Velkommen til nye morningstar.no! Les mer om endringene og hvordan nye funksjoner hjelper deg til å oppnå investeringssuksess.

Annus horribilis i Russland

Selv de mest hardbarkede kontrære investorer kastet kortene i Russland i fjor, men de to første månedene i 2015 kom markedet sterkt tilbake, selv uten vesentlig ny informasjon.

Matias Möttölä, CFA 20.03.2015 | 14:18

2014 ble en forferdelig opplevelse for investorer eksponert mot Russland. Det var ikke én eller to årsaker, men en rekke faktorer som bidro til det russiske aksjemarkedet falt med 35 % målt i EUR i løpet av året (MSCI Russland 10-40 NR indeks). Den lange listen starter med vestlige at sanksjoner grunnet den ukrainske krisen som traff den russiske forbruker; et kraftig fall i oljeprisen mot slutten av året, noe som igjen førte til et grufullt fall i den russiske valutaen (rubel); og en forverring selskapsstyringsklimaet.

Russlands annus horribilis ble avspeilet ikke bare i fond med fokus på russiske aksjer, som tapte 38,3 % i gjennomsnitt for året, men også i en rekke globale og fremvoksende fond hadde blitt lokket til Russland på grunn av lave verdsettelser. For eksempel det norske kontrære forvalterselskapet Skagen led smertefulle tap i Sistema, der hovedeier Vladimir Yevtushenkov ble satt i husarrest og tvunget til å gi opp sin beste beholdning, energiselskapet Bashneft, til staten. Etter Sistema og andre russiske veddemål slo tilbake bestemte Skagen for å selge de fleste av sine russiske beholdninger ettersom forvalterne så den politiske risikoen for å være stor. Siden tålmodige verdiinvestorer som Skagen har mistet tiltroen, viser det hvor mye pessimisme som råder for Russland. Som en gruppe, mistet Russland-aksjefond 1,5 milliarder euro i netto uttak i løpet av 2014. Fondene i kategorien som helhet hadde også store uttak i 2013 og 2011, noe som gjør at de fleste fond har kun 20 % til 30 % av kapitalen sammenlignet med nivåene før det russiske markedet startet å tape terreng i 2011.

Mens knapt noen mener det russiske markedet vil gjøre en rask comeback, kan dagens lave verdsettelser gi muligheter. Ettersom verdivurderingene er svært lave sammenlignet med andre markeder (forward P/E på MSCI Russland 10-40 sto på 5.1 per slutten av februar), kan en liten endring i sentimentet raskt heve kursene vesentlig. Dette er nøyaktig hva som skjedde i løpet av de første månedene av 2015: markedet økte med 31 % målt i EUR de to første månedene, selv om det ikke var noen reell endring i de fundamentale forholdene i landet, kanskje bare følelsen av at det verste var over i alle fall for denne gang.

TAGS

Om forfatteren

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä er redaktør på Morningstar.fi og Manager Research Analyst for Morningstar.