Bør du betale ned på noen andres gjeld?

Gjeld kan være en stor belastning, så å lette byrden kan virke som den riktige tingen å gjøre. Men sett noen grunnregler før du tilbyr å hjelpe.

James Gard 23.09.2021 | 13.32
Facebook Twitter LinkedIn

Man with a large gold coin

Noen mennesker omfavner gjeld med åpne armer, og andre unngår det så mye som mulig. Uansett hvilken kategori du faller inn under, er de fleste enige om at for mye gjeld er dårlig for din formue og kan ødelegge forhold, vennskap og kredittscoren din. Så, hvis du er i stand til å hjelpe noen med å redusere gjeldsbyrden, hvorfor ikke hjelpe dem ut av gjeldsfellen?

Vi ser på fordeler og ulemper rundt akkurat dette, og hva du bør vurdere når du har tilbudt deg å betale ned på noens gjeld - og hva som muligens kan skje videre.

Grunner til å hjelpe

1)     La oss kalle dette et nødsscenario - noen du kjenner, din ektefelle, venn eller et familiemedlem, er i en alvorlig økonomisk situasjon som bør løses. Si at denne personen er i ferd med å få huset sitt beslaglagt, og trenger en kortsiktig overføring av penger for å komme seg på beina igjen.

2)     Tenk videre, hvis din ektefelle har høye utestående kredittkortregninger, kan det å betale noen eller alle av dem øke sjansene deres for å få boliglån eller annet lån i fremtiden. Hvis du er uten noe kreditt og mannen din eller kona di har kr 1 000 000 i gjeld, vil en långiver for fellesprodukter, slik som boliglån, sannsynligvis legge hele den økonomiske situasjonen til grunn for hvor mye dere kan ta opp i lån.

3)     Noen personer med dårlig kredittscore eller lavere finansiell kunnskap (tenk på barn eller barnebarn) kan ha tatt opp lån med høye renter, kanskje til og med fra upålitelige långivere. En kontantoverføring kan lette på stresset til vedkommende, holde gjeldsinnkrevere unna og bryte den onde syklusen. Alle gjør økonomiske feil og man lærer forhåpentligvis av erfaringene underveis.

Grunner til å si «nei, beklager»

1)     Koronaviruspandemien har bevist at det er vanskelig å se langt inn i fremtiden. Akkurat nå har du kanskje en sterk økonomisk posisjon, og muligheten til å hjelpe noen som ikke er i samme posisjon. Om noen år kan det derimot være at du trenger de pengene selv.

2)     Denne grunnen kan kalles en «bjørnetjeneste». En kortvarig økonomisk assistanse kan virkelig hjelpe noen – men det betyr nødvendigvis ikke at de du hjelper får bedre kontroll over de økonomiske problemene. De kan like gjerne komme tilbake for mer om noen måneder. Gjeldsproblemer kan være like nedbrytende og ødeleggende som spillavhengighet eller alkohol, du kan sånn sett (ubevisst) gjøre vondt verre. Hva om en gjeldsrådgiver ville være et bedre alternativ enn at du gir økonomisk støtte?

3)     Før du låner ut pengene, må du stoppe opp og spørre deg selv: hva om låntakeren ikke betaler tilbake og hva vil skje med forholdet vårt hvis de ikke gjør det? Mange livslange vennskap har blitt ødelagt av lån som på en eller annen måte aldri har blitt tilbakebetalt (se tilbake på punkt 2). Hva om du gir ektefellen din penger og senere blir skilt?

Noen grunnregler

Du har altså bestemt deg for å hjelpe til med å nedbetale noens gjeld. Hva nå?

1)     Som det forrige punktet går inn på, er det viktig å etablere regler rundt den hjelpen du gir. Dette kan føles vanskelig med kjæresten din, datteren din eller bestevennen din, men det kan spare dere for en eventuell fortvilelse som kan oppstå. En kontrakt kan føles veldig formell, men den kan få låntakeren til å åpne øynene og fokusere på situasjonen, samtidig som at det gir deg et juridisk grunnlag i fremtiden dersom det går skeis. Forventer du pengene tilbake med renter? Og over hvilken tidsperiode?

2)     Hvis du er spesielt sjenerøs, kan du behandle pengene som en “gave” og ikke som et lån. Følelsesmessig, når du har en forventning om at du aldri kommer til å se pengene igjen, kommer du neppe til å savne dem. Og personen som mottar støtten kan muligens returnere tjenesten en gang i fremtiden.

3)     Avhengig av forholdet ditt til låntakeren, kan du koble støtten til et ønsket resultat fra din side. Et tenåringsbarn som har lånt for mye for å reise på ferie med vennene sine, kan for eksempel gå med på en tøffere studie-/arbeidsplan.

Dette avhenger av familiens dynamikk, men det å ha en åpen samtale om penger, hvordan det fungerer og god vs. dårlig gjeld, kan faktisk være gunstig for alle. Gjort på riktig måte, kan nedbetaling av noens gjeld være befriende for låntakeren, samtidig som man får en god følelse av å hjelpe. Bare vær sikker på dine forventninger før du faktisk gjør det. Og hvis du er mottakeren av disse pengene, har min kollega Christine Benz noen tips om i hvilken rekkefølge du kan håndtere gjelden din.

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer