Noen lyspunkter

Christian Klerck Nilssen, 19.06.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn
Utviklingen for landene i Latin-Amerika er blandet. Mexico kan betraktes som lyspunktet, mens Brasil og Argentina sliter. Handelen mellom Latin-Amerika og USA er en viktig drivkraft for landene i regionen, og avtagende vekst i USA har satt tydelige spor på kontinentet.

Mexico har klart seg bra, tatt i betrakting av svakere handel med USA. En av grunnene til dette kan være at den meksikanske valutaen har vist en positiv utvikling mot amerikanske dollar. En sterkere pesos kommer blant annet som følge av at den meksikanske sentralbanken har kuttet sine styringsrenter. Oljeprisen har holdt seg på et høyt nivå, og har bidratt til at eksporten fra landet har vært god.

Brasil sliter med en svak valuta, høy inflasjon og stigende arbeidsledighet. Et svakere makroøkonomisk bilde har ført til økt renter i landet. Landets sentralbank har ført en strammere pengepolitikk i år, og økte rentene siste gang i slutten av mai. Sentralbanken har varslet at renteøkningen kom som et forsøk på redusere prisveksten i landet. En høyere rente kan føre til svakere økonomisk vekst, og forhindre nyskapning i økonomien.

Argentinsk økonomi er i ferd med å gå inn i en kriseperiode. Forbrukerne har mistet sin tillitt til økonomien, og det kan bli aktuelt med ytterligere støtte fra IMF (International Monetary Fund). Kapitalen har flyttet ut av landet, noe som har ført til en svakere valuta. Flere frykter at det kan ta tid før argentinsk økonomi er stabilisert, og at problemene vil vedvare ennå en stund.

Dersom den amerikanske økonomien fortsetter å viser svakhetstegn kan dette imidlertid få en positiv innvirkning for Latin-Amerika. Grunnen til dette kan være at amerikanske investorer kan flytte noe kapital over i regionen, dersom forholdene ikke forbedrer seg i USA.

Det er imidlertid flere argumenter mot å investere i regionen enn for. Den politiske usikkerheten kan fortsatt få en negativ innvirkning på enkelte land i Latin-Amerika, noe som gjør det mindre attraktivt å investere i fondene i denne kategorien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer