Handelskrig og vanstyrte økonomier
Den amerikanske presidenten Donald Trump har satt i gang en global handelskrig og vekstmarkedene er midt i skuddlinjen i konfrontasjonene mellom USA og primært Kina. Samtidig er det en annen faktor som også er viktig for vekstmarkedene, den amerikanske dollaren har også holdt seg sterk i perioden fra sommeren 2014 frem til august 2018.
Den amerikanske dollaren er viktig for å verdsette (eller prissette) alt fra elektronikk til olje, og i tillegg har mange selskaper finansiert seg i dollar-denominert gjeld. Når rentene settes opp i USA, så sender det opp kostnadene for ny gjeld, og dersom dollaren styrkes, så sendes kostnaden opp for all USD denominert gjeld for selskaper som også har inntekter og kostnader i andre valuta. Nå blir dette noe spissformulert og forenklet, ettersom dollardenominert gjeld også kan være en hedge for dollar-denominert inntekt.
Uten kontroll
I tre vekstmarkeder har valutabevegelsene vært ekstreme, det er i land som Argentina, Venezuela og Tyrkia. Førstnevnte økte styringsrenten til 60 % forrige uke for å stabilisere valutaen, noe som gjør at norske forbrukslånsbanker ser riktig billige ut. Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at så høy rente bråstopper økonomien, men samtidig ønsker de å få stopp på en ukontrollert inflasjon. I Venezuela forsøker de, uten å lykkes, å temme hyperinflasjonen ved å fjerne noen nuller på sedlene og lansere petrodollar i kryptomarkedet.