Spørsmål og svar om fondssparing - del 18

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 27.01.2006 | 12.37
Facebook Twitter LinkedIn
Spør
smål:
Jeg fikk overført fondsandeler fra mine foreldre i desember, og jeg vil gjerne selge disse. Men Nordea anbefaler at jeg venter til utgangen av januar med dette? Hvorfor, har dette med beskatning å gjøre?

Svar: Først og fremst vil jeg råde deg til fortsette din fondssparing på generelt grunnlag. Dersom du ikke har, av spesielle grunner, behov for pengene akkurat nå, bør sparingen opprettholdes.

Sparing i verdipapirfond generelt og aksjefond spesielt bør strekke seg over flere år. Jeg antar at Nordea anbefaler deg å vente med å selge dine fondsandeler, først og fremst fordi det kan virke som en spek

ulativ skattetilpassning omkring nyttår. Dette kan, om du er ekstra uheldig, føre til at Skattemyndighetene griper inn og at du blir skattlagt av eventuell gevinst opparbeidet før du mottok andelene.

Spørsmål: Hei, jeg har fått tilbud om sparing i selskapet First Finance. Låner et beløp på 500.000 som står sikkert. Disse pengene blir investert i de 250 største japanske selskapene. Avkastningen skal vist være kjempestor i løpet av 2 år, uansett om det ikke går opp noe eller ned vil jeg sitte igjen med en gevinst på over 400.000 kr. Og Japan skal være et land som skal være i vekst. Er dette reelt? Kan man stole på dette selskapet?

Svar: Dette høres ut til å være for godt til å være sant. I slike tilfeller er det nok bedre å holde seg unna. Jeg kan ikke uttale meg spesielt om First Finance, men lånefinansiert aksjekjøp passer nok best for spesielt interessert og erfarne investorer.

Du bør også ta med i betraktningen at du, mest sannsynlig, pådrar deg både valutarisiko og renterisiko ved denne plasseringen. Dersom det ikke står noe spesielt om at investeringen er valutasikret, vil utviklingen mellom norske kroner og japanske yen påvirke avkastningen. I tillegg betaler du jo renter på lånet. Dersom du har tro på videre oppgang i Japan, ville jeg isteden anbefale deg å sette penger i et vanlig aksjefond som investerer i Japan. Da vil du sannsynligvis få bedre oversiktig og du står fritt til å innløse når det måtte passe deg.

Spørsmål: Vurderer å gi barna mine penger i størrelsesorden 10.000 årlig. Ønsker å investere disse i aksjer på deres vegne. Primært ønsker vi å gå på enkeltaksjer, dvs. fond er ikke noe alternativ. Hvordan gå frem for å unngå problematikk knyttet til arv og skatt? Barna er nå 5 og 8 år gamle, og vi snakker om perioden inntil de blir voksne.

Svar: Slik jeg ser det er det ingen ”problematikk knyttet til arv og skatt” i dette tilfellet. Beløpet på 10.000 kroner er langt under den årlige maks-satsen før arveavgift inntreffer. Jeg anbefaler dere imidlertid til å revurdere fond, fremfor investeringer i enkeltaksjer. Det vil være langt mindre risiko knyttet til investeringer i fond. I tillegg vil nok 10.000 kroner ikke være tilstrekkelig for å handle i enkeltaksjer på en måte som gir den samme diversifiseringen som oppnås gjennom aksjefond.

Spørsmål: Hei, jeg vurderer å gå inn i fond i 2006. Er dette lurt med tanke på hvordan børsen har steget den siste tiden? Kanskje noen andre sparealternativer kan være lurt? Jeg har en engangs sum som jeg gjerne vil investere!

Svar: Det er ikke for sent å investere i fond, selv om vi har hatt en periode på tre år med sterk kursutvikling. Det kan imidlertid være lurt å trekke ned forventningene noe. 2006 blir neppe like sterkt som 2005 og det kan også bli en negativ utvikling. Derfor anbefaler jeg deg å ”dele opp” beløpet. Start en spareavtale i et globalt aksjefond og du vil være godt i gang.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer