Råvaremarkedet i fokus - ett år med krig

I følge WisdomTrees Nitesh Shah er konflikten i Ukraina bare en av mange variabler som påvirker råvaremarkedene. Kappløpet rundt fornybar energi,  gjenåpningen av Kina og forsyningsflaskehalser vil holde prisene høye i årevis. Shah ser også nærmere på utsiktene for gass, kopper og gull i dette intervjuet med Valerio Baselli

Valerio Baselli 20.02.2023 | 10.42
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: God morgen og velkommen. Ett år har gått siden den russiske invasjonen av Ukraina. Utbruddet av konflikten har hatt stor innvirkning på prisene på de viktigste råvarene, fra olje til gass, fra stål til korn.I dag får jeg selskap av Nitesh Shah, WisdomTrees sjef for råvare- og makroøkonomisk forskning, for å belyse hva vi kan forvente av råvaremarkedene i 2023.Nitesh, råvareprisene har alltid vært volatile, men i 2022 har markedene nådd nye nivåer av uro. Hva er dine generelle prognoser for i år? Og etter din mening, hva vil være effekten hvis konflikten avsluttes?

Nitesh Shah: Veldig godt spørsmål. Så langt har råvarer fortsatt å prestere veldig bra i 2023, akkurat som i 2021 og 2022, om enn med nivået av volatilitet som du nevnte. Jeg tror volatiliteten vil fortsette fordi råvarer er utsatt for makroøkonomisk motvind. Sentralbankene i utviklede land er svært interessert i å dempe inflasjonen, og de gjør det ved å heve renten. Og dette skader sykliske eiendeler, inkludert råvarer. Men når denne perioden med pengeinnstramming er over, tror vi at råvarer kan gi bedre resultater.

Faktisk er det i år en ny medvind for råvarer. Det er gjenåpning av Kina. Kina er den største forbrukeren av alle råvarer. Den sterke oppgangen vi hadde i økonomisk vekst i 2021 og 2022 skjedde i fravær av Kina. Nå som Kina deltar, vil vi sannsynligvis se råvarer havne på topp. Videre tror vi det er en sekulær kraft som vil drive råvarer betydelig høyere i flere år, takket være energiomstillingen og nye infrastrukturutgifter, som vil være råvareintensive, spesielt metaller. Nå, risikoen som du nevnte i forhold til Russland, ja, vi tror at det er håp for fred. Men tror vi det virkelig er mulig nå, i denne fasen hvor konflikten eskalerer i stedet for å avta? Sannsynligvis ikke. Men det er også klart at det vil være spenninger i mange metall- og råvaremarkeder, selv i fravær av Russland-Ukraina-situasjonen. Dermed kunne råvarer utmerke seg selv om Russland igjen skulle forsyne verden. Historisk sett har råvarer vært mest kjent som inflasjonsbeskyttelse, noe som allerede er viktig, spesielt i dag.

Baselli: Men rollen er mer omfattende, ikke sant?

Shah: Ja, råvarer spiller flere roller i en portefølje. Det er tydelig at inflasjon spiller en stor rolle, og vi så dette tydelig i 2021 og 2022, da inflasjonen steg til det høyeste nivået på mange tiår, var råvarer sannsynligvis en av de eneste eiendelene som kunne beskytte mot det inflasjonsnivået .De er også en veldig god diversifisering for en portefølje. De er ikke korrelert med de fleste eiendeler. Derfor, når du tenker på god porteføljebeskyttelse, kan du diversifisere med råvarer. I tillegg har de vanligvis en positiv skjevhet. La oss for eksempel ta aksjemarkedene. Aksjeavkastning har vanligvis ikke en normalfordeling. De har en tendens til å ha ganske tunge haler nederst. Så når det går galt, er tapene i aksjer ofte svært store. Råvarer, derimot, har en tendens til å ha tunge haler på oppsiden. Så når ting går bra, gir råvarer høyere avkastning, og det er en veldig fin funksjon å legge til en portefølje.

Baselli: Til slutt, hvis du måtte nevne tre varer å satse på, for å kjøpe i dag, hvilke ville du nevne? Fordi?

Shah: Vel, først og fremst velger jeg Henry Hub naturgass fordi den er så undervurdert i dag. De siste to månedene har den opplevd et prisfall på nærmere 60 %. Delvis skyldes dette godt vær i USA, som har holdt naturgassforbruket lavt. Men også fordi USA har blitt en stor eksportør av flytende naturgass. Flere anlegg har vært ute av drift i USA, men er i ferd med å gjenåpne. Når dette skjer, vil mye av den amerikanske aksjen flyte til internasjonale markeder og overforsyningssituasjonen vil bli løst. Så naturgass Henry Hub.

For det andre vil jeg si uedle metaller generelt. Men hvis jeg måtte velge en, ville jeg nok valgt kobber. Som jeg har sagt, er energiomstillingen i ferd med å bli en sterk driver for etterspørselen etter uedle metaller. Men på toppen av det har vi enorme forsyningsbegrensninger. Problemene som finner sted i Peru er et eksempel på dette og tilgangen på kobber er avtagende.

Det tredje alternativet er gull. Gull er en mye mer defensiv ressurs. Det fungerer som en sikring for vår portefølje. Og som sagt, det er usikkerhet på denne veien i år. Vi vet ikke hvor raskt sentralbankene vil gå over til å senke renter eller stoppe renteøkninger, og gull kan være en god sikring i tilfelle resesjon eller finansmarkedsuro. Vi tror at modellene våre indikerer at gullprisene kan nå nye 2018-høyder innen utgangen av dette året, hvis vi tar hensyn til konsensusprognoser på makroøkonomiske variabler. Dermed kan gull nok en gang nå historiske nivåer innen utgangen av dette året.

Baselli: Tusen takk, Nitesh. For Morningstar, Valerio Baselli, takk for oppmerksomheten.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer