Tips og triks for å få barna interesserte i investering

Hvordan kan du gjøre investeringer interessant for et barn? Her er noen forslag.

Holly Black 22.03.2021 | 9.36
Facebook Twitter LinkedIn

ABC skrevet på en tavle

Det blir ofte sagt at du ikke kan lære en gammel hund nye triks – isteden, er det langt mer gunstig å danne gode vaner i ung alder. Dette er også sant når det kommer til økonomi. Om du ønsker å skape interesse hos barna eller barnebarna for sparing og investering, er det best å starte tidlig.

Men hvordan gjør man investeringer interessant for et barn? Her er noen forslag:

Bidra med et tilsvarende beløp som barna sparer

De som har lest om den kjente «Marshmallow testen» vil vite at forsinket tilfredsstillelse er et konsept mange barn sliter med (mange voksne også!). Å spare betyr å gi slipp på det vi ønsker oss nå, i håpet om at vi vil få mer på et senere tidspunkt.

Christine Benz, director of personal finance i Morningstar, sier insentiver er nøkkelen. «Tilby å matche barnet krone for krone av beløpet de er villige til å spare til fremtiden.» Så klart, for de barna som blir seriøse sparere, kan dette bli en dyr øvelse, men det er en flott måte å demonstrere at å spare for fremtiden virkelig gir gode resultater.

Ha et mål

Som voksne sparer vi som oftest med noe i tankene, enten det er penger til neste ferie, egenkapital til boligkjøp, eller til pensjon. Å ha et mål å jobbe mot kan gjøre deg motivert til å fortsette å spare selv når sparing ikke er øverst på prioriteringslisten, og det å oppnå mål kan gi mye tilfredsstillelse det også.

Selv om barn ikke motiveres av en behagelig pensjonstilværelse eller egenkapital til boligkjøp, er det vanligvis alltid noe på listen deres over ting de ønsker seg – en sykkel eller mobil for eksempel. Benz sier at det er en perfekt mulighet til å lære dem konseptet om tidshorisont. Hun legger til: «Du bør nok også forklare at penger for kortsiktige utgifter bør tas godt vare på så man ikke mister dem. På en annen side, hvis 9-åringen din forteller at hun ønsker å kjøpe en Tesla når hun blir 18 år, kan dere diskutere hvordan man investerer for langsiktige mål.»

Gjør det interessant

Å inspirere barn handler ikke bare om å danne en velbalansert pensjonsportefølje, sier Dan Kemp, chief investment officer i Morningstar Investment Management: «Det handler om å skape en nysgjerrighet hos barna for å lære mer – og det betyr at andre regler gjelder enn for vanlig investering.»

Det betyr at å investere barnets lommepenger i et fornuftig og diversifisert globalfond kanskje ikke gjør jobben for å vekke interesse. Isteden er det kanskje lurt å ha fokuset på individuelle aksjer i bedrifter som barna dine gjenkjenner. Å eie et par aksjer i en bedrift gjør at barna naturligvis blir mer interesserte og danner sin egen mening om kvaliteten på bedriften og dens fremtidige forutsetninger.

«Å eie en del av verden rundt deg er moro og kan skape livslang interesse,» sier Kemp. «Ikke hast med å lære bort konsepter som verdsettelse, bare ha det gøy med å følge et par selskaper for å se hvordan de gjør det.»

Ikke glem alle reglene

Men, mens individuelle aksjer kan være morsomme å følge, poengterer Benz at et par nederlag kan vippe noen av pinnen for livet. Hun forteller videre at det gir mening å ha enkle, brede, lavkost indeks fond som grunnmuren i barnets portefølje, sånn at de får mye diversifisering helt fra begynnelsen. Det er kanskje ikke så glamorøst som å eie en bit av Tesla, men det er mulig de fortsatt har eksponering mot noen av favorittaksjene sine. «Om du er i S&P 500, er du også i Apple, Tesla og Netflix, og om du holder MSCI World eier du LVMH, Toyota, Nestle og Sony,» sier hun.

Gjør det relevant

Mange unge mennesker lever livet sitt på nettet og gjennom teknologi, og det gir derfor mening at det også er slik de holder rede på økonomien sin gjennom livet. Så, mens konseptet med å fylle opp en sparegris har en nostalgisk verdi for mamma og pappa, synes nok lille Marius det er mer interessant å bruke en app for å overvåke sparepengene.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Holly Black  er redaktør for Morningstar.co.uk.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer