Disse toppaksjene er Europas utbyttearistokrater

Bare fem europeiske aksjer har økt utbyttet sitt jevnt de siste 25 årene.

Fernando Luque 20.05.2025 | 10:37
Facebook Twitter LinkedIn

Collage med en portfölj, ett tidningsurklipp om utdelningsaktier och grafiska element.

Utbytteaksjer har lenge vært en favoritt blant investorer som ønsker inntekt. De blir ofte kalt en relativt «sikker havn» og er et attraktivt alternativ for investorer som ønsker passiv inntekt.

Utbytte har faktisk spilt en viktig rolle for avkastningen investorer har oppnådd de siste tiårene. Hvis vi går tilbake til 1960, kan 85 % av den kumulative totalavkastningen for S&P 500-indeksen tilskrives reinvestert utbytte og effekten av renters rente.

Hva er en utbyttearistokrat?

Selvfølgelig er ingen utbytte garantert. Alle selskaper kan redusere eller til og med helt innstille utbyttet sitt. Under finanskrisen i 2008–2009 og, mer nylig, under krisen som ble utløst av pandemien i 2020, ble for eksempel mange europeiske banker tvunget til å innstille eller redusere utbyttet sitt på grunn av en kombinasjon av regulatoriske, økonomiske og finansielle pressfaktorer.

Og det er her «utbyttearistokratene» kommer inn i bildet. Denne gruppen av aksjer har en historie med å levere markedsmessig avkastning til investorer og har vist seg å være generelt stabile, sikre beholdninger, og har økt utbyttet hvert år i minst 25 år.

Jakten på Europas aristokrater

Uttrykket «utdelningsaristokrater» ble opprinnelig brukt om amerikanske aksjer. Blant disse finnes det for tiden mer enn 60 utdelningsaristokrater i S&P 500-indeksen, som det fremgår av den siste Morningstar-artikkelen.

Europa har imidlertid sin egen utvalgte gruppe av aksjer som har gitt jevnlige utbytter de siste 25 årene. Av de 1 272 selskapene som inngår i Morningstar Europe Index, har 1 176 betalt utbytte på et eller annet tidspunkt i sin historie.

Det som imidlertid kreves for å komme på listen over «utbyttearistokrater» er en konsekvent 25-årig historie med utbytteutbetalinger. Bare 226 selskaper i Europa-indeksen har gitt sine aksjonærer utbytte hvert år de siste 25 årene. Enda færre har økt utbetalingene år etter år.

Som Dan Lefkovitz, strateg for Morningstar Indexes, sier: «Selskaper med brede konkurransefortrinn har vært mindre tilbøyelige til å redusere utbyttet enn selskaper med mer begrensede konkurransefortrinn.»

Bare fem selskaper har økt utbyttet konsekvent de siste 25 årene. Blant dem er de to store sveitsiske legemiddelselskapene Roche Holding (ROG) og Novartis (NOVN), irske Kerry Group (KRZ), et av verdens største selskaper innen matteknologi, Spectris (SXS), som leverer måleinstrumenter for analyse og industrielle anvendelser, og eiendomsselskapet Primary Health Properties (PHP), begge fra Storbritannia.

Av de fem europeiske utbyttearistokratene er det bare to som har en bred økonomisk vollgrav, ifølge Morningstars målinger. Det er Roche og Novartis. Disse to selskapene, fra samme sektor, har ikke bare økt utbyttet hvert år de siste 25 årene, men har også en bred økonomisk vollgrav og en høy direkteavkastning.

Begge selskapene har hatt en spektakulær utbyttevekst de siste 25 årene. Når det gjelder Roche, har utbyttet økt med 9,5 % per år i løpet av denne 25-årsperioden, selv om det har avtatt både de siste fem årene (2,1 % vekst) og de siste ti årene (2,0 %). Selskapet utbetaler sitt årlige utbytte i mars, og i år, 2025, har det også økt utbyttet til 9,30 CHF, sammenlignet med 9,10 CHF i fjor.

Når det gjelder Novartis, har den årlige utbytteveksten vært 5,8 % de siste 25 årene, 3,1 % de siste 10 årene og 5,7 % per år de siste fem årene. Novartis utbetaler også sitt årlige utbytte i mars, og i år er det økt til 3,30 CHF fra 3,20 CHF i fjor.

Sammenligning av aksjer: Roche mot Novartis

Selv om de to store sveitsiske legemiddelselskapene har høye og tilnærmet like direkte avkastninger, 3,9 % for Novartis og 3,8 % for Roche, har Roches utvikling vært mer beskjeden de siste tre årene.

Men når man ser på Morningstars estimat av virkelig verdi for de to legemiddelselskapene, er Roche betydelig undervurdert og handles med en rabatt på 30 %. Novartis handles derimot med en premie på 10 %.

Morningstar-rating for Roche

Analytiker: Karen Andersen, CFA

Karen Andersen, equity director hos Morningstar, sier følgende om Roches utbytte: «Vi anser at Roches nåværende utbytte (ca. 8 milliarder CHF per år) er passende, da det maksimerer avkastningen til aksjonærene, men fortsatt etterlater en viss fri kontantstrøm til å betale tilbake gjeld når den forfaller, eller for å støtte mindre samarbeid eller oppkjøp.»

Morningstar-rating for Novartis

Analytiker: Jay Lee

Når det gjelder Novartis' utbyttepolitikk, sier Jay Lee, analytiker innen helsesektoren hos Morningstar, følgende: «Vi mener at Novartis' utbytte og tilbakekjøp av aksjer er omtrent riktig. Novartis har generelt sett hatt et mål om et utbytte på nær 50 % av normalisert resultat, noe som synes å være omtrent riktig for en mer moden bransje. Videre har Novartis vist vilje til å tilbakekjøpe aksjer i generelt nøytrale perioder.»

Forfatteren eller forfatterne eier ingen aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer