Annus horribilis i Russland

Selv de mest hardbarkede kontrære investorer kastet kortene i Russland i fjor, men de to første månedene i 2015 kom markedet sterkt tilbake, selv uten vesentlig ny informasjon.

Matias Möttölä, CFA 20.03.2015 | 14.18
Facebook Twitter LinkedIn

2014 ble en forferdelig opplevelse for investorer eksponert mot Russland. Det var ikke én eller to årsaker, men en rekke faktorer som bidro til det russiske aksjemarkedet falt med 35 % målt i EUR i løpet av året (MSCI Russland 10-40 NR indeks). Den lange listen starter med vestlige at sanksjoner grunnet den ukrainske krisen som traff den russiske forbruker; et kraftig fall i oljeprisen mot slutten av året, noe som igjen førte til et grufullt fall i den russiske valutaen (rubel); og en forverring selskapsstyringsklimaet.

Russlands annus horribilis ble avspeilet ikke bare i fond med fokus på russiske aksjer, som tapte 38,3 % i gjennomsnitt for året, men også i en rekke globale og fremvoksende fond hadde blitt lokket til Russland på grunn av lave verdsettelser. For eksempel det norske kontrære forvalterselskapet Skagen led smertefulle tap i Sistema, der hovedeier Vladimir Yevtushenkov ble satt i husarrest og tvunget til å gi opp sin beste beholdning, energiselskapet Bashneft, til staten. Etter Sistema og andre russiske veddemål slo tilbake bestemte Skagen for å selge de fleste av sine russiske beholdninger ettersom forvalterne så den politiske risikoen for å være stor. Siden tålmodige verdiinvestorer som Skagen har mistet tiltroen, viser det hvor mye pessimisme som råder for Russland. Som en gruppe, mistet Russland-aksjefond 1,5 milliarder euro i netto uttak i løpet av 2014. Fondene i kategorien som helhet hadde også store uttak i 2013 og 2011, noe som gjør at de fleste fond har kun 20 % til 30 % av kapitalen sammenlignet med nivåene før det russiske markedet startet å tape terreng i 2011.

Mens knapt noen mener det russiske markedet vil gjøre en rask comeback, kan dagens lave verdsettelser gi muligheter. Ettersom verdivurderingene er svært lave sammenlignet med andre markeder (forward P/E på MSCI Russland 10-40 sto på 5.1 per slutten av februar), kan en liten endring i sentimentet raskt heve kursene vesentlig. Dette er nøyaktig hva som skjedde i løpet av de første månedene av 2015: markedet økte med 31 % målt i EUR de to første månedene, selv om det ikke var noen reell endring i de fundamentale forholdene i landet, kanskje bare følelsen av at det verste var over i alle fall for denne gang.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä er redaktør på Morningstar.fi og Manager Research Analyst for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer