Hva er et ansvarlig fond?

Jonas Gahr Støres fondsplasseringer blåser liv i debatten om hva som er etiske investeringer, men hva er egentlig et ansvarlig fond? Er det mulig å sette streken i sanden på ett bestemt sted? Hvem bestemmer i så fall hvor streken skal gå? 

Thomas Furuseth 05.09.2017 | 14:53
Facebook Twitter LinkedIn

En gråskala og alfabetsuppe; etikk, ansvarlige investeringer, ESG og bærekraft

Det er fort gjort å gå seg vekk i begrepene rundt ansvarlige investeringer. Årsaken er at det er mange innfallsvinkler til denne problemstillingen. Begrepene er ikke synonymer selv om de ofte brukes om hverandre. Så det er kanskje flere spørsmål enn svar, og svarene (synspunktene) er jo også avhengig av de preferanser en investor har i utgangspunktet.

Hele bakgrunnen for ansvarlige investeringer startet i de religiøse miljøene som ikke ønsket å tjene penger fra selskaper som bryter med de prinsippene som finnes i troen deres. Det kan være alkohol, det kan være gambling eller det kan være andre forhold. Dermed fikk ‘ansvarlige investeringer’ sin spede begynnelse (for lenge, lenge siden). Siden den gang har arbeidet med etikk, ansvarlige investeringer utviklet seg mye. Og det har skjedd veldig mye de siste 15-20 årene på dette feltet, og vi har gjennom de siste årene fått investeringsprodukter (fond) som har disse områdene som fokus. Tilnærmingen fondsforvalteren velger er imidlertid ulik.

Minsteinnsats – fjern de verste synderne

Den enkleste måten å gjennomføre ansvarlige investeringer på er å unngå å investere i de verste synderne, slik som man opprinnelig gjorde. I dag publiserer i tillegg NBIM en liste over alle selskapene de mener ikke er i samsvar med internasjonale normer, dermed kan de minste norske tilbyderne lene seg tilbake og bare holde en oversikt over NBIMs liste. Denne er godt gjennomarbeidet før man tar til skrittet å ekskludere selskapene, men man kan selvfølgelig være uenig i denne. I Norge følger forvalterne enten eksplisitt eller vegrer seg implisitt for å investere i selskapene som er på denne listen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies