Er Bitcoin det nye gullet?

Vi har tatt en nærmere titt på gull og kryptovalutaer.

James Gard 05.07.2021 | 8.00
Facebook Twitter LinkedIn

golden Bitcoin image

Forholdet vårt til pengene vi tjener, bruker og sparer endrer seg raskt. Butikker ønsker ikke å ta imot kontanter, inflasjonen stiger, regjeringer over hele verden har økende gjeld, og kryptovalutaer blir mer populære. Nylig har for eksempel El Salvador akseptert Bitcoin som et lovlig betalingsmiddel. I mellomtiden vurderer Bank of England å lansere sin egen digitale valuta, kalt «Britcoin», mens Norges Bank følger med på kryptovaluta og digitale valutaer.

I tider med økonomisk stress har investorer historisk kjøpt gull – benyttet som lagringsverdi og i byttehandler i tusenvis av år. Men tjener det edle metallet fremdeles formålet som en investeringsforsikring? Kryptoentusiaster hevder at Bitcoin er det nye “digitale gullet”, en moderne valuta og investering for den teknologiske tidsalderen. La oss ta en titt:

Beskyttelse mot inflasjon

Inflasjonen er på fremmarsj igjen når den økonomiske produksjonen øker etter fjorårets nedstengninger. Gull gjør det vanligvis bra i slike tider. "Krypto eksisterer ikke for å måle tapet av kjøpekraft, hvilket gull gjør", sier Jupiter’s sjef for gull- og sølvstrategi, Ned Naylor-Leyland.

Alex Bryan i Morningstar sier at gullets historikk som en inflasjonssikring ikke er feilfri, men det er tilstrekkelig at investorene fremdeles synes koblingen fortsatt er solid. "Gull er tydeligvis ikke en perfekt inflasjonssikring, men det kan bidra til å øke avkastningen i inflasjonsperioder", sier han. Gull har gått tilbake mot USD 1900 de siste månedene ettersom frykten for inflasjon har økt. I motsetning til dette er "handelshistorikken til Bitcoin for kort og ustabil til å gi noen bevis for en sammenheng med inflasjon", sier AJ Bell-analytiker Laith Khalaf.

Vinner: Gull

Diversifisering/Sikker havn

Gull er ofte et godt tilfluktssted når det globale systemet er i turbulent vær. For eksempel under nedsalgene i 2020 gikk gullprisen over USD 2000 per unse for første gang. I motsetning til dette har Bitcoin “ikke holdt seg spesielt godt i perioder med markedskrise”, sier Morningstar-analytiker Amy Arnott.

Krypto sin første ordentlige test som en alternativ aktivaklasse kom i februar/mars-krasjet i 2020. Krypto så en nedgang på rundt 40% i løpet av denne ustabile måneden, en tilsvarende nedgang som det amerikanske aksjemarkedet opplevde. "I motsetning til gull har krypto eksepsjonell høy volatilitet, men også høy korrelasjon med risikable aktiva, noe som betyr at krypto har tvilsomme diversifiseringsfordeler, selv om den hadde hatt en positiv fundamental verdi", sier Barry Norris, fondsforvalter i Argonaut Capital.

Vinner: Gull

Knapphet

En unse gull koster rundt USD 1850, en høy pris for en liten mengde metall. Årsaken er knapphet. De fleste av verdens gullforekomster er allerede gravd opp, og store funn blir sjeldnere, til tross for gruveselskapenes beste innsats. Det faktum at det er en begrenset mengde gull gjør det verdifullt.

Men det er også her krypto kan spille trumfkortet sitt. Det eksisterer bare 21 millioner Bitcoins, og (i teorien) kan ikke mer utvinnes. Imidlertid dukker det opp nye «mynter» hele tiden, som Dogecoin, som kan lages ut av ingenting. De som graver frem Bitcoin, kan teknisk sett endre reglene i fremtiden og skape mer. "Krypto er faktisk så lett å produsere at nesten alle kan gjøre et forsøk», sier Barry Norris.

Vinner: Uavgjort

Volatilitet/spekulasjoner

De sterke prisbevegelsene til krypto passer godt for tradere som støtter seg til teknisk analyse, sier Mark Preskett i Morningstar Investment Management. Men dette undergraver argumentet om at det kan være en trygg havn så vel som en investering. "99% av alle transaksjoner er helt spekulative", legger Barry Norris til, og de største økonomiske fordelene ved alle disse transaksjonene er det kryptobørsene som mottar, fordi de belaster en avgift fra hver handel.

Ser jeg tilbake på de siste 50 årene, har gull handlet mellom USD 100 og USD 2000. Den slags økning er anstendig på lang sikt, men vil ikke gjøre deg til en millionær over natten. I løpet av de siste seks årene har Bitcoin handlet mellom USD 300 og den nylige toppen på over USD 60 000 i april, og siden da har den falt kraftig. Daniel Masters, styreleder for kryptoplattformen CoinShares, sier at volatiliteten til Bitcoin betyr at den ikke er for alle. "Som med alle volatile eiendeler, må du være både erfaren og forsiktig", sier han.

Vinner: Gull

Nyttighet/Bruksverdi i byttehandler

Vi mener at det blir uavgjort her. I teorien har gull reelle applikasjoner, fra industri til smykker, men kan du bruke det i hverdagssituasjoner? Bank of England sier at gullmynter er teknisk sett et “lovlig betalingsmiddel”, men det betyr ikke at en butikkeier er forpliktet til å godta dem, eller at du kan betale regninger eller skatter med det. Selv de som eier ekte gullbarer, foretrekker å lagre dem i en safe, av åpenbare grunner.

Krypto har blitt mainstream, men aksepten er lav (bortsett fra i El Salvador). Selv Tesla gikk raskt tilbake på å akseptere Bitcoin som betaling for elbiler (selv om de igjen har satt døren på gløtt). Bitcoin er en valuta, men hvorfor vil du bruke sedlene i lommeboken din hvis du trodde de kunne fordobles i verdi innen utgangen av året? "Volatiliteten i kryptovaluta gjør det umulig å prise varer", sier Barry Norris.

Vinner: Ingen

ESG

Gull vinner dette. Innvendingen til Tesla mot å godta Bitcoin som betalingsmiddel var miljømessig på grunn av energien som ble brukt til å «grave» frem myntene - det er faktisk anslått at Bitcoin bruker mer strøm på et år enn land hele Finland. "Forbrukere og investorer kan begynne å unngå kryptovaluta når de oppdager at det har store miljømessige påvirkninger, spesielt yngre Bitcoin-fans som sannsynligvis også vil være følsomme for klimaspørsmål", sier Khalaf i AJ Bell.

Gruveselskaper er selvfølgelig ikke noen ESG-yndlinger, men ettersom det meste av gullet allerede er gravd opp av bakken, er det lite sannsynlig at lagring og handel vil ha stor påvirkning på karbonavtrykket.

Vinner: Gull 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer