Hva man kan forvente av amerikanske aksjer i 2024

Hvordan bør investorer posisjonere seg i 2024, og hva kan de forvente av amerikanske aksjer? 

Dave Sekera, CFA 18.01.2024 | 13.55
Facebook Twitter LinkedIn

illustrasjon okse

Etter et lite salg på slutten av sommeren, forårsaket av 10-årige amerikanske statsobligasjoner på 5%, hadde aksjene trukket seg tilbake og stort sett falt inn i et undervurdert territorium.

Men en pause i renteøkninger og Fed som kunngjorde rentekutt i 2024, førte til et rally mot slutten av fjoråret. 

Basert på de 700 USA-noterte aksjene dekket av våre analytikere, per 21. desember 2023, handlet det amerikanske aksjemarkedet til en pris/virkelig verdi på 1,00, et rimelig verdsettelsesnivå og i tråd med vårt estimat for virkelig verdi.

graf

Hvordan bør investorer posisjonere seg i 2024?

2024 ser ut til å bli året da økonomien og individuell atferd endelig vil komme seg og normalisere seg.

Den massive forstyrrelsen forårsaket av pandemien ligger bak oss.

Selv om vi forventer at den økonomiske veksten vil avta og aksjene allerede har kommet seg og nærmer seg toppene, ser vi fortsatt mange undervurderte områder som tilbyr relativt store sikkerhetsmarginer.

Småselskaper er fortsatt de mest attraktive med 16% rabatt, etterfulgt av mellomstore selskaper med 6% rabatt, mens store selskaper ligger litt over deres virkelige verdi.

For langsiktige investorer, basert på våre verdivurderinger, er verdiaksjer fortsatt de mest attraktive og handles med 10% rabatt på virkelig verdi.

Pris/virkelig verdi etter Morningstar Style Box-kategori

graf

Etter å ha dominert markedet i første halvdel av 2023, er tiden for "Magnificent 7" (Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA, Tesla) i ferd med å ta slutt. 

Det er kun Alphabet som fortsatt er undervurdert, fem andre handles nå i virkelig verdi-territorium, og Apple er overvurdert. 

Når vi ser fremover, forventer vi at ytterligere gevinster vil fortsette å være drevet av bredere avkastning på tvers av markedet. Vi har allerede begynt å se denne fremvoksende trenden. Gevinstene sprer seg i økende grad til andre deler av markedet som hadde blitt hengende etter.

For eksempel, utgjorde "Magnificent 7" 75% av markedets oppgang ved utgangen av juni, men 21. desember utgjorde de kun 52%.

Vi ser fortsatt at den beste muligheten for investorer ligger i verdikategorien, som fortsatt er den mest undervurderte, samt i småselskaper. 

I løpet av de kommende månedene tror vi at neste test for markedene vil komme i februar og mars, når rapporteringssesongen starter.

Vi er ikke like bekymret for resultatene som vi er for det faktum at lesergrupper kan være ute etter å senke markedets forventninger til inntjeningsvekst i 2024 når den økonomiske veksten avtar.

Historiske verdivurderinger etter kapitalisering og kategori

På pris-til-virkelig verdi-basis forblir småselskapsaksjer i nærheten av de bratteste rabattene sammenlignet med store og mellomstore aksjer som vi har sett siden 2010. 

Småselskapene falt hardere og raskere under de tidlige stadiene av Covid-19-pandemien ettersom investorer var bekymret for at mindre selskaper kanskje ikke ville takle krisen.

I løpet av den siste høsten har småselskaper kommet under ytterligere press ettersom investorer frykter at disse verdipapirene vil bli mer påvirket av stigende renter, ettersom de vanligvis har kortere gjeld og kan trenge å refinansiere til høyere renter. I tillegg har bankfinansiering blitt mer restriktiv ettersom bankene er mindre villige til å låne ut til høyere risiko. 

Etter vårt syn baner dette vei for at småselskapsaksjer kan gi bedre resultater.

I et mer normalisert økonomisk miljø bør solvensproblemer for små selskaper lette. I tillegg forventer vi en nedgang i rentene over kurven i 2024 og 2025 for å mildne mye av refinansieringsrisikoen.

Bratt rabatt for småselskap i forhold til store selskaper

graf

Verdiaksjer ser også ut til å være godt posisjonert for å gi bedre resultater. Mange vekstaksjer kunne i utgangspunktet dra nytte av pandemien. For eksempel, da ansatte gikk over til å jobbe hjemmefra, krevde de et bredt spekter av teknologitjenester og produkter. Verdiaksjer ble truffet av et dobbelt slag av kortsiktig inntjeningstap ettersom de i en uforholdsmessig grad ble rammet av en rask endring i forbrukeratferd og etterfølgende økonomiske forstyrrelser, samt investorer som brukte lavere markedsvurderingsmultipler.

Stor rabatt på verdiaksjer

graf

Merkbare endringer i sektorvurderinger og fremtidsutsikter

Ingen sektor har vært så volatil som teknologisektoren i 2023. Teknologi startet 2023 som den tredje mest undervurderte sektoren sammenlignet med våre verdivurderinger. Teknologi steg deretter til nivåer rundt sin virkelige verdi, overskredet til oppsiden, trakk seg tilbake til virkelig verdi, og har returnert godt tilbake til overvurdert territorium. Sykliske forbruksvarer startet i 2023 som den nest mest undervurderte sektoren, men den er nå fullt verdsatt etter dens bedre resultater. Til slutt har industriselskaper flyttet inn i et overvurdert territorium. 

Eiendom er fortsatt betydelig undervurdert, etter dens sterke resultater i fjerde kvartal, men tittelen for den mest undervurderte sektoren går til kommunikasjon. Kommunikasjon startet 2023 som den mest undervurderte sektoren, og selv etter å ha inkludert dens avkastning over markedet, er den fortsatt undervurdert. Og det er ikke bare Alphabet som er undervurdert - vi ser undervurdering på tvers av et bredt spekter av tradisjonelle kommunikasjonsaksjer. 

Etter å ha startet året som den mest overvurderte sektoren, er energi nå en av de mest undervurderte sektorene, etter dens underprestasjoner hittil i år da oljeprisene har falt. Etter å ha sunket kraftig i takt med at rentene steg, er forsyningssektoren nå undervurdert. Vi fortsetter å finne verdi i basismaterialsektoren ettersom boblen i litiumpriser sprakk og falt for langt til nedsiden og gullgruvebedrifter tilbyr et attraktivt oppsidealternativ.

Morningstar pris/virkelig verdi etter sektor

graf

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is chief U.S. market strategist for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer