Naboens suksess eller fiasko

Bytt til sunne økonomiske forbilder, og få et bedre liv.

Thomas Furuseth 18.09.2018 | 10.08
Facebook Twitter LinkedIn

Avisene er fulle av fantastiske suksesshistorier og episke fall fra tronen. 10 år etter høydepunktet (eller var det bunnpunktet?) i finanskrisen har man nå mange suksesshistorier å ta av. I tillegg hadde vi et kryptovalutamarked som gikk helt bananas i 2017 og som så langt i år har krasjet like spektakulært som det steg i fjor. Slikt blir det mange historier av, som gir både grobunn for misunnelse eller kanskje medfølelse.

For hvem ville vel ikke, med fordelen av etterpåklokskap, samlet sammen alt av tilgjengelig kapital, plassert i noe som på kort tid gav deg 154 000 % prisoppgang? Noe som gav personen mulighet til å betale for et hus kontant, og ha mer enn nok til lommepenger.

Men er dette et ideal?

Jeg vil si nei. Historien kunne vært om en person som tapte all sparing på hodeløse veddemål. Man bør ikke se opp til noen som utelukkede er der de er på grunn av flaks. Flaks er ingen investeringsstrategi.

Slike historier bør ignoreres. Hva disse har gjort for å komme dit de er i dag er helt irrelevant, det eneste man kan oppnå er misunnelse.

Flytt fokuset

Det er fort gjort at man sammenligner seg selv med dem man omgås. Det hjelper ikke om du er blant de 30 % rikeste i Norge, dersom alle rundt deg er blant de 10 % rikeste. Bor du i Holmenkollen så vil dine referanserammer være annerledes enn i et byggefelt i Nord-Odal. Men uansett hvor du bor, så står du i fare for å sammenligne deg selv med naboen. Ved å bytte referanserammer fra de som bor rundt deg, dine kollegaer, og gå over til å ha sunne finansielle idealer og mentorer kan man få bedre økonomisk selvbilde, skape bedre ro rundt egen situasjon og unngå at man hele tiden jager etter ting som til syvende og sist har liten relevans for livskvaliteten.

Eksempler på slike forbilder er nøkternhet hvor man lever innenfor sin økonomiske kapasitet, unngår unødvendig forbruk og har en trygg reserve dersom noe uventet ramler over dørstokken. Når det kommer til investering så betyr det i samme åndedrag at man finner en mentor som spiller på lag med oddsen og ikke noen som utfordrer dem. Selv innenfor denne relative tryggheten kan man til tider bli utfordret, men så lenge man vet at man spiller på siden med oddsen, så gjør det forhåpentligvis at man klarer å gjennomføre.

Den som hele tiden lever på en knivsegg finansielt, vil hele tiden være stresset. Den som investerer i noe som svinger så ekstremt som kryptovaluta vil også hele tiden være stresset.  Disse er ikke sunne økonomiske forbilder og bør dermed overses.

Artikkelen er inspirert av Morningstars adferdsforsker Sarah Newcomb sin artikkel, les den gjerne her.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer