7 tips for å unngå økonomisk svindel

Disse rådene kan hjelpe deg med å beskytte deg selv.

Ruth Saldanha 03.06.2021 | 16.37
Facebook Twitter LinkedIn

Computer hacker wearing clown mask

La meg fortelle deg en sann historie, som er anonymisert for å beskytte identiteten til de involverte menneskene.

En familievenn (la oss kalle ham Alex) har vært irritabel og fraværende de siste ukene. Med den nåværende situasjonen med koronaviruset i både Canada og India (landene der familien til Alex er basert), tenkte jeg det var på grunn av pandemi-relatert stress. Jeg holdt regelmessig kontakten og spurte om helsen og sikkerheten til familien deres og deres egen sinnstilstand.

I helgen ble jeg fortalt hva som hadde skjedd. I begynnelsen av året ble Alex kontaktet av en «finansiell rådgiver» som representerte et hedgefond som lovet å doble, nei, tredoble, kapitalen som ble investert, over en veldig kort tidsperiode. Alex var skeptisk, men investerte CAD 500, et beløp de følte seg komfortable med å tape. Visst nok, noen uker senere mottok Alex en sjekk på CAD 1000. Pengene ble doblet! Alex ble hekta og investerte ytterligere CAD 35 000, en betydelig del av familiens oppsparte midler øremerket til forskuddsbetalingen på deres første hjem. Med de høye boligprisene i Canada, trodde Alex at en større forskuddsbetaling ville være til fordel for familien.

«Rådgiveren» forsvant - han sluttet å ringe, svare på meldinger eller e-post. Pengene til Alex var borte. Selvfølgelig ville familien bli rasende når de fant ut av dette, så Alex begynte derfor desperat å lete etter penger andre steder. Alex har søkt etter kjærligheten, og har vært aktiv på dating-apper, der en kvinne sa at hun hadde løsningen - kryptovaluta. Med Elon Musk’s kjærlighet til Dogecoin mente Alex at kryptovaluta var akseptabelt, og kvinnen fikk derfor de siste pengene til Alex, CAD 10 000.

Også hun forsvant. Vår venn tapte CAD 44 500 i løpet av noen få uker.

Dette er ikke en isolert historie. Vi har alle mottatt e-poster fra rike nigerianske prinser som ønsker å gi oss all sin rikdom, eller telefonsamtaler fra «Skattekontoret» som hevder at vi skylder summer som bare kan innfris med iTunes-gavekort. For det meste kan vi le av dem, men ikke all svindel er like enkel å identifisere. For eksempel kan enkle trender på sosiale medier faktisk være måter for svindlere å finne ut personlig informasjon, som for eksempel svarene på sikkerhetsspørsmålene dine.

Hvordan kan du beskytte deg?

1. Still spørsmål ved alt

Dette er den viktigste måten du kan beskytte deg på, ikke bare mot økonomisk svindel, men de fleste former for svindel. Hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

Når du kommer over en slik avtale, still mange spørsmål, inkludert hvorfor tilbyr du dette til meg? Hva får du (motparten) ut av det? Hvorfor haster det? Hva skjer hvis jeg venter noen dager og deretter svarer?

Hvis personen som blir stilt spørsmålene blir sint eller slutter å svare, er det et stort rødt flagg.

2. Gjennomgå alle kontoer og passord

Hold øye med alle bankkontoer og kredittkort. Sjekk transaksjonsutskriftene dine regelmessig, og sørg for at du gjenkjenner alle transaksjonene. Og selv om det kan virke åpenbart, hold passordene dine private og komplekse. Og ikke bruk det samme passordet på flere kontoer/innloggingssteder.

3. Del aldri personlig informasjon på sosiale medier

Vi benytter stadig mer tid på nettet, og vi åpner for eksempel nye bankkontoer og investeringskontoer online. I slike tilfeller kan du dele informasjon, men bare når du er helt sikker på hvem som mottar denne informasjonen. Og del aldri bankinformasjon, kredittkortinformasjon eller personlig identitetsinformasjon på noen sosiale medier.

4. Beskytt identiteten din: Spor transaksjonene dine

Som Morningstar's Director of Personal Finance, Christine Benz, forklarte om å beskytte mot identitetstyveri: "en av de beste måtene å forhindre identitetstyveri å undersøke transaksjonsutskriftene for bankkontoene og debet- og kredittkortene dine for å sikre at de er i tråd med transaksjonene du har utført. Og hvis du identifiserer et avvik, må du varsle finansinstitusjonen umiddelbart. I tillegg til å undersøke transaksjonsutskriftene dine for å sikre at alle transaksjonene er dine, vil jeg også anbefale å legge merke til datoene du mottar utskriftene den neste måneden. Det vil gi deg en ide om når du kan forvente dem i de kommende månedene. "

Du finner de andre tipsene som hjelper deg med å beskytte identiteten din her.

5. Er det Amazon? Eller Amaazon?

Er det en ekstra «a» i e-posten du mottok fra Amazon? Eller er logoen for LinkedIn litt merkelig? Svindlere bruker ofte vanlige merkenavn for å lure folk og komme gjennom e-postfiltre. Og hvis vi tenker at vi kommuniserer med pålitelige selskaper, kan vi utilsiktet falle for svindelen. Forsikre deg om at du kommuniserer med merkevaren, nettstedet eller personen du kjenner og stoler på før du eventuelt oversender økonomisk informasjon.

6. Kjærlighet kan skade

Alex fant dette ut på den harde måten. Vær veldig forsiktig på datingsider, spesielt med penger. For det første kan det hende at forbindelsen du oppretter online ikke er med personen du tror. Når vi ser etter kjærlighet, har vi en tendens til å senke garden vår, og hvis vi tror vi har opprettet en reell forbindelse, prøver vi å opprettholde forbindelsen uansett. Hvis du står overfor en situasjon der noen du nylig møtte ber om penger, før du skynder deg å hjelpe, still et par spørsmål. Og før du sender penger, snakk om det med en pålitelig venn, eller lat som om noen andre kom til deg med den samme situasjonen og ba om råd. Ville du anbefalt forsiktighet? I så fall bør du også være forsiktig.

Dette fører oss til den siste, kanskje viktigste regelen:

7. Ikke send penger til personer du ikke kjenner 

Den nigerianske prinsen i e-postene dine viste seg å være 67 år gamle Michael Neu fra Louisiana, USA, fant politiet ut i 2017. Det viser at ting ikke alltid er det de ser ut til å være. Uansett hvor mye det haster; vennen til søskenbarnet ditt er skadet, eller en person på reise trenger din hjelp, aldri send penger til noen du ikke kjenner. Og selv om du sender penger til folk du kjenner, må du bekrefte ting før du sender noe, for når du først har sendt penger, kan det være umulig å få de tilbake.

På podcasten «The Long View» snakket Christine Benz og Jeff Ptak, Morningstar’s Director of Manager Research, med Ben Carlson om hvordan man unngår å bli svindlet.

Lytt til hele Long View-podcasten fra Morningstar her.

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ruth Saldanha  Ruth Saldanha er en senior redaktør på Morningstar.ca

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer