De nominerte til Morningstar Fund Awards i Norge

Tradisjonen tro tildeler Morningstar priser til fond og forvaltere som har levert sterke prestasjoner.

Thomas Furuseth 25.02.2015 | 11.30
Facebook Twitter LinkedIn

Bakgrunn for Morningstar Fund Awards

Morningstar har to typer prisutdeling i Europa, en lokal i de enkelte landene som presenteres her, og en Pan-Europeisk pris som deles ut til en forvalter. Sistnevnte deles kun ut til 3 forvaltere og deles ut utelukkende til forvaltere som allerede er en Morningstar Medaljist (deres Morningstar Analytiker Rating er da enten Gold, Silver, eller Bronze) og som Morningstars fondsanalytikere i Europa har stemt frem. Les mer her.

Morningstar Fund Awards her i Norge er på sin side mer kvantitativt drevet, og rangeringen av fondene blir helt og holdent bestemt av resultater i 2014, og resultater siste 3 og 5 år målt, samt risiko målt over 3 og 5 år ved nyttår. For full metodikk, vennligst klikk her. Samtidig vil vi ikke dele ut prisen til hvilket som helst fond, vi ønsker at fondet skal kunne forbli i investors portefølje over lengre tid. Derfor gjør vi kvalitative sjekker og utelukker alle fond der vi enten mener fondet er for vanskelig å få tak i, eller at det innehar risikofaktorer som gjør at fondet ikke fortjener vår oppmerksomhet. Andre årsaker til utelukkelse kan være mangel på rapportering av fundamentalt viktige datapunkter som portefølje, forvalter og lignende. Det er et privilegium i seg selv å bli nominert til prisen Morningstar Fund Awards innenfor de ulike kategoriene, og spesielt Morningstar House Awards som beskrives nærmere nedenfor. 

De nominerte fond innenfor følgene kategorier (alfabetisk presentert);

Norske aksjer:

Alfred Berg Gambak
Alfred Berg Norge Classic
Handelsbanken Norge

Nordiske aksjer:

Delphi Nordic
Handelsbanken Norden Selektiv
Simplicity Norden

Europeiske aksjer:

Capital Group European Growth and Income B
Invesco Pan European Structured Equities A
JPM Europe Equities A

Globale aksjer:

iShares Core MSCI World
Nordea Stabile Aksjer Global Etisk
SEB Global C

Globale Vekstmarkeder:

Fidelity Emerging Markets A-USD
Templeton Emerging Markets Small Companies A Acc $
Vontobel Emerging Markets Equities B

Asiatiske aksjer:

Fidelity Pacific A
Invesco Pacific Equity A
Vontobel Far East Equity B

Amerikanske aksjer:

db x-trackers MSCI USA 1C
iShares S&P 500 Dist
Lyxor ETF MSCI USA D-EUR A/I

Norske rentefond:

Alfred Berg Lang Obligasjon
Alfred Berg Obligasjon 1-3
KLP Obligasjon 5 år


Fund House Awards

Her er de nominerte forvaltningsselskapene med sterke resultater på tvers av mange av sine fond. Resultatene måles mot konkurrentene og kun de fondene som er tilgjengelig i Norge. I motsetning til prisene som deles ut innenfor hver kategori, er alle fondene registrert under èn forvalter tatt med i vurderingen. Altså, i "Aksjeforvaltning" blir alle aksjefond med 5 års historikk, Morningstar Rating og registrert med tilgjengelig for salg i Norge tatt med. Det gjøres justeringer for å ta hensyn til både antall andelsklasser og antall fond. Vennligst se metodedokument for utfyllende informasjon. I likhet med forrige pris, kan også selskaper bli ekskludert om våre analytikere finner det nødvendig (som følge av tap av viktige forvaltere, utilgjengelighet i et marked, også videre).

Aksjeforvaltning:

Fidelity
iShares
Schroders

Renteforvaltning, nytt av året er at vi krever minst tre fond i norske kroner eller sikret til norske kroner. Siden dette begrenser utvalget vil vi bare presentere vinneren.

Aksjer, renter og kombinasjonsfond:

Fidelity
iShares
T. Rowe Price

Vi følger opp med en artikkel med mer dybde etter at vinnerne er annonsert 5. mars.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer