Kjøpemodus i energisektoren etter rapportsesongen?

Oljegigantene har lidd under inntjeningstap i tredje kvartal, hovedsakelig på grunn av lavere olje- og gasspriser, men vi opprettholder vårt estimat for virkelig verdi. Noen steder ser vi økt utbytte.

Fernando Luque 09.11.2023 | 13.33
Facebook Twitter LinkedIn

oljeselskap

Oljegigantene har publisert sine kvartalsrapporter, noe som gir en utmerket mulighet til å se nærmere på sektoren. Alle, uten unntak, har sett overskuddet falle sammenlignet med samme periode i fjor på grunn av lavere olje- og gasspriser. Men det har ikke stoppet dem fra å fortsette å returnere penger til sine aksjonærer gjennom utbytte eller tilbakekjøp av aksjer, som planlagt.

Vi tar en titt på de tre største amerikanske oljeselskapene (Exxon Mobil Corp, Chevron Corp og ConocoPhillips) og de tre største europeiske selskapene etter markedsverdi (Shell PLC, TotalEnergies SE og BP PLC).

Exxon Mobil (XOM)

Exxons resultater for tredje kvartal falt litt under markedets forventninger da justert fortjeneste falt til 9,1 milliarder dollar fra 18,7 milliarder dollar året før. Inntjeningen gikk ned i alle segmenter på grunn av lavere olje- og gasspriser og svakere raffinerings- og kjemiske marginer.

I løpet av kvartalet oppnådde Exxon sitt mål for strukturelle kostnadsbesparelser på 9 milliarder dollar før tidsplanen, betalte ut 3,7 milliarder dollar i utbytte og kjøpte tilbake 4,4 milliarder dollar i aksjer. De økte også utbyttet for fjerde kvartal med 4% til 0,95 USD/aksje og forventer fortsatt å kjøpe tilbake rundt 17,5 milliarder USD i 2023. Vårt virkelig verdi estimat på 118 USD og en smal Economic Moat Rating er uendret.

Utenom utbytteøkningen viste kvartalet seg å være relativt tynt fra et nyhetsperspektiv gitt Pioneer Resources' oppkjøpskunngjøring for et par uker siden. Ledelsen planlegger en oppdatering av forretningsplanen i begynnelsen av desember. Vi forventer imidlertid ikke noe avvik fra eksisterende strategi eller utsikter.

Chevron (CVX)

Justert resultat for tredje kvartal falt til 5,7 milliarder dollar fra 10,8 milliarder dollar året før på grunn av lavere oppstrømsprisrealiseringer og svakere globale raffineringsmarginer. Ikke bare falt resultatet under markedets forventninger, men ledelsen annonserte også en ytterligere forsinkelse og kostnadsøkning for sine to store prosjekter i Kasakhstan.

De kombinerte nyhetene om svakere enn forventet inntjening og forsinkelser til Chevrons store prosjekter fikk aksjene til å falle. Vi tror imidlertid at salget (tap på rundt 17 milliarder dollar i markedsverdi) er kortsiktig og i stor grad en overreaksjon.

Vi planlegger å inkorporere oppdateringen i modellen vår, men forventer ikke en vesentlig endring av vårt estimat for virkelig verdi på 172 USD per aksje eller smal Economic Moat Rating.

Shell PLC (SHEL)

Shells justerte resultat for tredje kvartal falt til 6,2 milliarder dollar fra 9,5 milliarder dollar et år tidligere, og oppfyller i store trekk markedets forventninger om lavere olje- og gasspriser. I løpet av kvartalet returnerte Shell 4,9 milliarder dollar til aksjonærene gjennom utbytte og tilbakekjøp, og avsluttet sitt siste tilbakekjøpsprogram på 3 milliarder dollar som ble annonsert med resultater for andre kvartal. Gjenkjøpene vil øke til 3,5 milliarder dollar i fjerde kvartal, noe som overgår ledelsens tidligere veiledning. Totalt vil selskapet returnere rundt 23 milliarder dollar til aksjonærene i 2023.

Vårt estimat på virkelig verdi er uendret, slik at aksjene er fullt verdsatt etter vårt syn. Shell er imidlertid fortsatt vårt foretrukne valg blant europeiske integrerte oljer, selv om verdsettelsen er litt mindre attraktiv.

TotalEnergies (TTE)

TotalEnergies justerte nettoinntekt for tredje kvartal falt til 6,5 milliarder dollar fra 9,9 milliarder dollar i tredje kvartal 2022 på grunn av lavere olje- og gasspriser og svakere raffineringsmarginer. Vårt estimat for virkelig verdi er uendret siden Totals strategiske oppdatering for en måned siden, da selskapet gjentok sin multi-energistrategi og økte aksjonæravkastningsmål.

Selv om aksjene fortsatt er fullt verdsatt, ser vi fortsatt på Total som et av de mer attraktive alternativene, gitt dens forsiktige strategi og sterke ledergruppe.

I løpet av kvartalet kjøpte Total tilbake 2,1 milliarder dollar i aksjer i tråd med retningslinjene. De fortsetter å kjøpe tilbake 9 milliarder dollar for hele året, og sammen med utbytte returnerte de mer enn 40% av kontantstrømmen til aksjonærene som tidligere annonsert. Dette er det høyeste tallet blant sine europeiske konkurrenter.

ConocoPhillips (COP)

ConocoPhillips rapporterte at justert resultat falt til 2,6 milliarder dollar i tredje kvartal, sammenlignet med 4,6 milliarder dollar et år tidligere. Til tross for nedgangen forblir inntjeningen robust, noe som støtter fortsatt aksjonærutbetalinger. I løpet av kvartalet returnerte Conoco 2,6 milliarder dollar til aksjonærene. Selskapet økte også sitt vanlige utbytte med 14% til 0,58 USD per aksje gitt de fortsatt sterke resultatene og gunstige utsiktene.

I løpet av kvartalet kjøpte Conoco de resterende 50% av eierandelen i Surmont, et kanadisk oljesandanlegg, for 2,7 milliarder dollar.

Vi planlegger å inkludere de siste veiledningene og resultatene i modellen vår, men vi forventer ingen vesentlig endring i vårt estimat for virkelig verdi på 98 USD. Aksjen er overvurdert, etter vårt syn, forutsatt en mellompris på $60/fat. Men prisene er for tiden godt over det nivået, og som vist dette kvartalet, er ledelsen fortsatt fokusert på å returnere overskytende kontanter til aksjonærene. Vi tror denne kapitaldisiplinen, kombinert med en høykvalitets eiendelsbase og innflytelse på råvarepriser, gjør Conoco attraktiv, uavhengig av gjeldende verdivurdering.

BP PLC (BP.)

BPs resultater for tredje kvartal falt fra et år tidligere, samtidig som de falt under markedets forventninger, hovedsakelig på grunn av lavere olje- og gasspriser og svake gasshandels- og markedsføringsresultater. Selskapet kjøpte tilbake 2,0 milliarder dollar aksjer i løpet av kvartalet og vil opprettholde tilbakekjøpsraten på 1,5 milliarder dollar i fjerde kvartal. Til tross for den nylige endringen i ledelsen, er BP fortsatt forpliktet til sin overgangsstrategi.

Bekymringer om avkastningen på overgangsbedrifter – lavkarbonenergi og bekvemmelighet og mobilitet – har sannsynligvis tynget BPs verdsettelse, men vi opprettholder vårt estimat for virkelig verdi på GBX 560.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
BP PLC524,80 GBX-0,29Rating
Chevron Corp165,89 USD0,37Rating
ConocoPhillips130,24 USD0,10Rating
Exxon Mobil Corp117,96 USD-2,78Rating
Shell PLC ADR (Representing - Ordinary Shares)73,27 USD0,00Rating
TotalEnergies SE ADR74,56 USD1,10Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer