Gratulerer! Du vant i lotto. Hva nå?

Å vinne i lotto er kanskje drømmen til mange, men hva ville du gjort hvis du vant jackpotten? Her er noen ting du bør vurdere.

Jocelyn Jovene 29.04.2021 | 0.33
Facebook Twitter LinkedIn

Lotteri-kuler

Sjansen for å vinne førstepremien i for eksempel vikinglotto er bare 1 av 98 millioner per rekke, men som de sier: den som intet våger, intet vinner. Forestill deg at du kjøpte vinnerkupongen og at du vant 100 millioner kroner! Utrolig ikke sant? Når du innser at du nettopp har blitt veldig rik, hva er de riktige trinnene du må ta for å sørge for at du forvalter pengene riktig?

Før du skynder deg og bruker pengene på en Ferrari eller en yacht, bør du kanskje ta en liten fot-i-bakken. Her er noen ting du bør vurdere hvis du skulle vinne jackpotten.

Nedbetale gjeld?

Noen mennesker kan bli fristet til å innfri all gjeld. I mange tilfeller kan dette være et klokt valg. Men i andre tilfeller kan det kanskje være et godt alternativ å investere pengene i stedet. Vi dekket for eksempel nylig spørsmålet om man bør bruke ekstra penger til å nedbetale boliglån eller investere i aksjefond, og den riktige avgjørelsen bestemmes av din personlige risikotoleranse og hva som vil hjelpe deg å sove best om natten.

De store spørsmålene

Før du foretar en stor økonomisk beslutning, bør noen grunnleggende spørsmål besvares. Og de fleste av dem vil avhenge av hvor gammel du er.

"Alderen og de nåværende og fremtidige økonomiske behovene bør definere den økonomiske planleggingen", sier Pierre Lebret, en uavhengig finansiell rådgiver basert i Rennes, Frankrike.

"Når du er 30 år gammel, har du livet foran deg. De økonomiske målene kan for eksempel være: boligkjøp, øke formuen, slutte å jobbe. Når du er 60 år dreier behovene seg mer om å få regelmessig inntekt, men du trenger også å gjøre noe med formuesoverføring, beskytte partneren din, og hvis du har barn, hjelpe dem og sikre fremtiden deres økonomisk sett," legger han til.

Enhver lottovinner som lurer på hvordan de skal bruke gevinsten, må vurdere hva de forbruker og prioritere hvor lenge pengene må vare. "Et sentralt spørsmål er hvordan du organiserer den fremtidige overføringen av formuen din, noe du bør tenke på før enn siden", sier Elisabeth Watripon, en uavhengig finansiell rådgiver basert i Frankrike.

Et bredere spekter av alternativer

Hvis man mottar masse penger får man tilgang til et bredere utvalg av økonomiske alternativer. For eksempel får man muligheten til å investere i alternative aktivaklasser som for eksempel hedgefond eller private equity.

Jo større valg du har og jo større risiko du potensielt kan ta, jo viktigere er det å søke råd for å unngå feiltrinn.

“Jo mer penger du har, jo mer frihet har du til å segmentere eiendeler og risiko. Og basert på alder og risikoaksept, kan du legge til mer risiko i allokeringen din, spesielt hvis du er ung", sier Lebret.

Sørg for at du forstår

Her er en enkel regel: Sørg alltid for at du forstår de finansielle produktene du blir tilbudt. Hvis du ikke er i stand til å motta en forklaring som kan forstås selv av noen med lav investeringskompetanse, da bør du passe på.

Vi har nylig skrevet om hvordan du får mest mulig ut av din finansrådgiver, og at alle finansielle rådgivere som er avhengige av sjargong og kompliserte forklaringer om finansielle produkter, bør få alarmklokkene til å ringe.

Og hver gang du leser prospektet til et finansielt instrument, ikke se utelukkende på avkastningen det finansielle instrumentet antas å levere. Husk at avkastninger er aldri garantert.

Noen aktører kan være ivrige etter å friste deg med strukturerte produkter, og lover høyere avkastning i et lavrentemiljø. Men disse produktene har vanligvis høyere avgifter.

Å redusere avgiftene dine er alltid en god måte å forbedre avkastningen på. Derfor anbefaler mange eksperter å bruke et bredt passivt fond med lave avgifter i kjernen av porteføljen din.

Risiko og avkastning

Et annet populært ordtak er at større risiko fører til større avkastning. Som den berømte investoren Howard Marks, grunnlegger av Oaktree Capital, sier: "Hvis man kunne stole på at mer risikable investeringer gir høyere avkastning, ville de ikke vært mer risikable."

Det kan være lurt å tenke som Warren Buffett: “Den første regelen for å investere er å ikke tape penger; den andre regelen er å ikke glemme den første regelen. (Lenke til Jocelyn-artikkel)

Hva bør lottovinnere gjøre?

  • Ikke forhast deg med å bruke penger.
  • Ikke forhast deg med å betale tilbake gjeld
  • Alderen din er en veldig viktig faktor - vurder hvor lenge pengene dine må vare. Planlegg langsiktig, for eksempel mht. pensjon og hva du ønsker å testamentere.
  • Invester bare i ting du lett kan forstå. Hvis det er for komplisert er det bare å droppe det.
  • Vær oppmerksom på avgifter og gebyrer.
  • Den viktigste investeringsregelen: ikke tap penger (som betyr å tenke i form av diversifisering og å bevare kapitalen).
  • Øk kunnskapen din, fortsett å lære. 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer