Fordeler og ulemper ved ETF-investering

I del en av ETF guiden gikk vi igjennom grunnelementene av hvordan exchange traded funds (ETFs) fungerer. Nå skal vi se nærmere på fordeler og ulemper ved å investere i ETF og informasjonen du trenger for å bestemme deg om de kan være et godt element i din portefølje.

Morningstar Europe Editor 01.10.2007 | 14.38
Facebook Twitter LinkedIn
Handelsfleksibilitet

En av de største fordelene med ETF’er i forhold til vanlige verdipapirfond er handelsfleksibilitet. Børshandlede fond handles gjennom dagen så du kan kjøpe og selge andeler når du vil. Det er verdt å merke seg at arbitrasjemekanismene (se gjerne første artikkel for mer om dette temaet) som holder prisene ETF’en handles til på linje med fondets NAV som regel fungerer veldig bra, men i gitte tilfeller har det oppstått en rabatt i forhold til fondets Netto Andelsverdi. En premie/rabattstudie gjennomført av Salomon Smith Barney noen år tilbake fant ut at premien/rabatten var for det meste veldig lav. Denne kan ses i sammenheng med ETF’ens evne til å følge deres respektive referanseindeks. Det finnes minst ett tilfelle der det fantes en stor rabatt, i 1998

ble iShares Malaysia handlet til 30 % rabatt i forhold til NAV når Malaysia innsatte kapitalkontroll.

Det er også verdt å merke seg at noen ETF’er handles mens det markedet den følger er stengt (Japan ETFs for eksempel), noe som vil medføre at markedsprisen vil avvike fra NAV. Deres prising synes å være mye likt futures, altså at investorer byr markedsprisen opp eller ned basert på deres forventninger til neste dags markedsbevegelser. I det store og det hele så er premium/rabatten veldig liten i forhold til ”closed ended funds” (ikke vanlig i Norge).

Kostnader

Hvis vi ser på kostnader belastet investoren så er ETF’er betydelig billigere enn det store flertallet av verdipapirfond. DnB NOR OBX og Handelsbanken XACT OBX koster kun 0,3 % i årlig forvaltningsprovisjon. I snitt er den årlige forvaltningsprovisjonen på omkring 1,4 % på fond i kategorien Norge. Den store kostnadsforskjellen vil bety mye over tid og vil gi deg et forsprang i forhold til dyrere fond.

Fortsatt så kan kostnadsfordelen vise seg å være en illusjon for enkelte investorer. Det er fordi du fortsatt må betale kurtasje for handelen, akkurat slik du må når du kjøper og selger aksjer. Hvis du planlegger å investere et stort engangsbeløp, da vil det ganske sikkert lønne seg å velge den billigere ETF’en i forhold til et vanlig passivt verdipapirfond. Hvis du derimot har muligheten til å investere jevnlig og relativt hyppige investeringer i et fond og fondet ikke har kjøpsavgifter så vil det lønne seg å kjøpe et passivt aksjefond i stedet.

Valuta

Selv om fondet er kurssatt i NOK så betyr det ikke nødvendigvis at du ikke har valutaeksponering. For eksempel fond som investerer i USA og er kurssatt i NOK vil fortsatt ha valutarisiko så fremt valutaeksponeringen ikke er sikret. Valuta er et element du kan vurdere når du velger investering. Per i dag er det kun Handelsbanken XACT Obx og DnB NOR OBX som er tilgjengelig i norske kroner. I disse fondene finnes det kun de 25 største selskapene på Oslo Børs, dermed er valutarisikoen minimal (selv om aksjene kan bli påvirket siden inntjeningen til visse selskaper påvirkes). Kjøper du ETF på en annen børs vil du handle i utenlandsk valuta.

Effektivitet

Siden fondene er beskyttet mot investorhandler (husk, du kan kun handle direkte med fondsselskapet i veldig store blokker) så trenger ikke ETF’er å ha kontanter for å møte innløsninger, ETF’er trenger heller ikke å selge aksjer i et nedgangsmarked av samme grunn. Dette gjør at ETF-forvaltere kan forvalte sine porteføljer meget effektivt, noe som gir dem et fortrinn i forhold til vanlige indeksfond.

Litt statistikk over tilgjengelige ETFs:

ETF tilgjengelig i ulike markeder
Land Antall
Norge 2
Finland 2
Sverige 7
Tyskland 83
Frankrike 132
USA 588


Trenden i USA er at det kommer stadig flere smale ETF’er, altså fond som følger en smal sektor indeks. De samme tommelfingerreglene gjelder for ETF’er som ved vanlig fondsinvestering, selv om denne typen investeringer appellerer til ”tradere”.

Trenden i USA er at det kommer stadig flere smale ETF’er, altså fond som følger en smal sektor indeks. De samme tommelfingerreglene gjelder for ETF’er som ved vanlig fondsinvestering, selv om denne typen investeringer appellerer til ”tradere”.

Konklusjon

ETF har mye å tilby! De er fleksible, billige og deres portefølje er beskyttet mot investorhandler. Dette er egenskaper som gjør at ETF’er er mer effektive enn vanlige verdipapirfond. Det finnes etter hvert et stort tilbud av børshandlede fond, men utvalget på Oslo Børs er begrenset. Dermed så må du ha en megler som har tilgang til andre børser hvis du ønsker å investere i andre indekser enn OBX.

Uansett, se nøye på dem før du løper av sted for å handle. De børshandlede fondenes kostnadsfortrinn er ikke alltid like stort som det kan synes, blant annet kan handelskostnader fort akkumulere. Hvis du skal investere jevnlige beløp kan du komme bedre ut ved å velge et tradisjonelt fond uten kjøpsavgifter. Hvis du investerer et engangsbeløp eller ikke får tilgang til et fond uten kjøpsavgifter så kan børshandlede fond gi deg den beste verdien for dine penger.

Artikkelen er skrevet av Christopher Traulsen, den er noe endret for å tilpasse norske forhold
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer