Disse aksjefondene så vi på i 2016

Topplisten domineres av populære og upopulære fond, mens noen er i gråsonen mellom populær og upopulær. Felles er at investorer søker mer informasjon. 

Thomas Furuseth 20.12.2016 | 11.46
Facebook Twitter LinkedIn

Skagens dominans faller

Vi har igjen gått gjennom statistikken fra websidene våre og sett på hvilke fond dere har klikket mest på. For ikke mange år siden var Skagens aksjefond på topp over mest klikkede fond hos Morningstar og de var der over en veldig lang periode. Det vi ser nå er at andre fond slipper til. Skagen er fortsatt svært viktig fondsleverandør, men de fortsetter å ha utfordringer med avkastningen, i tillegg til at investorer har blitt bekymret rundt endringer i sentrale posisjoner i selskapet. Nedenfor ser vi Morningstars estimerte nettouttak for de to største fondene fra Skagen, og drøyt 11 milliarder i uttak hittil i år er noe man kjenner på kroppen. Ironisk nok, kan lavere forvaltningskapital bidra til å gjøre det enklere for Skagens forvaltere å skape merverdi fremover, men fortsatt er det slik at det er hva som er og ikke er i porteføljen som vil være viktigst for Skagens avkastning fremover (med fare for å slå inn åpne dører).

Fra DNB har to fond knivet om å innta førsteplassen i år over fond vi kikker mest på. Ett av dem er indeksforvaltet og ett er aktivt forvaltet. DNB Nordic Technology har igjen hatt god absolutt og relativ avkastning og fortsetter å hente penger. Selv om fondet heter «Nordic» investerer det globalt, og har hatt et godt år på innskuddssiden med nettotegning på estimert 1,5 mrd. kroner. Innskuddene her blekner mot hva landets største bank har mottatt i sitt lavkostnadsalternativ DNB Global Indeks. Dette fondet har sopt inn 6,7 milliarder kroner hittil i år.

Delphi Nordic fortsetter å gi gode resultater, og Morningstars Matias Möttölä har analysert fondet og gitt det Bronze Analyst Rating. Fondet har mottatt et estimert 800 millioner kroner hittil i år, og har gitt god relativ avkastning i forhold til indeks, men absoluttavkastningen har vært så som så i nordiske aksjer denne tiden.

Det tredje fondet fra DNB på denne listen er DNB Health Care, som tilsvarende Delphi Nordic, har hatt god avkastning målt i forhold til indeksen, mens utfordringer innenfor helsesektorer gjør at den absolutte avkastningen er mer smertefull med et tap på 9 %. Det er nok en medvirkende årsak til svakt fallende kapital i dette fondet.

En annen kjenning er Alfred Berg Gambak, som igjen kan skilte med god avkastning hittil i 2016 (første 11. mnd), fondet fortsetter også å vokse med nye innskudd på omtrent 1,2 milliarder kroner i 2016, noe som gjør at fondets kapital nå er på 3,5 milliarder kroner. Fondet har relativt stor posisjon innen konsum, slik som Marine Harvest, Bakkafrost og Orkla. Fondet har holdt god motstand mot oljenedturen i etterkant av 2014, og slått indeks hvert år siden 2013.

Nordea har flere blockbustere om dagen, og Nordea Stabile Aksjer Global Etisk er ikke noe unntak. Det norske fondet er omtrent 1/3 av sin Luxembourgske variant (2,7 mrd. EUR i Luxembourg versus 8,8 mrd. NOK i den norske varianten). Fondet har holdt seg godt i forhold til kategorien i år, men har ikke oppnådd like gode resultater i forhold til kategoriens indeks de første 11 månedene. Fondet er dog ikke ukjent med perioder hvor fondets kvalitetsorientering gir lavere resultater. For eksempel kan man se i denne artikkelen at kvalitet er syklisk som mange andre investeringsfaktorer. 

Det skal dog opplyses at hvis man heller måler mot MSCI World NR, i stedet for kategoriens indeks MSCI World Value NR, så vil fondet ha en meravkastning på 0,22 prosentpoeng første 11 måneder av 2016.

Storebrand Vekst er et annet populært aksjefond på vår liste i år, fondet har også mottatt 450 friske millioner og avkastningen har vært god. Storebrand Vekst er riktignok hardt inne i vekstselskaper som er relativt små. Fondet er blant de fondene som har hatt høyest historiske svingninger i kategorien, så vær forberedt på en rufsete tur hvis det blir væromslag.

Sist, men ikke minst, siden fondet har over 2,2 milliarder under forvaltning, finner vi KLP AksjeVerden Indeks. Indeksfond nummer to på listen vår. Fondet inkluderer også vekstmarkedene (ca 10 % av fondet). Fondet har mottatt drøyt 200 millioner kroner hittil i år. 

Statistikk populære aksjefond i norge

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Alfred Berg Gambak C (NOK)58 948,89 NOK0,29Rating
Delphi Nordic A48 824,11 NOK-0,24Rating
DNB Global Indeks A639,00 NOK-1,00Rating
DNB Health Care A580,91 NOK0,02Rating
DNB Teknologi A4 198,39 NOK-1,50Rating
KLP AksjeVerden Indeks P6 047,68 NOK-1,00Rating
Nordea Stabile Aksjer Global Etisk5 884,00 NOK0,09Rating
SKAGEN Global A3 660,69 NOK-0,21Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 149,88 NOK-0,82Rating
Storebrand Vekst A410 152,05 NOK-0,77Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer