Dette trikset kan hjelpe deg å investere bedre

Her er hvordan du kan bruke lovene om psykologisk avstand til din fordel.

Sarah Newcomb 08.12.2021 | 14.30
Facebook Twitter LinkedIn

briller

Nåværende skjevhet (present bias), psykologisk distanse, og fysikken i psykologisk rom kan fordreie vår vurdering av verdien av ting som føles langt unna. Denne artikkelen forklarer hvordan du kan bruke lovene om psykologisk avstand til din fordel.

La oss ta eksempelet med et landskapsmaleri der ting i forgrunnen fremstår som store og klare, og ting i bakgrunnen er mindre og uklare. Det er slik vi naturlig skildrer ting i det psykologiske rommet: Ting som føles nært tar opp mer mental plass og involverer flere detaljer, mens ting som føles langt unna er uklare, mindre formet og inneholder færre detaljer. Den tekniske betegnelsen for dette er konstruksjonsnivå. Høye nivåer av konstruksjon er uklare og fokuserer på hovedsaken i stedet for detaljene. Lave nivåer av konstruksjon er klare og detaljerte som om du ser på et objekt eller en hendelse på nært hold.

Trees

Forestill deg det samme landskapet, men at det som er langt unna nå er i fokus, og det som er nærme er uskarpt. Når du ser på en slik illustrasjon, hvor går oppmerksomheten din? Til bakgrunnen, naturligvis. Klarheten i bildet får hjernen din til å fokusere på det området.

Trees in different positions

Billedkunstnere bruker disse perspektiv-triksene for å veilede publikums oppmerksomhet. Det viser seg at vi kan gjøre en lignende ting mentalt for å motvirke nåværende skjevhet.

De gode nyhetene

Forskere har funnet ut at forholdet mellom psykologisk avstand og konstruksjonsnivå er toveis, noe som betyr at hvis du endrer den ene, endres den andre også. Med andre ord, hvis du legger til detaljer i ditt mentale bilde, vil det føles nærmere, psykologisk. På samme måte, hvis du gjør ditt mentale bilde uskarp eller mindre, vil det føles lenger unna.

Å legge til detaljer i bildet av fremtiden kan gjøre at fremtiden føles nærmere, mer sannsynlig og viktigere enn den gjorde da den var uskarp i den fjerne horisonten. Det kan oppveie noe av effekten av nåværende skjevhet. Det finnes argumenter for å gjøre det motsatte også: mentalt få nærmere utfall til å virke langt unna. Jeg skal gi deg et par eksempler.

UCLA-professor Hal Hershfield og hans kolleger har studert effekten psykologisk avstand har på sparing. De har kjørt eksperimenter med MR (magnetresonanstomografi), utvidet virkelighet og programvare for aldersutvikling for å studere hvordan det å tenke på «mitt fremtidige jeg» kan påvirke atferd. Mange bevis tyder på at jo nærmere du føler deg selv i fremtiden, jo mer sannsynlig er det at du tar gode langsiktige økonomiske beslutninger.

For eksempel, elever som hadde interaksjon med en avatar av seg selv som utviklet seg med alderen, hadde sterkere intensjoner om å spare etterpå, enn de som så en avatar av sitt nåværende jeg. Jeg tror dette eksperimentet fungerte fordi det å se ditt eget ansikt eldes i stor detalj, krymper den psykologiske avstanden mellom hvem du er i dag og hvem du forestiller deg at du vil være i fremtiden. Når bildet av fremtiden din er nært, detaljert og klart, kan du ikke vifte det bort så lett som du kan med et fjernt, vagt bilde av en abstrakt idé som «pensjonering» eller «alderdom». Ved å tvinge frem et nært, detaljert syn på fremtiden din, påtvinger du en konstruksjon på lavt nivå, som hjernen din tolker som ekte, sannsynlig og viktig.

Her er et annet triks: Se for deg fremtiden din i førsteperson. Se ut gjennom øynene til ditt fremtidige jeg, i stedet for å forestille deg fremtiden din fra utsiden og inn. Dette trikset med perspektiv bidrar også til å redusere psykologisk avstand. Se det på nært hold, i detaljer og gjennom dine egne øyne, og det vil sannsynligvis føles nærmere, viktigere, og du vil naturligvis bry deg mer om det. Dette kan oppveie effektene av nåværende skjevhet.

Det motsatte kan også hjelpe

Du vet sannsynligvis hvordan det er å være "for nær" noe til å være objektiv. Vi snakker ofte om å ha avstand mellom oss selv og et vanskelig problem for å få et bedre perspektiv. Når følelsene jobber på høygir, har vi en tendens til å ta ufordelaktige beslutninger i stedet for å vurdere alternativene våre i ro og mak. Det viser seg at det er et enkelt, men effektivt mentalt triks for å raskt få perspektiv: Snakk med deg selv i tredje person. Jeg vet. Det er rart.

Tenk deg at du er opprørt over en kollega. De har gått deg på nervene for siste gang. Du er varm rundt kragen og er klar til å få det ut. I stedet for å tenke: «Jeg er hoppende sint og helt berettiget til å si fra til dem», kan du si til deg selv, «Mats» (du heter Mats nå), «Mats er hoppende sint og mener han har rett til å gi kollegaen sin en skyllebøtte." Det lille perspektivskiftet fra første til tredje person setter et snev av psykologisk avstand mellom deg og ditt sinte jeg, og tillater litt mer objektivitet i situasjonen.

Hva har dette med investering å gjøre?

Alt. Investering er emosjonelt. Det er godfølelsen av høye avkastninger, nedturene ved å tape, og alle følelsene som medfølger det å velge hvor du skal plassere pengene dine. Vi prøver å gjøre det mer rasjonelt, men vi kan egentlig ikke unnslippe det faktum at det som skjer med pengene våre, skjer med oss.

Enten du er nervøs for å investere i bitcoin eller en etterlengtet børsnotering, grubler over et stort tap som satte deg et år tilbake, eller utålmodig vil se avkastningen øke raskere enn hva de kjedelige (men smarte) børshandlede fondene vil gi deg , spiller psykologisk avstand en rolle i din mentale kostnytte-analyse, og du vil gjøre klokt i å bruke den til din fordel i stedet for å la den føre deg i en felle.

Konklusjon

Perspektiv er ikke virkelighet når det gjelder å veie alternativer, så vær forsiktig. Nåværende skjevhet forstørrer viktigheten av nåtiden sammenlignet med fremtiden, og det leder mange brilliante mennesker til å ta feil veivalg. Å lære å se nærbildet gjennom et tredjepersonsperspektiv kan hjelpe deg å respondere bedre på ellers følelsesmessig opphetede situasjoner. Tilsvarende kan det å bringe det fjerne nærmere i tankene dine, legge til detaljer og se det gjennom et førstepersonsperspektiv hjelpe deg med å vurdere fremtiden mer nøyaktig.

Hjernene våre er fantastiske datamaskiner, men fysikken av det psykologiske rommet fordreier vår evne til å se alternativer korrekt hvis alternativene eksisterer til forskjellige tider. Å trene hjernen din er ikke lett, men det er en enkel måte å ta mye bedre beslutninger på lang sikt, og ditt fremtidige jeg vil takke deg når dine økonomiske drømmer blir realisert.

Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert den 17.09.2019 på morningstar.com

Artikkelen er redigert 08.12.2021 kl. 16:21.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Newcomb  Sarah Newcomb (Ph.D) er adferdsøkonom hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer