor et valg i oktober, er nå den største bekymringen for analytikere og investorer i Latin-Amerika.

Stemning og markedet

Mai har vært en svak måned for de latinamerikanske markedene. MSCI Latin-Amerika har falt mer enn 8 prosent (målt i dollar). Ikke overraskende var Argentina, som stadig desperat venter på økonomisk støtte fra IMF, det svakeste markedet i regionen med et fall på 30 prosent (MSCI Argentina målt i dollar).

Argentina var imidlertid ikke det eneste markedet som trekker regionen ned. For eksempel falt Mexico og defensive Chile også i verdi. Fallet her var henholdsvis 8,5 og 6,2

prosent (målt i dollar).

Mesteparten av fokuset i regionen har nå imidlertid blitt flyttet til Brasil. Usikkerheten om det kommende presidentvalget i oktober, der en sterkt venstreorientert kandidat har seilet opp som favoritt, er en av hovedårsakene til den økte oppmerksomheten. Dette er også en av grunnene til at denne regionen har vist en svakere utvikling enn Øst-Europa og Asia.

Den siste tiden har den amerikanske investeringsbanken J.P Morgan advart med at utenlandske investeringer i landet kan lide en knekk de kommende månedene, og IMF har også uttalt at landet kan bli negativt rammet av krisen i Argentina.

Brasils valuta, Real, har tapt 7 prosent mot amerikanske dollar denne måneden, og risikoen (målt i forhold til amerikanske obligasjoner- US Treasury Bonds) har vist en dramatisk stigning. Dette har gjort det enda vanskeligere for Brasils sentralbank å gjennomføre rentesenkninger.

Prognose

Det fremtidige presidentvalget i Brasil vil utvilsomt veie tungt på det latinamerikanske markedet, og landenes respektive valutaer. Selv om hvert av markedene registrerte negativ avkastning i mai, er det verdt å merke seg at hvert av landene i regionen har sine individuelle sær trekk, med kvaliteter, potensialer og særegen risiko.

Mexico er med sin binding til USA, klart ulik i forhold til Brasil, som igjen er ulik med Argentina der den politiske prosessen og økonomiske stabiliteten er forskjellig.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque som er redaktør for Morningstar Spania.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer