Hvordan månedssparing kan glatte din avkastning

Denne utprøvde og bekreftede investeringsmetoden hjelper investorer å navigere i volatile markeder.

David Kathman, CFA 15.04.2009 | 10.25
Facebook Twitter LinkedIn
Markedsvolatiliteten de siste 2 årene har gitt investorer en kraftig rystelse. Selv om aksjer har sprettet opp fra lavnivået i tidlig mars, så har mer eller mindre alle tapt mye penger det siste året og det er fortsatt mer enn nok usikkerhet om markedet virkelig har nådd bunnen. Mange mennesker har trukket seg tilbake til lavrisikoinvesteringer slik som statsobligasjoner eller kontanter (bankinnskudd) for å vente på roligere markedsvær.

Hvis du har forblitt investert i aksjemarkedet, enten via fond eller direkte, er det naturlig å lete etter måter å glatte ut din porteføljes avkastning fremover. Hvis du har stått på sidelinjen, lurer du sikkert på om dette er et godt tidspunkt å komme inn i markedet. En måte for begge typer investorer å få fred til sinns er gjennom månedsinvestering (

engelsk dollar cost averaging), en enkel og testet metode for å kontrollere risiko over tid. Vi har nevnt månedssparing flere ganger tidligere, men det er et tema verdt å ta opp igjen i lys av markedets siste krumspring.

Hvordan det virker

Grunnideen bak månedssparing (dollar cost averaging) er rett frem, det er rett og slett å investere penger i like beløp med jevne mellomrom. En måte å gjøre dette med en lump sum (engangsbeløp) er å investere det større engangsbeløpet over tid, for eksempel ved å ta 10.000 kroner og investere 1.000 kroner hver måned over 10 måneder. Eller du kan ha en åpen sparing, ved at du investerer 1.000 kroner fra lønningsposen hver måned. Den siste metoden er den mest brukte, hvis du har pensjonssparing så har du sannsynligvis benyttet deg av denne glattingsmetoden.

En av årsakene til at månedssparing er så attraktivt er at det tvinger deg til å investere uansett hva markedet gjør, dermed så motvirker det dårlige beslutninger mange personer gjør når de forsøker å time markedet. Når aksjemarkedet går nedover, slik det har gjort mesteparten av det siste året, så blir mange personer redde og motvillige til å investere i aksjer. Det begrenser tapet på kort sikt, men når markedet før eller senere snur, så vil de som unngikk aksjer miste gevinstmulighetene. De som investerer et fast kronebeløp hver måned på sin side, vil være mye bedre posisjonert til å dra nytte av en markedsoppgang, og i mellomtiden så vil de kjøpe aksjer til svært hyggelige priser.

I oppgangsmarkeder er det motsatte sant: månedssparing vil forhindre deg i å bli revet med og sette for mye penger i aksjer som kan være for dyre og nærmer seg et fall. I de ville oppgangsmarkedene på slutten av 1990 årene, ble en rekke personer som vanligvis opptrer rasjonelt dratt med i manien og de lastet opp med aksjer som ble handlet til ublu priser. Når markedet krasjet ble mange av disse personene sterkt forbrent av aksjemarkedet. Investorer som sparte i månedssparing mistet noe av oppgangen, men de forble generelt sett i mye bedre form når markedet gikk sørover.

Hvorfor det er en god ide

Slik som disse eksemplene viser, månedssparing kan hjelpe investorer å begrense tapene, mens det også gir investeringsdisiplin og gjør at du kjøper andeler til stadig lavere priser i nedgangsmarkeder. Flere studier har vist at månedssparing gir bedre avkastning enn strategier som involverer å flytte penger inn og ut av markedet.

For eksempel, en nylig studie utført av Fidelity i USA så på hvordan flere ulike strategier ville ha gjort det i perioden fra januar 2000 til januar 2004, en periode som inkluderte nedgangsmarked og det etterfølgende oppgangsmarkedet. Studien fant ut at de beste resultatene kom fra å investere $500 hver måned i en S&P500 aksjeportefølje. Månedssparing gjorde det til og med bedre enn en ”bear market dodger” strategi, som puttet alle nye penger i kontanter i april 2000, på toppen av markedsboblen. Strategien som flyttet penger til kontanter etter at markedet falt 20 % (bear-market refugee) eller ved markedsbunnen (doomsday capitulator) gjorde det enda verre.

Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvordan den nåværende markedsturbulensen vil spille sine kort, men denne nedgangsperioden har vært tilsvarende i dybde som den i 2000-02 (men over en kortere periode). Det er helt sikkert at det i ettertid er mulig å identifisere mange muligheter hvor du ville vært bedre stilt om du hadde flyttet midlertidig inn i kontanter. Slike tider er kun åpenbare i etterkant. De som flyttet inn i kontanter tidlig i mars i år, når markedsstemningen var verre enn forrige sommer, ville mistet oppgangen den siste måneden. Poenget er at det er umulig å spå markedets topper og bunner, og de fleste investorer vil ende opp med å skade avkastningen sin hvis de prøver på dette.

Hvordan gjøre det

Hvis du bestemmer deg for at månedssparing er en god ide, er det flere måter å implementere en slik plan. Hvis du er virkelig disiplinert, kan du sette opp din egen plan, hvor mye du vil investere hver måned, i hvilket fond og deretter overføre penger hver måned. Men, de fleste vil finne det lettere å holde seg til planen hvis alt gjøres automatisk. En måte er da gjennom pensjonssparing, der du kan investere i på forhånd bestemt gruppe av fond eller andre investeringer. Det beste er å ikke tukle så mye med prosentfordelingen mellom investeringene. Fordelene ved gjennomsnittlig investering vil bli utvannet hvis du endrer fordelingen mellom investeringene som følge av markedsforholdene, for eksempel ved å kutte ut bidragene når markedet synker.

Mange fond tilbyr også automatisk investeringsplan, som tillater deg å investere et fast beløp hver måned. I mange tilfeller er minimumsbeløpet du trenger for å investere mye lavere hvis du setter opp en spareplan i stedet for å spare en lump sum. Slike automatiske investeringsplaner er spesielt attraktive for barn og barnesparing eller nylig utdannede personer som ønsker å spare, men ikke har så mye å spare for enda. En tredje mulighet er å sette opp spareavtale hos fondsplattformer. Merk, hvis du må betale et relativt høyt meglerhonorar, slik som gjennom ETF, så blir ikke månedssparing så attraktivt.

Artikkelen er skrevet av Morningstar analytikere i USA, men er like relevant for sparere i det norske markedet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

David Kathman, CFA  David Kathman, CFA, is a senior fund analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer