Hvordan investere som Warren Buffett

Et veldig enkelt sett med regler og prinsipper fra orakelet fra Omaha kan hjelpe deg med å bli en vellykket investor.

Jocelyn Jovene 26.04.2021 | 14.06
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Warren Buffett fylte 90 år i fjor, og er til tross for sin høye alder fortsatt et fyrtårn for mange investorer, gamle som unge.

Massevis av bøker, blogger og artikler blir publisert om Warren Buffett og hans investeringskompetanse. Morningstar er et av få research firmaer som konsekvent dekker Berkshire Hathaway (du kan lese analysen av Berkshire Hathaway her).

Hvis du leter etter det grunnleggende om hvordan du kan investere som Warren Buffett, er den korteste versjonen å se på dette TV-intervjuet fra 1985, tilsynelatende hans første, hvor han ærlig beskrev noen av de viktigste reglene og prinsippene for å bli en vellykket investor.

Buffett støtter seg til et relativt enkelt sett med regler og prinsipper. La oss se på noen av dem:

Den første regelen og sikkerhetsmarginen

En av de viktigste reglene som Buffett regelmessig siterer, er "Den første investeringsregelen [er] Ikke tap penger; og den andre regelen er: Ikke glem den første regelen." Permanent tap av kapital er i utgangspunktet hans definisjon av risiko.

Enkelt sagt, hvis investeringen din mister 10%, trenger du 11% avkastning for å få tilbake den. Hvis du mister 50%, trenger du en avkastning på 100% (1/0,5 - 1) for å gå i null.

For å beskytte mot risikoen for å tape penger, kan du bruke et prinsipp av Benjamin Graham som er "sikkerhetsmargin". Dette er en slags rabatt som beskytter deg mot eventuelle feil du måtte gjøre når du vurderer den virkelige verdien av en virksomhet.

For eksempel, hvis du antar at en aksje er verdt 100, vil du kanskje vente til aksjen handles for 80 eller 70 før du kjøper den, bare for å være på den sikre siden.

Faktisk er dette prinsippet også innebygd i stjerne ratingen som aksjeanalytikerne til Morningstar gir aksjer de dekker.

Kan du "sitte på rumpa"?

Buffett har to veldig viktige psykologiske trekk: han er disiplinert og veldig tålmodig. I TV-intervjuet sier Buffett at for å investere "behøver du en stabil personlighet, et temperament som verken får glede av å være sammen med folkemengden eller mot folkemengden." Han forklarer: "Du har ikke rett eller feil fordi tusen mennesker er enige eller uenige med deg. Du har rett fordi fakta og resonnementet er korrekt."

Dette betyr, som hans mangeårige partner Charlie Munger sa, at du må være i stand til å "sitte på rumpa [di]", både når du kjøper noe (kjøp og hold), men også når alt er dyrt og det er vanskelig å finne en god handel, må du godta ideen om at du ikke vil investere på en stund.

Den nylige historien til Berkshire Hathaway demonstrerer dette: selskapet har bygget opp pengereservene og kunne ikke finne et selskap å kjøpe de siste par årene. I stedet foretrakk de å kjøpe tilbake egne aksjer.

Bruk aksjemarkedet klokt

Evnen til tålmodighet er relatert til en annen av Buffett sine trekk, som er "mangelen på stimulering". I 1985-intervjuet bemerker Buffett: "Jeg liker mangelen på stimulering. Vi får fakta og ikke stimulering [i Omaha]. Hvis jeg holdt til på Wall Street, ville jeg sannsynligvis være mye fattigere. Du blir overstimulert på Wall Street. Du forkorter muligens fokuset ditt, og et kortsiktig fokus bidrar ikke til langsiktig fremgang."

I løpet av de siste 36 årene har stimuleringen vokst eksponentielt. Folk taper mange timer ved å se på kontinuerlige finansnyhetstjenester og sjekke porteføljene sine hver dag, og det er altfor lett å bli påvirket av kortsiktig støy.

"Jeg trenger ikke å tjene penger på hvert spill", sier Buffett. “I aksjemarkedet blir du bokstavelig talt hver dag tilbudt tusenvis av store amerikanske selskaper til en pris som endres daglig, og du trenger ikke ta en beslutning. (...) Du kan sitte der og se på tusenvis av kast og til slutt få en mulighet der du vil ha noe du forstår, og da slår du til." (Buffett elsker å sammenligne investering med baseball).

Oppsummert er den eneste interessen for å sjekke selskapets aksjekurs å se om aksjen handler under eller over din egen vurdering av selskapets egenverdi. Og kjøp når aksjen handler betydelig under din vurdering av egenverdien, noe som gir deg den viktige sikkerhetsmarginen.

Kompetansesirkelen

Som investor behøver du å vite hva kompetansen din er. Du trenger ikke å vite alt når du investerer. Men si at du har en dyp interesse og forståelse for en bestemt sektor eller bransje. Det er sannsynligvis der du også vil være en dyktig investor.

Hvis du ikke har direkte tilgang til bedriftsledere, kan du i det minste lese om dem (Buffett og Munger sier at de leser mye). Les årsrapportene til bedriftene du er interessert i, les bøker om deres bransje eller ethvert emne du er interessert i (Munger anbefaler å lese biografier om mennesker som mislyktes slik at du kan unngå deres feller).

Sjekk online-intervjuer med konsernsjefen, se etter utskrifter fra kvartalspresentasjoner og se hvordan bedriftsledere snakker om selskapene deres.

Du kan også sjekke bakgrunnen deres og hvordan kompensasjonen deres er satt opp. Alt dette kan fortelle deg mye om hvor anstendige, ærlige og respektfulle de er overfor selskapets interessegrupper.

Du kan vurdere om de har et langsiktig perspektiv og virkelig brenner for virksomhet sin, eller om de kun stimuleres av aksjeopsjonene og kontantene de kan få.

Hvordan investere som Buffett – en oppsummering:

• Ikke glem den første regelen om investeringer (dvs. "Ikke tap penger").

• Vær klar over din kompetansesirkel.

• Vær tålmodig og disiplinert.

• Bruk aksjemarkedet med omhu.

• Ikke bry deg om å undersøke aksjekursene for ofte.

• "Vær redd når alle er grådige og grådig når alle er redde" (et annet velkjent sitat fra Buffett).

• Se etter gode selskaper som har økonomiske vollgraver og høy, bærekraftig avkastning på kapitalen.

• Unngå gearing.

• Les mye og innen forskjellige emner (alle emner utenfor finans er av interesse).

• Gjør deg opp en mening først, og stol ikke for mye på andre sine meninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer