Aksjesparekonto er ingen hellig gral

Du har ut 2017 til å konvertere fra direkteinvesteringer til aksjesparekonto og for mange vil det lønne seg, men ikke for alle.

Thomas Furuseth 25.08.2017 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Hva er aksjesparekonto?

Aksjesparekonto er en konto hvor man kan handle aksjer og aksjefond som stammer fra EØS-området innad i kontoen uten å måtte realisere skatt for hver salgstransaksjon. Overgangsordningen gjør det gunstig for alle som har opparbeidet stor latent skatteregning, og som ønsker å bytte fond/aksjer (nå, eller en gang i fremtiden). Da er det gunstig å flytte midlene inn på aksjesparekontonå før man gjør endringer i aksjefond og enkeltaksjer. For gruppen med investorer som har stor latent skatteregning i aksjefond har man begrenset med tid til å bestemme seg, og bordet fanger. Overføringen må fullføres før rakettene sendes opp 31.12.2017.

For de som starter fra bunnen av finnes det flere alternativer til aksjesparekonto som man kan vurdere. Den største utfordringen med aksjesparekontoen ligger i det første av de tre sammensatte ordene. Aksjesparekonto er skapt for å være et enklere alternativ til investeringsselskap, i så måte fungerer aksjesparekontoen bra. Men for dem som ønsker å lage en helhetlig portefølje som består av alle typer fond, så blir det kompliserende med aksjesparekonto fordi man må eie alt annet enn aksjer og aksjefond utenfor kontoen.

Utbytte

Utbytte skattes løpende hvert år, noe som er tilsvarende som om man investerer direkte. Dessverre er det en dårligere avtale enn for eksempelvis investeringskonto. Merk at investeringskonto/forsikringskonto står i fare for å få strengere skatteregler (i verste fall strengere enn aksjesparekonto), men hva det innebærer konkret er ikke kjent ennå.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies