Sitt der, ikke bare gjør noe

Koronaviruset, markedsturbulens og nå, OPEC+ frislipp av olje. Det er alltid mørkest før daggry.

Thomas Furuseth 09.03.2020 | 11.33
Facebook Twitter LinkedIn

Fryktoverskrifter og store markedsutslag må forventes fra tid til annen. Når så mye negativt skjer med en gang, så får vi store utslag i kursene. Aksjekursene faller bratt, belånte tradingprodukter opplever knock outs og rentene faller raskt. Fallende rente gir økte obligasjonskurser, det er derfor man alltid bør sørge for å ha forskjellige verdipapirer i porteføljen. Når den ene faller, stiger den andre.

Selv om det er uro i dag, så må det kunne forventes at koronaviruset etter hvert vil gå over og på lengre sikt vil en vaksine blir produsert. Frem til da er myndighetene villige til å ta drastiske grep for å beskytte sin befolkning mot spredning. Vi er flinke til å ekstrapolere dagens hendelser fremover, men forsøk å ta lærdom og ikke handle i panikk.

Når markedsuroen treffer, er det ekstra viktig å ta et pust i bakken og heve blikket. Panikk drar frem det verste i oss, våre umiddelbare reflekser er «fight - flight», men disse refleksene kan i verste fall gjøre utfallet verre.

  1. Sørg for å ha fornuftig fordeling mellom aksjer og renter
  2. Rebalanser jevnlig, så ikke aksjeandelen øker for mye
  3. Tenk gjennom markedssituasjoner på forhånd
  4. Ved store kurssvingninger, vurder rebalansering (da kjøper man det som faller)
  5. Planlegg når du skal ta ut pengene
  6. Når du nærmer deg uttak, sørg for at man gradvis reduserer aksjerisiko, det verste som kan skje er at man får markedsuro rett før man trenger pengene, fordi da har man ikke tid til å ri stormen av.
  7. Hvis man ikke klarer å være disiplinert, sørg for å ta hensyn til dette ved valg av spareform og aksjeandel. 

Ingen vet hva som skjer i fremtiden. En langvarig priskrig på olje vil kunne ha store følger for Norge, derfor bør man ha en global portefølje i bunnen slik at man får diversifiseringseffekter. Man bør også ha tilstrekkelig med kapital som ikke svinger så mye som aksjefond (rentefond, bankkonto). Det er ubehagelig når det står på, man får virkelig følt på kroppen hva det vil si å investere i aksjer. Det er også på slike dager som avgjør om man klarer å høste markedets premie. Kjøper og selger man på feil tidspunkt er det vanskelig å få god avkastning i aksjemarkedet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer