Børsfond, ETF – hva finnes?

Oversikt over børsfond (indeksfond) i Norge og internasjonalt

Thomas Furuseth 28.09.2009 | 12.08
Facebook Twitter LinkedIn
Børsfond eller ETF’er handles på børs, de har den fordelen at du kan handle gjennom dagen. Samtidig kan det oppstå perioder med avvik mellom handlet kurs og NAV-kurs. Det stilles både NAV-kurs og kontinuerlige kurser på børsfondene. For informasjon om indeksfond strukturert som verdipapirfond, klikk gjerne her.

Børsfondene blir stadig mer populære og det dukker opp nye børsfond hele tiden. Utfordringen nå er at det begynner å bli mer uoversiktlig og du må lete litt rundt for å sammenligne fondene. I tillegg kommer det stadig flere smale produkter som kan gjøre det fristende å ta høy risiko, samt at smale produkter gjerne har høyere kostnad. For mer informasjon om ETF,

les gjerne artiklene ”Er børshandlede fond riktig investerings for deg” og Fordeler og ulemper ved ETF-investering”.

Hvor kan du handle? Dette avhenger av din megler, har du megler der du kan investere på Amerikanske, Tyske, Nordiske børser så har du faktisk et veldig stort utvalg av fond du kan velge blant. I USA finnes det godt over 700 fond fordelt på ulike børser. Hvis du vil holde deg til Norge så finnes det per i dag 8 slike fond og 6 av dem er hva jeg vil kalle spesialfond notert på Oslo Børs.

Jeg har laget en oversikt over hvor du kan finne oversikt over børsfond på Morningstars internasjonale websider, vennligst merk at sidene er på lokalt språk. Antall fond ved publiseringstidspunkt i parentes. Klikk på teksten nedenfor for å se på de aktuelle fondene.

Børsfond Norge (8)
Børsfond Danmark (12)
Børsfond Tyskland (746)
Børsfond Italia (394)
Børsfond Spania (130)
Børsfond Frankrike (588)
Børsfond Storbritannia (483)
Børsfond Nederland (217)
Børsfond USA

Merk, Sverige og Finland har også børsfond, men ikke skilt ut en egen liste. Dette er heller ikke ment som en utfyllende liste, mer som et startpunkt hvor du kan gjøre dine undersøkelser.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer