Hvordan forberede seg på et børskrakk?

Markedene er på rekordhøye nivåer, og vi kan oftere lese om spådommer om kommende børskrakk. Men hvordan kan man best forberede seg på et børskrakk eller kraftige korreksjoner i markedet?

Christopher Greiner, CFA 10.09.2021 | 8.58
Facebook Twitter LinkedIn

bekymret ansikt

I kjølvannet av koronakrisen har det blitt gjennomført gigantiske økonomiske krisepakker, astronomiske støttekjøp og rentene er satt rekordlavt, hvilket er en enorm drivkraft som har dyttet aksjemarkedet mot stadig høyere fjelltopper. Jo høyere man klatrer, jo hardere blir fallet, sies det. Hvor lenge kan moroa vare?

Den som hadde hatt svaret på det hadde selvfølgelig kunnet sittet godt i det, men det er ingen som har fasit om fremtiden. Likevel er det noen punkter som kan bidra til at du kan vurdere din risiko i investeringsporteføljen du har i dag, om du bør gjøre noe, og om porteføljen din kan tåle litt uvær.

Det er flere indikasjoner på at markedet kan være høyt priset om dagen. For eksempel Shillers PE er nå på hele 39,17. Shillers PE er et forholdstall som viser prisen på S&P 500 indeksen, delt på gjennomsnittlig 10-års fortjeneste til selskapene i S&P 500 indeksen. Jo høyere Shillers PE er, jo «dyrere» er markedet. Gjennomsnittlig Shillers PE de siste 30 årene er 26,76. I dag er vi cirka 2 standardavvik over dette gjennomsnittet, altså nærmer vi oss nivåer som kun forventes én gang hvert tjuende år. Sist vi var på tilsvarende høye nivåer var i oktober 2000. Det kan bety at strikken er strukket langt og man bør ikke bli overrasket hvis man plutselig får seg en smekk på lanken.  

En annen yndet markedsindikator er Warren Buffetts markedsindikator som nylig nådde 200%, hvilket signaliserer at aksjer er heftig overpriset. Buffetts indikator viser forholdet mellom den totale markedsverdien til børsnoterte aksjer i USA, delt på bruttonasjonalproduktet i USA. Jo høyere Buffetts indikator er, jo mer overpriset er aksjemarkedet. For eksempel indikerer et forholdstall mellom 90% og 115% et moderat overpriset aksjemarked, og nå er vi altså på rundt 200%. 

Ifølge Morningstar Markets Observer per 30.06.2021, er både det amerikanske markedet og markedene i flere andre utviklede land overpriset, mens Sør-Amerika ser ut til å være det mest underprisede markedet.

Hvordan forberede seg på en markedskorreksjon?

Evaluering

Reflekter over hvorfor du investerer. Hva er formålet og motivasjonen med investeringen? Det kan vise seg verdifullt å være sterk i investeringstroen når markedsturbulensen er på sitt verste slik at du unngår å agere i panikk. Har du en kortsiktig sparehorisont, kan det muligens være hensiktsmessig å sikre kapitalen ved å seile mot tryggere havner. Det kan for eksempel bety å bytte aksjer mot kontanter. Har du en lang sparehorisont, for eksempel pensjonssparing over flere tiår, kan det hende det ikke lønner seg å prøve å «time markedet», men at du alternativt bør holde stø kurs mot nordøst uansett vær og vind. Som regel går aksjemarkedet oppover over tid. I tillegg viser studier at vi vanligvis bør holde oss unna markedstiming.

Diversifisering

Diversifisering går ut på å spre investeringene slik at man demper fallet hvis markedet får seg to tette og en badehette. Du kan diversifisere porteføljen din på tvers av aktivaklasser og innad i aktivaklasser. Du kan for eksempel spre investeringene mellom aksjer, obligasjoner, eiendom, råvarer, crypto osv. Du kan også spre, for eksempel, aksjeinvesteringene mellom ulike land, regioner, sektorer, selskapsstørrelser, stiler (verdi- vs. vekstaksjer) osv. Husk at hensiktsmessig diversifisering betinger kombinasjoner av investeringer med lav eller negativ priskorrelasjon. Jo mindre investeringene faller og stiger i takt, jo høyere blir diversifiseringsfordelen. Og jo mer investeringene faller og stiger i takt, jo lavere blir diversifiseringsfordelen. Vi påminner også om at redusert risiko i de aller fleste tilfeller betyr redusert forventet avkastning.

Kvalitetsaksjer

Hvis du frykter et børskrakk, kan tiden være inne for å holde seg unna aksjer der du «trekker et lodd, folder hendene og håper på det beste». Istedenfor kan det være en idé å konsentrere seg om aksjer man har ståltro på. Altså, der du nærmest ønsker at kursen faller slik at du kan kjøpe flere aksjer på tilbud. Aksjemarkedet er vel det eneste markedet der man blir fortvilet og nervøs når varene går på salg. Man blir liksom ikke såra og vonbroten hvis favorittmuggosten er på tilbud hos Meny. Nei, man takker og bukker og kjøper kanskje én ekstra ost. Hvis du klarer å videreføre denne mentaliteten over til aksjemarkedet, er sannsynligheten større for at du sover bedre om nettene selv om markedet faller, og at du ikke panikkselger i det markedet treffer dalbunnen. Som den legendariske fondsforvalteren Peter Lynch sier: «Tiden er på din side når du eier aksjer i overlegne selskaper».

Kontanter

Med rekordhøye markeder er det fullt forståelig hvis man ønsker å ha litt tørt krutt på lager slik at man kan snappe opp gode tilbud hvis markedet går på en smell. Det kan for eksempel bety at man sikrer gevinster eller begrenser tap ved å redusere posisjonene sine, eller at man ikke går YOLO «all-in» med rubbel og bit, men heller avventer situasjonen før man hugger til som en kobra. Men vær klar over at markedstiming er ekstremt vanskelig. Ifølge Peter Lynch har investorer tapt mye mer penger på å forberede seg på, eller prøve å time, markedskorreksjoner, enn på de faktiske korreksjonene.

Oppsummering

Markedsturbulens og nedturer vil alltid være en del av den langsiktige investeringsreisen. Det essensielle er hvordan vi som investorer agerer når panikken sprer seg. Uavhengig av hva venner, kollegaer, media og «eksperter» sier, er det vesentlig å velge en investeringsstrategi som du er komfortabel med. Strategien må tåle perioder med rufsete og dårlig vær. I tillegg er det viktig å velge investeringer med omhu og tenke igjennom hvilken risiko du ønsker å ta gjennom den totale porteføljen investert. Møter du forberedt, vil du være mentalt forberedt på mulige korreksjoner i markedet, og du øker sannsynligheten for å nå dine økonomiske mål.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer